lördag 17 augusti 2013

Syrien: Det finns en folklig revolution

...för värdighet, för demokratiska rättigheter
"Vi tror på både väpnad kamp och förhandlingar"
 
Han säger att det pågår en revolution i Syrien, en folklig revolution. Det är ingen religiös revolution, utan en revolution för värdighet, för demokratiska rättigheter, säger han.
 
Syrien är ett land rikt på många etniska folkslag och olika religioner. Fria syriska armén består också av olika fraktioner, förklarar Salim Salamah, som är en ung syrisk aktivist som nyligen besökte Socialistiska Partiets sommarläger i Halland.

Men fraktionerna enas i kampen mot Assad och det faktum att majoriteten av dem som strider mot regimen är Assads egna avhoppade soldater visar också att det är ett folkligt uppror.
– Före revolutionen hade syriska armén 350 000 soldater. När revolutionen bröt ut deserterade hälften av soldaterna, och många anslöt sig till Fria syriska armén, säger Salim Salamah.
 
Syrien är ett traditionellt muslimskt land där islam är huvudreligion, men folk är i regel moderata muslimer, inga extremister. Det finns dock en växande religiös extremism. Men islamisterna är inte ledare för oppositionen och har ingen avgörande politisk roll. Det finns en större och mera betydelsefull social rörelse i och med de hundratals civila syriska hjälporganisationerna och lokala demokratiska råden.
 
Läs mera om hur Salim uppfattar situationen för den syriska oppositionen och hur han ser på framtiden för den demokratiska revolutionen: ”Vi tror på både väpnad kamp och politiska förhandlingar”.
 
 
 

Inga kommentarer: