tisdag 6 augusti 2013

Mikael Wiehe måste vara konsekvent

...en sång till modet


Mikael Wiehe har rätt när han skriver att Anna Lindh böjde sig. Visst gjorde hon det och hennes svek ledde till att två egyptier skickades till tortyr i sitt hemland. Mikael Wiehe har så rätt när han vill byta ut sången En sång till modet mot en mera passande vid minnesceremonien för Anna Lindh.
 
Mona Sahlin får spel på detta och hon må sluta lyssna på Wiehe. Det säger mycket om var socialdemokratin har hamnat och om dess förmåga till självinsikt och självgranskning. Jag tänker inte sluta lyssna på Mikael Wiehe. Däremot skulle jag önska att han vore mera konsekvent i sina ställningstaganden.
 
Nu i sommar uppträdde Mikael Wiehe på KP:s, det stalinistiska Kommunistiska Partiets sommarläger. Ett parti som gjort sig känt för att vara ledande kraft i "solidaritetsarbete" med Assads diktaturregim i Syrien. En regim som sänt många tusentals demokratiska socialister och andra demokrater till tortyrhålorna och som dessutom, med stöd från imperialistmakten Ryssland, prästregimen i Iran och islamistiska Hizbollah, bombarderar civila i deras bostadsområden.
 
Jag önskar att Mikael Wiehe hade haft modet att utmana KP och säga att han ställer upp och sjunger för dem när de slutat stödja folkmördande diktaturer. Eller är det så att Mikael Wiehe inte längre hänger med i politiken? Han får gärna bara vara en gammal man, men nog måste han väl kunna orientera sig?
 
 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack, Röda Malmö. Hur många har nu modet att kritisera Mikael Wiehe? Eller är man så auktoritetsbunden inom vänstern att man inte vågar tänka utanför boxen?
Wiehe ställer upp på ett partiarrangemang anordnat av ett parti som försvarar diktaturen i Syrien och Wiehe talar om dessa som sina "vänner". Vän med diktaturvännerna? Hur nära ska få frottera sig med en de värsta mördarregimerna i världen just nu och ändå undgå kritik?
Syrisk revolution

Anonym sa...

Men, oj,oj då. Hur kan det vara så svårt att känna igen en revolution från folket? Över hela Syrien reser sig folk, vanligt fattigt folk. Och de har inte låtit sig kuvas trots två års bombardemang från regimen. Det är strongt. Men svagt av vänstern att inte göra mer för syriska upproret. Och rent åt helvete med KP som går diktaturens ärende. Mikael Wiehe borde ta bättre ställning om han ska gälla för vänstersångare.
Syria Freedom Forever

Anonym sa...

Glädjande nog citerades Ronnys blogginlägg på Dagens Ekos lunchsändning idag. Det är viktigt att kritisera Mikael Wiehe för att han bidrar till att ge Kommunistiska Partiet legitimitet genom att spela på dess somarläger, ett parti som försvarar och har vänskapliga band med vår tids kanske allra värsta och mest absurda diktatur, den i Nordkorea, är ingenting annat än en socialismens fågelskrämma och en hämsko om halsen för hela vänstern.

Anders Karlsson