tisdag 6 augusti 2013

Hiroshima: Det kunde varit värre

...men bomberna över Japan var onödiga
 
I dag för 68 år sen fällde USA den första atombomben över Japan, i Hiroshima, och 140 000 människor utplånades. Om det funnits en observatör på planeten Jupiter hade denne kunnat se ljusskenet från atombombs-sprängningen.
 
Det var också en fruktansvärd bekräftelse på riktigheten i Albert Einsteins berömda formel E = mc2. Men användningen av atombomberna var inte hans fel. Han var bara ute efter att vetenskapligt förstå hur universum fungerar.
 
Det var USA:s politiska behov av att demonstrera sin styrka inför hela världen som låg bakom atombomberna över Japan. Till och med Eisenhower sa att japanerna var redo att kapitulera och att det inte behövdes några atombomber.
 

Men det kunde ha varit ännu värre. De tyska nazisternas vetenskapsmän var atombomben på spåren och de låg under en tid före USA. En fabrik i Vemork det ockuperade Norge framställde "tungt vatten" som skulle användas för experiment med att bombardera urankärnor med neutroner för att få igång en atomklyvning.
 
Norska motståndsmän lyckades spränga delar av anläggningen, men de greps och avrättades och fabriken fick igång produktionen igen. I början av 1944 lyckades dock andra norska motståndsmän att spränga tungvattentransporten till Tyskland när järnvägsvagnar befann sig ombord på en färja över Tinnsjö.
 
Detta försenade tyskarnas atombombsutveckling. Tur var det för Hitler hade inte haft några som helst spärrar att använda atombomben för att säkra nazisternas världsherravälde.
 
 
 
 
 

SkD Intressant Bloggar om kärnvapen, historia, samhälle, politik,

Inga kommentarer: