söndag 25 augusti 2013

SD speglar vanmakten

...etablissemanget gödslar extremhögern
Det är högerpolitik och ökade orättvisor som gett Sd luft under vingarna
 
Sverigedemokraterna växer och noterar i Sifos augustimätning sitt näst bästa resultat hittills. Nytt är att partiet vinner väljare och går starkt framåt i Stockholm, ett tidigare svårflörtat område för Jimmie Åkesson, skriver SvD.se.
 
Enligt SvD/Sifos väljarbarometer för augusti skulle Sverigedemokraterna nå 9,9 procent av väljarna, en statistiskt säker ökning med 2,3 procentenheter sen den förra mätningen i juni. SD går framåt i Stockholm och är nu lika stort i Västsverige som i Skåne.
 
Sverigedemokraterna närmar sig toppnoteringen 10 procent och växer kraftigt bland kvinnor och storstadsbor. De är populärast bland män, samtidigt växer de mest bland kvinnor och i Stockholm har de gått från 2,1 till 7,9 procent på tre år.
 
– SD saknar just nu konkurrens i de där väljargrupperna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till SvD. Jag tror att partiet kanaliserar en massa annan frustration, som missnöje med välfärden, arbetslöshet och politikermisstro, säger professorn.
 
På den här punkten är jag beredd att hålla med professorn. Grogrunden för Sd har gödslats av det politiska etablissemanget under många år. Borgerliga och socialdemokratiska regeringar har avlöst varandra under de senaste årtiondena - men kursen har hela tiden legat fast: högerut.
 
Högerpolitik är den gemensamma nämnaren för moderater och socialdemokrater. Högerpolitik som skapar ökade klyftor i samhället, ökar arbetslösheten och försämrar välfärden. Vanligt folk får ta smällarna medan de redan välbeställda har kunnat tälja guld.
 
Sverigedemokraterna har naturligtvis ingen som helst lösning på samhällsproblemen. Tvärtom. Det partiet har ingen politik som skiljer sig från etablissemangets. Det är samma eländiga högerpolitik där. Det som skiljer är att Sd skyller på invandrare, flyktingar och muslimer.
 
Det vill säga en total återvändsgränd för arbetarklass och vanligt folk eftersom det bara leder till splittring på samhällets botten och försvagar oss gentemot samhällets härskande borgerliga klass. Sd blir en ventil för missnöjet eftersom folk inte vet vad de ska göra.
 
Det är vår sak att ändra på det, vi inom vänstern måste gå i spetsen för folkliga protester mot nedskärningar och orättvisor. Bara en växande rörelse från gräsrötterna kan förändra maktförhållandena i samhället. Och det är bara det som kan tränga tillbaka Sd. Sd:s framgångar är ett tecken på ökande missnöje, men också på människors svaghet och vanmakt.
 
 
 

Inga kommentarer: