lördag 31 augusti 2013

Syrien: Lita till egna krafter

...bygg solidaritet med syriska revolutionen
 
Det blir naturligtvis fullkomligt absurt när delar av vänstern i västvärlden nu träder fram och säger "Nej till krig i Syrien". Var har de varit de senaste två och ett halvt åren? När diktatorn Assad har bedrivit krig mot sitt eget folk, över hundratusen har dödats och miljoner drivits på flykt - var fanns de då?
 
Ännu värre är de delar av vänstern som hela tiden stött slaktaren Assad därför att man i honom ser en "anti-imperialistisk" kraft (medan man gladeligen tar den odemokratiska ryska imperialismen till sitt bröst, liksom den iranska arbetarfientliga religiösa diktaturen och det islamistiska Hizbollah).
 
Det finns ett motstånd mot väpnade insatser även bland vanligt folk i väst, vilket naturligtvis har sin grund i Bush & Co:s vedervärdiga krig i Irak och Afghanistan. Men nu handlar det inte om olja, därför är också Obamas och USA:s intresse mycket lågt.
 
Vad USA kommer att göra mot Assad-regimen i Syrien handlar inte om solidaritet med det kämpande och upproriska syriska folket. Obama gör bara vad han måste för att rädda sitt ansikte. Hans regering vill dock inte att de revolutionära syriska demokraterna ska segra.
 
Han vill (precis som Israel) ha "stabilitet", dvs en förhandlingslösning med Ryssland och så stora delar av Assad-regimen som möjligt, för att garantera tryggat imperialistiskt herravälde. En segrande folklig revolution kan ju få för sig att gå egna självständiga vägar.
 
Kan ett amerikanskt angrepp försvaga Assads mördarmaskin på något sätt eller göra Assad mera försiktig med fortsatta gasangrepp mot befolkningen så har jag inget emot det. Det är naturligtvis också bra om detta kan utnyttjas av rebellstyrkorna.
 
Men en befrielse av Syrien kan bara bli det syriska folkets eget verk. Man kan bara lita till sina egna krafter och den internationella solidariteten från gräsrötterna. Det är detta vi nu måste göra allt vi kan för att förstärka.

SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SvD8 SvD9 SR SR2 SR3 SR4 SR5 SR6 SkD SkD2 SkD3 DN DN2 Intressant Bloggar om syrien, mellanöstern, samhälle, politik,

Bloggat: Kildén & Åsman,

1 kommentar:

danne sa...

USA bör inte störta Assad. Det bör det egna folket göra. Däremot anser jag att han gör rätt när han avfyrar sina missiler (vilket jag tror kommer denna vecka) för att markera att om Assad fortsätter med sina vidriga sätt kommer vi att ingripa. Nato och FN vågar ju uppenbarligen inte ta sitt ansvar.

Inbördeskrig är upp till det enskilda landet att påbörja och att avsluta på ett eller annat sätt men att hålla på med kemiska/biologiska vapen och massmörda barn på ett icke selektivt sätt är inte godtagbart. Tack att USA kommer reagera på detta...vilket vi kan hoppas att det gör!