fredag 9 augusti 2013

Björklund, bolagen och Bauer

...mjölkade skolorna på miljoner
...och lämnade sen en miljard i skulder
 
Jan Björklund ska minsann ta itu med riskkapitalbolagen i privatskolorna. Ja, till den grad att ny lagstiftning för friskolor kommer utesluta de flesta riskkapitalbolag som ägare till friskolor. Det sa utbildningsminister Jan Björklund på en pressträff på torsdagen.
 
Ja, fast kanske ändå inte riktigt. På en direkt fråga från SvD om det nya lagförslaget kommer att utesluta riskkapitalbolag som ägare svarar Jan Björklund:
– Inte per definition men friskoleutredningen gör en avgränsning på så sätt att ägare ska ha ett långsiktigt ägande och det utesluter i praktiken de flesta riskkapitalbolag. Ofta är det ju hela idén att man går in kortsiktig för att göra verksamheten mer lönsam för att sedan sälja med stor vinstmarginal. De företag som har den affärsidén, de utesluts.
 
Det är naturligtvis John Bauer-koncernens konkurs som spökar för Björklund. Först plocka ut miljoner i vinst, sen lämna en miljard i skulder åt samhället att reda upp. Han inser att detta är ett allvarligt hot mot högerpropagandan om "valfriheten". Här krävs kosmetika.
 
Naturligtvis blir det riskkapitalbolag även i fortsätten. Man kommer bara att få rigga om fasaden, "affärsidén". Man behöver inte ens plocka ut några vinster (och ändå kan man det). Per Holmberg, docent, Institutet för Näringslivsforskning (IFN), fd skatteekonom på Finans-departementet skriver att det är meningslöst att förbjuda vinstuttag i vårdföretag. Samma bör gälla inom skolan. Han förklarar hur det detta sker:
 
Vinsten kan till exempel flyttas mellan bolag inom samma koncern med så kallad internprissättning. Det innebär att bolag inom en koncern säljer varor och tjänster till varandra till ett pris som är högt eller lågt beroende på vart vinsten ska flyttas. På motsvarande sätt kan bolag inom koncernen låna pengar till varandra och sedan sätta en hög eller låg ränta för att flytta vinsten till ett bolag med låg skatt. Det är ett problem för många länder att internationella koncerner flyttar sin vinst till bolag i skatteparadis. Många ansträngningar har därför gjorts för att försöka stoppa förfarandet. Det finns en omfattande och komplicerad reglering av hur koncerner får sätta sina interna priser. Det har dock inte hjälpt. Hur mycket lagstiftarna än anstränger sig, så lyckas koncerner ändå flytta vinsten till bolag i länder med låg skatt.
 
På samma sätt kan internprissättning användas till att flytta vinsten från ett vårdbolag till ett annat bolag inom koncernen som inte är ett vårdbolag. Vårdbolaget kan till exempel betala en hög hyra, en hög ränta eller höga löner till det andra bolaget som äger fastigheterna, lånar ut pengar eller hyr ut personal.
 
Vad ska man dra för slutsats av detta? Jo, naturligtvis att vård och skola inte ska bedrivas av privata aktörer. Kommer Björklund att lagstifta om detta? Självfallet inte. Kommer Stefan Löfvén att göra det? Självfallet inte. Kommer de båda att regera ihop efter nästa val? Fullt möjligt.
 
 
 
 

Inga kommentarer: