onsdag 21 augusti 2013

Syrien: Assad använder gas mot folket

...solidaritet med kampen mot diktaturen
Diktaturens brott är obeskrivliga
 
Många döda är kvinnor och barn. Assadstyrkor anklagas för att ha attackerat rebellfästen runt Damaskus med kemiska vapen. Långa rader med barn, kvinnor och män som ska ha fallit offer för attacken syns på bilderna som sprids från den misstänkta kemiska attacken i förortsområdet Ghouta utanför Damaskus.
 
Gasattack uppges döda hundratals. TT har bett två experter på kemiska stridsmedel, Britt Karlsson och Bo Kock, vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att granska bilderna.
— Man kan inte utesluta att det är en gasattack, säger Britt Karlsson.
Forskarna ser flera tecken på detta.
— Vi ser att det är många som är döda. Det är också få som man kan se som har riktiga sårskador som av den anledningen skulle ha dött. Sen konstaterar vi att många har svårt med andningen. De har fått något som påverkar framför allt respirationen men kanske även cirkulationen.
— Vi tycker att vi kan se på någon eller ett par en ofrivillig urinavgång, alltså att man har gjort på sig.
 
Svullna ögon, som syns på ett litet barn, kan också bero på nervgas.
— Det är inte första gången regimen har använt kemiska vapen, men dagens brott utgör en vändpunkt, hävdar George Sabra, som är framträdande ledare inom den syriska oppositionsalliansen.
— Den här gången var det för förintelse, inte terror, säger Sabra på exiloppositionens presskonferens i Istanbul.
Enligt oppositionsalliansen har 1 300 människor dödats av regimstyrkor i Damaskus.
 
Benny Åsman skriver på facebook: "Nyttiga idioter på våra breddgrader har redan börjat sprida den syriska regimens lögner om sina brott. De påstår att det inte är logiskt att angripa med gas just nu när FN:s inspektörer är på plats. Tvärtom, det är mycket logiskt och visar att regimen anser sig kunna göra precis vad den vill utan att den kommer att angripas utifrån. USA har gjort väldigt klart att det under inga omständigheter kommer att ingripa med omfattande vapenhjälp till FSA. Obamas prat om gasangrepp som en röd linje var just inget annat än prat. Orsaken att Obama sitter med armarna i kors är uppenbar: han anser att de som skulle få vapen inte kommer att tjäna USA:s intressen i regionen."
 
 
Solidaritetsaktioner i Malmö och Stockholm
 
 
 

Inga kommentarer: