söndag 4 augusti 2013

Sverige: Så blir du rik

...fast det kan du glömma
 
Egentligen är det fel när jag skriver "du", de flesta av oss kan glömma det där med att bli rik. Rik blir man inte genom att skaffa sig hög lön eller genom att gneta och spara.
 
"Det vanligaste sättet att bli rik i Sverige är istället genom att äga eller deläga ett företag. Mer än hälften av de som är rika i Sverige har blivit det genom företagande. Näst vanligaste sättet att bli rik är genom aktiv aktiehandel", läser jag i en Svd-artikel idag: "Hög lön gör dig inte rik".
 
Rik blir man genom att äga och kontrollera produktionsmedel med vars hjälp man kan exploatera andras arbete. Den som inte äger måste sälja sin arbetskraft och får inte på långa vägar ut i lön vad han eller hon producerar för.
 
Mervärdet stoppar ägaren i sin ficka. Där har vi kapitalismens innersta "hemlighet" (Karl Marx avslöjade den för länge sen). Ska du bli rik måste du äga företag och tillgodogöra dig frukterna av andras arbete.
 
De rika drar ifrån, klyftorna ökar. "Den rikaste 1 procenten av Sveriges befolkning kontrollerade samma år hela 32 procent av de totala finansiella tillgångarna", läser jag också i SvD-artikeln. De gynnas dessutom av skattesystemet, kapitalinkomster beskattas betydligt lägre än inkomst av lön.
 
För att ge de rika fördelar drabbas den gemensamma välfärden av åtstramningar. Så långt har det gått att gravida måste oroa sig i onödan för sin förlossning.
 
Högst skatt av alla betalar föräldra­lediga, sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa. Är man sjuk, tar hand om sitt barn, inte får eller kan jobba - då ska man straffas. Det är så sant som det är sagt i visan, "det är de rikas paradis men ingen hör en fattigs bön".
 
 
Bloggat: Svensson, Svensson2,

 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Varför startar inte du ett företag och delar ut all vinst till de anställda?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det beror på att vi socialister vill börja med de företag som redan finns. Vi exproprierar dessa, socialiserar dem under arbetarkontroll och använder vinsterna till allas bästa. Sen kan vi starta nya företag när vi vill.

Anonym sa...

"Vi expropierar dessa"

Vad betyder det på ren svenska? Att helt enkelt stjäla?

Tycker du kan föregå med gott exempel och starta ett företag innan ni har "expropierat",varför vänta? Ta ditt ansvar och var solidarisk!

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Min socialistiska uppfattning är att storföretag och banker ska ägas av samhället och kontrolleras av de anställda.
Den processen ska vara fullt demokratisk i enlighet med majoritetens vilja.
Det har ingenting med stöld att göra. Företag och banker och dess vinster är resultatet av många anställdas kollektiva handlingar. Självklart ska människor också ta del av resultatet av sitt arbete.
Det innebär att utsträcka demokratin också till ekonomins område. Orättvist är däremot att samhällets ekonomiska grundval ska ägas och kontrolleras av en liten minoritet.

Anonym sa...

"Självklart ska människor också ta del av resultatet av sitt arbete"

Så det är bra att bankanställda får ta del av vinsterna?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Jag har inget emot det, dock inte i form av några nådegåvor utan i form av rejäla lönehöjningar.
Bonusar, fallskärmar, jättelöner till ledningen gillar jag däremot inte. Inte heller de gigantiska utdelningarna till aktieägarna.
Banker ska vara under samhällets kontroll, inte i händerna på spekulanter som ställer till oreda i samhällsekonomin.

Anonym sa...

"Inte heller de gigantiska utdelningarna till aktieägarna"

Och om kursen sjunker som en sten och utdelningarna uteblir,får då aktieägarna ersättning från staten? Det ska väl inte bara gälla åt ena hållet?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Så är det alltid. Bankernas förluster "socialiseras", men aldrig vinsterna.
När det går dåligt räddas bankerna av den kapitalistiska staten (så är det över hela världen), men när det går bra vill bankirerna inte dela.
Vi vill dock ändra på det hela genom socialisering av bankerna. Då blir det stopp för spekulationen och bankmedel används för folkets behov.