fredag 9 augusti 2013

Solenergi räddar världen?

...solpaneler på 4 procent av öknarna löser energiproblemen
Kom igen, let´s do it....eller?
 
I går fick vi veta hur lätt det är att lösa världsproblemen: Solpaneler på 4 procent av jordens öknar räcker. Varför gör man inte det då? Vetenskapsmännen förklarar ju att tiden håller på att rinna ut när det gäller att rädda mänskligheten från en klimatkollaps.
 
Därför att denna omställning skulle kräva regleringar, planering av ekonomin, globalt samarbete och långsiktiga investeringar. Något som går på tvärs mot hela den filosofi som styr den globala kapitalismen idag. Spekulationsekonomi och maximalprofit för fåtalet hotas av en sådan omställning av energisystemen.
 
Skulle den ändå komma till stånd under kapitalistiska förhållanden så kommer friden att bli kortvarig. Skulle kapitalisterna lyckas undanröja det akuta klimathotet och få tillgång till stora mängder av ny billig energi så skulle de naturligtvis använda den för att sätta sprätt på än mera materia.
 
Det skulle innebära fortsatt exploatering av planeten, utfiskning, avskogning, asfaltering, jordförstöring, uttömning av ändliga naturresurser, söndertrasande av ekosystemen och fortsatt uppbyggnad av sopberg och gifter i naturen.
 
Vad som krävs nu är att vi tvingar fram en ansvarsfull övergång till förnyelsebara energikällor och sen inget återvändande till otyglad kapitalism utan en fortsättning framåt mot ekosocialism. I Sverige är dock finansmarknadsministern nöjd med statliga Vattenfall trots att bolaget dragit ner kraftigt på vindkraftsinvesteringarna.

DN: Urfolkens framtid hotas av klimatförändringarna
 
 
 

1 kommentar:

Anonym sa...

såg Inside Job igår på SVT och jag blev helt mållös saknade ord för hur sjukt det monetära systemet har blivit utan tyglar(regleringar).
det var skrämmande och se hur staten o kapitalet(Bankerna)flätats ihop och korrumperat politiken och högskolor o universitet.
den som inte sett Inside Job bör och måste se den för att se med egna ögon hur pass sjukt systemet styrs.
förvänta dig aldrig att det ska bli bättre så länge girigbukar styr o ställer o försätter både privatpersoner o stater i skuld.
jag blev helt chockad igår när jag såg Inside Job men det finns en annan dokumentär som också är skrämmande som man kan se på Youtube som heter Overdose: The Next Financial Crisis.