torsdag 5 september 2013

Demo med diktaturanhängare

...skadade protesterna mot Obama
Porträtt med massmördaren Assad och Islamiska Republiken Irans flagga bars fram i demonstrationståget
Foto: Göran Gustavsson
 
Gårdagens demonstration mot Obama i Stockholm kanske inte blev en flopp, men viktiga frågor som massövervakning och klimathot stördes av att diktaturanhängare fick utrymme och lyckades stjäla en del av tillställningen.
 
I demonstrationen bars fram bilder på den syriske massmördaren Assad och på den egyptiske generalen Al-Sisi, liksom Islamiska republiken Irans och Hizbollahs fanor. En demonstration för frihet och demokrati smutsades ner av anhängare till diktatur, tortyr och krig mot civila.
 
Paroller mot "krig i Syrien" förvillar okunniga människor. Precis som om det inte redan pågår ett krig i Syrien, diktaturens krig mot sitt eget folk. Ett krig som pågått i två och ett halvt år. Med hjälp av vapen från rysk imperialism håller man på att lägga landet i ruiner, medan en tredjedel av befolkningen är på flykt.

Assad-anhängarna fick utlopp för sin "anti-imperialism"
Foto: Göran Gustavsson
 
Diktaturanhängarna upprörs inte över detta, däremot över en befarad attack från USA. En djupt felaktig analys ligger till grund för detta synsätt. Den verkliga faran ligger i amerikansk likgiltighet inför den syriska demokratiska revolutionens öde.
 
USA kommer inte att försöka "erövra" Syrien, på sin höjd "bestraffa" Assad för syns skull. Därefter blir det fritt fram för fortsatt massmord från Assads sida (bara det inte sker med gas). Någon verklig hjälp till det folkliga upproret kommer inte att ges från västvärlden.
 
Vänstern måste lära av gårdagens läxa. Dags att avskilja sig från diktaturanhängarna. Det går inte att ha den här typen av manifestationer tillsammans med dem. Vi vill helt olika saker.

Shora Esmailian: Vänstern sviker Syrien

SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SR SR2 DN SkD Intressant Bloggar om stockholm, obama, syrien, samhälle, politik,

Bloggat: Svensson, Kildén & Åsman,


4 kommentarer:

Anonym sa...

Diktaturanhängarna hade ingenting att göra med demonstrationen, men eftersom det är demokrati i Sverige så kan inte arrangörerna köra iväg dom från platsen. Det var ändå väldigt tydligt att varken ASSAD eller OBAMA/ALqaida anhängarna var en del av demonstrationen..även om de själva ville få det att se ut så.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Nej, i verkligheten fick Assadanhängarna stort inflytande i demonstrationsledningen och det var fritt fram att mobilisera Assadanhängare till demon.
Problemen uppstod därför att man bjöd in och lät pro-Assad-organisationer fungera som arrangörer.
För det andra var plattformen oklar och gjorde ingen som helst avgränsning mot diktaturälskarna.
Där har du orsakerna till att det gick som det gick.

Sestrajcic sa...

Samma problem varje gång skulle jag vilja säga oavsett demonstration (på 1 maj har Vänsterpartiet i Stockholm full sjå med att få bort Senderrisetrena som alltid visar upp sig med sina krav på ett folkkrig i Sverige) och inte allt för få gånger väljer media att visa bilder på dem. Bara för att ta ett exempel i högen. I demonstrationerna mot kriget i Irak samma problem med de som stödde Saddam Hussein. Demonstrationer mot Israels angrepp mot Gaza där Israels flagga får ett hakkors på sig etcetera.

Allt det jag sett av mobiliseringen har utryckligen sagt att man inte vill ha ngt med Assad-anhängarna att göra. De jag känner som organiserat har gjort kraftfulla uttalanden mot just millitärkuppen i Egypten.

Dror Feiler som väl får anses vara en av huvudorganisatörerna och som ju många av oss känner väl var mycket tydlig i alla sammanhang och skrev bland annat så här:

"Huvudparollen och underparollerna är tagna enhetligt av Nätverket 4 september och har förtydligat av mig och många andra flera gånger. Respektera detta eller gå någon annanstans med hyllningar och/eller stöd till Assad."

Så jag tycker det är synd att vi inte försvarar demonstrationen som ju faktiskt var lyckad och viktig baserat på en - enligt mina källor - mycket, mycket liten grupp Assadanhängare som arrangörerna (troligen av underbemanning - vi vet ju hur svårt det är att rensa demonstrationer uppemot 4 000 personer)fick tv-tid.

Var alternativet att inte ordna ngn demonstration?

Ronny Åkerberg sa...

...till Daniel:
De problem du beskriver finns och de kan man naturligtvis råka ut för hur man än försöker förebygga. I det här fallet tror jag dock att man lämnade fältet öppet i onödan. Jag har stort förtroende för Dror Feiler och han gjorde nog så gott han kunde. Ändå finns det en lärdom att dra av det som faktiskt inträffade.
Assad-vänliga organisationer skulle aldrig ha bjudits in och demonstrationen borde haft en klar karaktär: "Nej till utländsk intervention i Syrien", men "Stöd den syriska demokratiska revolutionen mot Assad".