onsdag 7 augusti 2013

Sverige: Hela systemet är ruttet

...orättvisorna ökar i det svenska klassamhället
Anders Borg och Jimmy Åkesson är överens om fler försämringar
 
Skatteavdrag blir möjligt med SD-stöd, läser jag i dag. Alliansregeringen får nu det stöd den behöver för att genomföra ett femte jobbskatteavdrag. Detta ska "stimulera jobben", hörs det från alla borgerliga håll.
 
Fyra jobbskatteavdrag har dock inte gett några sådana resultat. Istället har arbetslösheten bara ökat. Skattesänkningarna har finansierats med försämrad a-kassa och sjukförsäkring, liksom med sämre välfärd. Det är därför man nu kan finna nyheter som att en 72-årig gravt autistisk man hittats inlåst i ett rum utan handtag på dörren och utan fönster på ett privat äldreboende. Mannen hittades i sin egen avföring och urin i det lilla rummet.
 
På grund av den borgerliga politiken så sker också nedrustning av sjukvård och skola. Pengarna rinner också ut i form av vinster för privata aktörer inom välfärden. Friskolor plundras på miljonbelopp, medan samhället får täcka konkurserna.
 
Hela systemet är ruttet. De största skattesänkningarna går till de redan välbeställda. Skattesänkningarna för låg- och medelinkomsttagare är blå dunster i ögonen. Vi får själva betala för detta. Den höga arbetslösheten och försämringarna av socialförsäkringarna skapar dessutom tryck nedåt på lönerna.
 
Även socialdemokraterna har bidragit till de ökande klyftorna i samhället, till avregleringar och privatiseringar. När topp-politikerna drar sig tillbaka gör de miljonvinster.
 
Jag tycker inte att en eventuellt kommande "arbetarregering" ska ta ifrån låg- och medel-inkomsttagare deras skattesänkningar. Beskatta istället kapitalägarna, de rika och välmående, som dragit ifrån så oerhört. Använd resurserna för att anställa folk inom sjukvården och övrig gemensam välfärd. Det skapar jobb och svarar mot verkliga behov.
 
 
 
Bloggat: Röda Göinge,
 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Varför vill du inte ta tillbaka skattesänkningarna? Alla utom de "rika" har ju enligt dig förlorat på dem?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Jo, jag tänker så här: Låt oss ta itu med det vi förlorat. Investera i välfärden, anställ fler. Höj sjukkassa och a-kassa. Sätt stopp för lönenedpressningen.
Och skärp istället beskattningen av de välbeställda skikten och särskilt av de stora kapitalägarna.

Anonym sa...

Fast det vore väl bra att ta tillbaka något som vänstern hela tiden klagat på? Kan det vara så att man inset att det inte är så illa för en lågavlönad att få mer kvar av sin lön? När det gäller kapitalbeskattning,ska den även gälla industriarbetare som äger 100 aktier eller är det bara Stefan person som ska "slanta ut"?

Anonym sa...

Dessutom,hur mycket bättre skulle inte välfärden bli om även de lågavlönade fick höjd skatt?

Anonym sa...

Det mest naturliga sättet för lågavlönade att få högre inkomst är genom höjda löner.
Krävs facklig militans och strejker för att få upp lönerna.
I trettio års tid har lönerna sjunkit jämfört med företagens vinster. Se där ännu ett resultat av den förda högerpolitiken och arbetarrörelsens kapitulation.
Lisa

Anonym sa...

"Lisa"

Fast ju högre skatter desto bättre välfärd,eller hur? Därför är det väl bara att ta tillbaka jobbskatteavdragen?

Ronny Åkerberg sa...

Vi behöver ett helt nytt skattesystem som bygger på skatt efter bärkraft.
Som det är nu ligger bördorna i allt för stor utsträckning på låg- och medelinkomster.
Moms och indirekta skatter slår hårdast mot låga inkomster. Kommunalskatten utgår med samma procent oavsett inkomst, dvs ingen progressivitet alls.
Den statliga skatten är för låg för höginkomsttagare. Företag kan slinka undan genom planering och skatteparadis. Förmögenhetsskatten är avskaffad, bolagsskatten sänkt osv.
Dessutom, ju rikare du är desto mer kan du utnyttja subventioner som rut och rot.
Det krävs förändring så att skatten görs progressiv, dvs mindre bördor på låg- och medelinkomster och större på de rika och välbeställda.

Anonym sa...

Ronny

Alltså är det ganska bra att låginkomsttagare fått lägre skatt? 1500 kr för en lågavlönad kvinna inom barnomsorgen...

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Men nu missade du ju något väsentligt. Jobbskatteavdragen ingår i ett paket där du inte kan välja utan måste ta allt.
Även en äldrevård där din gamla pappa kan bli vanvårdad.
En privatiserad skola där dina barn blir utan när den går i konkurs.
En sjukvård där det saknas plats när du behöver.
Sänkt a-kassa om du blir utan jobb, försämrad sjukförsäkring om du drabbas av sjukdom.
Massarbetslöshet som en följd av att samhället inte kan investera i den gemensamma välfärden och anställa det antal personer som behövs.
Sämre löneutveckling på grund av tryck från arbetslösa som tar jobb på sämre villkor och på grund av sämre anställningstrygghet.
För att nu bara nämna några saker som följer med på köpet i Reinfeldts paket.

Anonym sa...

"Även en äldrevård där din gamla pappa kan bli vanvårdad"

Och det hände inte innan skattesänkningarna?

"En sjukvård där det saknas plats när du behöver"

Och det hände inte innan skattesänkningarna?

Vi har fortfarande världens näst högsta skatter. Du kanske ska fundera på hur en sysselsättningsgrad på 54% bland invandrare påverkar resurserna till välfärden? Fast det låtsas du inte om,för man kan inte sätta en summa på människor. Men det går när det ska löneförhandlas för barnskötare eller prioriteras inom sjukvården....

"Jobbskatteavdragen ingår I ett paket"

Ja,och det gör även alternativet. Det med skyhöga bensinpriser,öppna gränser och kvotering(diskriminering)....

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Nedskärningar och försämring av välfärden har pågått under en trettioårsperiod - oavsett färg på regering.
Men det går inte att förneka att detta accelererat under senare år. Vägning av gamlas kissblöjor och diverse skandaler inom äldrevården. Konkursande friskolor som sugit ut 100-tals miljoner i vinst för att lämna skulderna åt samhället. Barnmorskor som beordras att bryta sin semester. Landsting som orsakar dödsfall genom sina "besparingar". Osv.
Höga skatter - ja, som går allt mera till byråkrati, meningslöst dokumenterande, höga chefslöner, jobbcoacher osv. Det saknas aldrig pengar för ökad kontroll av personalen, men däremot finns aldrig en krona för att anställa fler eller för att betala rimliga löner.
Du kommer med skitsnack om invandrarna. OECD kom nyligen med en rapport som visar att Sverige tjänat ekonomiskt på invandringen. Invandrarna betalar mera i skatt än de får i bidrag.

Dangerous Beans sa...

Man kan om man vill alltid skapa ett rättvisare samhälle - fast det innebär att börsen rasar. Rika människor vet det (exvis Marc Faber) och Financial Times, Economist. De vet att vi spelar ett pyramidspel och att det KOMMER att gå åt helvete, eftersom lönerna - i hela världen - har blivit för låga i förhållande till BNP. Och därmed har vi en för låg efterfråga. Om man ska fixa efterfrågan, så MÅSTE kapitalets andel av BNP minska - men alla (rika) hoppas att det ska ske någonannanstans så att just de slipper betala.
All egendom är stöld. Den är bara genomförd på ett mer eller mindre uppenbart sätt. (för nog måste man säga att exvis Serafen är stöld? Och det riskkapitalbolag ägnar sig åt är givetvis djupt oetiskt. Men som en kompis till mig sa: "det är så sjukt svårt att tjäna pengar på något riktigt och bra. Det är mycket enklare att lura någon dum jävel att betala för mycket och spekulera.) Själv tycker jag att 100% reavinstskatt - retroaktivt sedan 1980 vore bra. Det skulle kunna balanseras genom 0 skatt på aktieutdelningar. Då skulle man stimulera till företagsamhet, innovation och arbete. I stället för som idag till lurendrejeri.