torsdag 22 augusti 2013

Syrien: Aningslöst om gasattack

...borgerliga kommentatorer vill tro gott om Assad
 
En del borgerliga kommentatorer vill inte tro på att den vedervärdiga Assad-diktaturen verkligen har använt gas mot sin egen befolkning. "Det vore dålig tajming", menar de.
 
"Det skulle vara märkligt om al-Assad genomfört en så omfattande upptrappning av kriget bara ett par dagar efter att FN-inspektörer, ledda av svensken Åke Sellström, anlänt för att undersöka tre andra påstådda incidenter med senapsgas och sarin", skriver DN i en ledare.
 
"Det är svårt att hitta skäl till att den syriska regimen skulle genomföra en sådan besinningslös attack, när begäran om att få besöka platserna omdelbart kan förväntas. Visst finns det en liten möjlighet att diktatorn vill visa sitt totala förakt för omvärlden, men hittills har Assad passat sig för att eskalera internationellt", skriver Kungliga Krigsvetenskapsakademien
 
Men det finns skäl för Assad att göra detta. Och att göra det just nu. I själva verket är det, ur den pressade diktaturregimens synvinkel, just rätt ögonblick. Den senaste tiden framgångar för rebellstyrkorna i Damaskusområdet är en sådan anledning.
 
En minst lika viktig anledning är Assads behov av att beröva de upproriska människorna hoppet. Med en gasattack just nu, bara en kvarts väg från de närvarande FN-inspektörerna visar han vem det är som bestämmer. Väl medveten om att hans allierade Ryssland och Kina stoppar krav på inspektioner.
 
President Obama står med byxorna nere. Hans "röda linje" är passerad, men passiviteten är öronbedövande. Slakten ska fortsätta medan västvärlden ser på, människorna i Syrien ska inte få vapen att försvara sig mot diktaturens mördande gas, raketer, stridsvagnar och bombarderande krigsflyg.
 
 

Bloggat: Kildén & Åsman

4 kommentarer:

Hans Li Engnell sa...

USA kritiseras alltid från vänsterhåll när det lägger sig i andra länders angelägenheter. Så vad ska USA då göra nu om inte hålla sig borta?

Anonym sa...

USA ska hålla sig borta. En invasion vore katastrof. Däremot kan västvärlden förse rebellerna med de vapen de behöver för att skjuta ner Assads terroriserande stridsflyg.
Då kan syrierna befria sitt land själva, störta diktaturen och få den frihet de slåss för.

Hans Li Engnell sa...

Jag håller med. Men det är lättare sagt än gjort. Rebellerna består inte av en oppositionell grupp utan av flera. Vissa är skvatt galna och slåss inte alls för frihet som vi definierar den. Hur man ska kunna avgöra vilka de mer moderata grupperingarna är och sedan förse dem med vapen är inte helt lätt.

Ronny Åkerberg sa...

...till Hans:
I Syrien går den en ganska klar linje mellan å ena sidan sekulära, demokratiska krafter och å andra sidan religiösa extremister, typ al-Nusra och liknande.
Det finns en demokratisk opposition förenad från höger till vänster i en politisk koalition. På slagfältet finns Fria Syriska Armén.
Det är de sistnämnda som leder motståndet och har demokratiska mål. Det måste vara dit vapnen ska gå.
Jag tror inte USA:s vägran att leverera vapen egenligen handlar om deras rädsla för att vapnen ska hamna hos al-Qaida. Det är snarare fråga om USA:s rädsla för en självständig frihetsrörelse.