tisdag 10 september 2013

Malmö: Gränslöst hatbrott

...många upprörs över rå misshandel
 
En man reagerar mot att hans barn utsätts för övergrepp och då blir han utsatt för mordförsök! En skamlig attack i området Kroksbäck mot en ensam färgad man och hans barn som innehåller både rasistiska tillmälen och rå misshandel.
 
Men historien innehåller också flera gränslösa inslag som visar att de inblandade förövarna saknar spärrar. På en gångbro möter pappan och hans ett och ett  halv år gamla son en ung man som först sparkar på sonens leksak. När pappan tilltalar den unge mannen tar han tag om den lille pojkens huvud och slänger honom i marken.
 
Därefter är det pappans tur att bli misshandlad. Då dyker ett tiotal unga män upp. För att stoppa en kompis som gått över gränsen? Nej, för att hjälpa till i misshandeln av en redan misshandlad pappa. När pappan är nerslagen och ligger på marken försöker de lyfta honom och slänga ner honom från den fem meter höga bron ner på en trafikerad gata där bilar och bussar kommer.
 
Jag menar att det finns flera försvårande omständigheter för förövarna i den här historien. Att det rör sig om ett hatbrott och att det handlar om stor likgiltighet inför medmänniskor. Deras handlande visar att de utgör en fara för sin omgivning och har mycket att lära. Jag hoppas att de åker fast snabbt och får sig en läxa för livet.

Samtidigt är unga människors agerande i någon mån en avspegling av samhällstrender. I det nya klassamhället finns inte plats för kidsen från Kroksbäck. När solidariteten löses upp lurar rasismen och våldet under ytan. När tryggheten försvinner tenderar den att ersättas av ett allas krig mot alla.

Tänd ett ljus för Kroksbäck, för klassolidaritet och sammanhållning - mot rasism och ökande klassklyftor.

Facebook: Malmöbor mot rasism och hatbrott

SvD: Svårt utreda Malmömisshandel

Skånskan: Planerar för manifestation
 
 
 

2 kommentarer:

Klas sa...

Hur kan detta vara ett hatbrott? Det var väl ändå en svensk som blev misshandlad av ett gäng svenskar?

Ronny Åkerberg sa...

...till Klas:
Hatbrott handlar om sådant som hudfärg, religion och sexuell läggning - förövaren och offret kan ha vilken nationell tillhörighet som helst, även samma.