söndag 30 juni 2013

Lägg ner Almedalen

...bojkotta elitens mingelparty
Uppvisning i skendemokrati
 
Almedalsveckan är det politiska etablissemangets, myndigheternas, medias och lobbyisternas sommarmingelparty. Egentligen helt utan intresse för vanligt folk. En enda stor megafon för den elit som tävlar om att försämra samhället för arbetarklass och vanliga lönearbetare.
 
Klyschorna och flosklerna kommer att hagla, lögnerna och dimridåerna att lägra sig över Visbys murar och rinna ut över landet. Media kommer att spela med och ge sken av att det handlar om verklig demokrati när det i själva verket är Potemkin-kuliss rest av den ekonomiska och politiska elit som är så överens om att de rika ska gynnas på de arbetandes bekostnad, att klyftorna ska fortsätta att växa och välfärden rustas ner.
 
I mer än tjugofem år har detta politiska etablissemang oavbrutet jobbat på sitt destruktiva projekt; avregleringar, privatiseringar, nedskärningar och i spåren på detta arbetslöshet för många och ständigt ökande arbetsbördor för de som fortfarande har ett jobb.
 
Tro inte ett ord av vad de tänker säga under Almedalsveckan. Det är fejk och spel. Ladda istället för deltagande i gräsrötternas manifestation: Välfärdsmanifestation 21 sept. Då handlar det om folkets krav. Almedalsveckan är bara en del av det politiska bedrägeriet. Ska det bli politiska förändringar till vanligt folks fördel så måste vi ta saken i egna händer.
 

SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SR SR2 SR3 SkD SkD2 SkD3 AB AB2 AB3 AB4 AB5 AB6 DN DN2 DN3
DN4 DN5 Intressant Bloggar om politiker, politik, samhälle, klassamhälle, media,

Bloggat: Annarkia,

lördag 29 juni 2013

Gotta Travel On

Billy Grammer: Gotta Travel On


Billy Grammer var det som fick en hit 1959 med miljonsäljande Gotta Travel On (skriven av Paul Clayton).
Många är det som gjort låten, bland annat kan du lyssna på versioner av Buck Owens, Bob DylanBill Monroe, The Weavers, Kingston Trio, Jerry Lee Lewis, David Allan Coe och Bobby Bare.
Towa Carson gjorde den svenska versionen Jag måste ge mig av

AB SkD Intressant Bloggar om country music, musik, kultur, samhälle,

Välfärdsmanifestation 21 sept

...över hela landet
 
En ny folkkampanj för gemensam välfärd lanseras nu i i samband med debatten om vinster i välfärden på den socialdemokratiska partikongressen, med sikte på landsomfattande manifestationer ett år innan valet den 21 september. Bakom initiativet står hittills tre nätverk, Gemensam välfärd i Stockholm, Välfärd utan vinst och Rädda vården i Malmö, som hoppas på en snabb och mycket bred och tvärpolitisk uppslutning i hela landet.
 
Folkkampanjen kommer att byggas upp av personal- och brukargrupper, fackföreningar, folkrörelser och nätverk. Lokala initiativ förbereds och samordnas, liksom en stor manifestation i Stockholm.
 
“Under mer än 20 års tid har den behovsstyrda, generella välfärdspolitiken gradvis nedmonterats och ersatts av en vinstdriven, marknadsstyrd `välfärd´. Under paroller som `valfrihet´ och `försvara välfärdens kärna´ plundras våra gemensamma tillgångar. Skattesänkningar som först och främst gynnat de rikas och välbeställdas privata konsumtion underminerar den solidariska och demokratiskt styrda välfärden.
 
Resultaten är uppenbara. Från att ha varit världsledande i uppbygget av en generell och relativt jämlik välfärd, har Sverige blivit världsledande i privatiseringar, avregleringar och en skenande ojämlikhet. Samhället slits alltmer isär av växande klass- och inkomstklyftor”, heter det i plattformen.
 
Rätten till en demokratisk och jämlik välfärd för alla – den ståndpunkten omfattas av en stor folkmajoritet. Därför inleds nu under våren förberedelserna för en landsomfattande manifestationsdag för välfärden ett år före valet. Personal och brukare inom vården och omsorgen, lärare och elever från skolans värld, engagerade och allmänhet manifesterar genom demonstrationer, möten, gatuteatrar, konserter, utställningar och aktioner på sina orter i en gemensam folkkampanj för en god och jämlik välfärd.
 
Vårt budskap till politikerna ett år före valet är enkelt:
• Nej till vinst i välfärden!
• Stoppa nedskärningarna!
• Försvara och utveckla den gemensamma välfärden!

Hemsida: Folkkampanjen för gemensam välfärd

SvD DN AB SkD SR Intressant Bloggar om välfärd, välfärd utan vinst, samhälle, politik,

Med avskuren pitt

...men blev den balsamerad?
 
Penisskärande maka fick livstid, läser jag. Livstids fängelse – men med möjlighet till villkorlig frigivning efter sju år. Det blev straffet för den kvinna från södra Kalifornien i USA som sent på fredagen dömdes för att ha skurit av sin dåvarande makes penis och förstört den i en avfallskvarn, rapporterar CNN.
 
Det här är ju allvarliga saker som man inte ska skämta om. Ändå dyker den där historien upp som jag fick berättad för mig av jämnåriga i barndomen. Den som handlar om Herr Smith och hans fru Gittan. Fast där handlade det, om jag minns rätt, inte om hämnd utan snarare om saknad. Inskriptionen på herrns gravsten blev i alla fall följande:
 
Här vilar herr Smith med avskuren pitt
och hemma går Gittan med pitten i fittan
 
Historien förtäljer inte om den möjligtvis blev balsamerad. I varje fall ett betydligt bättre öde än att hamna i avfallskvarnen...
 
När vi ändå är inne på den humoristiska sidan så fick jag idag bekräftat att städerskan, ni minns hon som man först påstod hade "stulit ett tåg", verkligen har talang när det gäller framförande av tåg. På SR kan man höra henne berätta om olyckan och mediernas mangling.
 
Det mest anmärkningsvärda tycker jag dock är att Saras arbetsgivare Arriva kommer att hjälpa henne att förbereda sig för intagningsproven till tågförarutbildningen och garanterar henne en fast anställning i framtiden.
 
Vad var det jag sa? Den tjejen måste ha talang. Hon har ju lyckats med något som varken SJ eller något tågbolag har klarat av, nämligen att få ett tåg att rulla flera hundra meter i snöväder. Inte underligt att Arriva verkar heltända.
 
 
 
 

fredag 28 juni 2013

Nej till arbete för svältlön!

...på väg tillbaka till fattigsamhälle
År 2009 briserade det en skandal i den skånska kuststaden Landskrona när det framkom att socialbidragstagare, under täckmantel av ”praktik”, utnyttjats till att utföra privata tjänster åt kommunala tjänstemän. Det kunde exempelvis handla om att fälla träd på en chefs tomt, bära möbler vid privata flyttar, måla om i en villa, etc. En intern utredning framvisade att denna form av utnyttjande varit utbrett sedan minst tio år tillbaka. Det veritabla övertrampet föranledde dock ingen påföljd, med motiveringen att ”inga chefer har klargjort att det här sättet att utnyttja bidragstagares arbete var otillåtet”.

Utifrån skandalen beslutade dock Socialstyrelsen att granska Landskronas hela socialbidragssystem. Slutsatsen blev att det obligatoriska krav på motprestation som staden ställde på bidragstagare över 25 år inte var förenligt med Socialtjänstlagen. Nämnas bör också att det var fler kommuner än Landskrona som brutit mot Socialtjänstlagen.
 
I Alliansens Sveriges promoveras dock lagbrytare av detta slag till föredömen för 20 september 2012 skrev integrationsminister Erik Ullenhag tillsammans med Torkild Strandlund, pappan till den så kallade Landskronamodellen, en debattartikel i Sydsvenskan där man förordade att denna modell skulle bli nationell lag. Den 23 maj i år röstade också riksdagen igenom en proposition med det innehållet, endast Vänsterpartiet vände sig mot denna nyordning. Hädanefter är det nu nästintill fritt fram i Sverige att tvinga människor att arbeta för en ersättning som knappt överstiger existensminimum.

Att Alliansen genomför denna åtgärd är inget att förvånas över, men att socialdemokraterna lydigt traskar patrull bakom en politik vars yttersta syfte är att pressa tillbaka arbetarklassen i stort är desto mer skrämmande, inte minst mot bakgrund av att LO i ett remissutlåtande skarpt avvisat förslaget.
 
Mot denna upprivning av den sociala trygghetsväven förordar vi socialister en diametral annan politik, en politik för full sysselsättning:
 
- Återställ och bygg ut den offentliga sektorn!
- Klimatomställ Sverige!
- Dela på jobben – sex timmars arbetsdag med bibehållen lön!
- Skärpt beskattning av medel- och höginkomsttagare!
- Samhälleligt övertagande och kontroll över de stora kreditflödena!
 
Under mellankrigstiden tvingades många svenskar att ta så kallade nödhjälpsarbeten till en lön som låg långt under gällande kollektivavtal. Det kunde handla om vägbyggen, skogsarbete, utdikning av våtmarker, etc. Är det den typen av Sverige före välfärdsstatens genombrott, ett fattigsamhälle där den arme ofta nödgades att stå med mössan i hand, som sju av de åtta riksdagspartierna vill föra oss tillbaka till?
 
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 26/2013
 
 
 

Yoko Ono på Louisiana

Utställning:
Multikonstnären Yoko Ono Louisiana
En kändis - åtminstone för vissa - utställer under dessa månader på Louisiana. Multikonstnären Yoko Ono är här med ett stort antal av hennes verk under de senaste 50 åren. Och kan man tänka - är hon verkligen varit 80 år gammal, henne som många av oss känner som John Lennons fru.
 
Yoko Ono var en revolutionär aktivistisk konstnär. En banbrytande avantgardistisk konstnär med samhällskritisk produktion. Aktiv mot Vietnamkriget och många slags orättvisor.

Läs mera i danska Socialistisk Information

Louisiana: Half-A-Wind Show

SvD: Yoko Ono ger ut nytt album

Intressant Bloggar om danmark, konst, samhälle, politik, kultur,

Busstrejken: Blev det bra?

...varför får inte medlemmarna bestämma?

Blev det ett bra utfall av strejkkampen? Blev det en bra uppgörelse? Enligt Kommunals ordförande har facket fått igenom sina fyra viktigaste krav. Knäckfrågor för facket var förutom lön även arbetstider och att bussförarna vill ha en garanti mot att slippa söka om sina jobb vid entreprenörsbyten.
 
Det senare är ju en viktig fråga som inte verkar ha kommit till någon lösning. Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson säger till TT att skrivningarna om entreprenörsbyten inte är bindande.
 
Så är det alltså fortfarande arbetsköparna, bussbolagen, som bestämmer vilka som får jobb. Kan man ha det på det viset? Och var det riktigt att avblåsa strejken nu, när man enligt fackledare, "kunde ha strejkat hur länge som helst"? Varför inte fortsätta till seger?
 
Jag kan inte svara på alla dessa frågor, men tycker att de närmast berörda, Kommunals strejkande medlemmar, borde ha möjlighet att diskutera saken och få säga sitt. Avtalet ut på omröstning, borde vara en självklarhet.

SvD: "Gick ut i strejk för i stort sett ingenting"

DN SR SkD SvD Intressant Bloggar om facklig kamp, samhälle, politik,

torsdag 27 juni 2013

Region Skåne: Hur tänkte man här?

...nedskärningar som slår tillbaka
Hur tänkte ledningen på Skånes Universitetssjukhus och Region Skåne här?
 
 
 
 

Alby: (S)veket fullbordat

...valde att köra över folkopinionen
"Alby är inte till salu"
 
Privatisering av kommunala bostäder i Alby är klubbad. Botkyrkas kommunfullmäktige röstade under onsdagskvällen nej till folkomröstning om försäljningen av 1 300 kommunala lägenheter i Alby. Kommunstyrelsens förslag om försäljning gick samtidigt igenom och ska därför genomföras.
 
Socialdemokraterna valde att köra över en stor folkopinionen och struntade i de sextusen namnunderskrifter som samlats in. Man struntar också i att det finns andra alternativ till utförsäljning av miljonprogrammen.
 
Man låter en riskkapitalist köpa 1 300 kommunala lägenheter i Alby därför att han är rik och "spännande". Hur det går med bostadsområden som tas över av sådana har vi sett många skrämmande exempel på. För dessa handlar det om att minimera underhållet och sälja vidare med vinst.
 
 
 
Bloggat: Svensson,
 

onsdag 26 juni 2013

Säpo: Hade V väntat sig något annat?

...övervakningen bottnar i klassamhället
 
Vänstern nöjd efter möte med Säpo, läser jag. Det borde man inte vara om man tar till sig de historiska lärdomarna. Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler träffade på onsdagen företrädare för Säkerhetspolisen. Etzler fick beskedet att det inte pågår någon övervakning av partiet eller några av dess företrädare.
 
Hade (v):s företrädare väntat sig något annat besked? Självklart nekar Säpo. Det har de alltid gjort. Åsiktsregistrering har varit förbjuden sen 60-talet. Ändå har det uppdagats gång på gång att den fortfarande förekommer.
 
Bloggen Annarkia gör en liten genomgång av dessa: Dom slutade aldrig registrera folk som föredrar ett jämlikt samhälle. Visst är det så. Det har aldrig upphört. De kallar det naturligtvis inte åsiktsregistrering, numera ska de bara kolla upp så inte brott begås...
 
Säpo vet så väl var man har samhällets fiende nummer ett: Vänstern. Då menar jag vänstern i bred mening, vänstern som en potentiell fara för den härskande klassen, borgarklassen och dess förbundna. Alla som har socialistiska idéer, och verkar ta dessa på allvar, är suspekta i överhetens ögon.
 
Vänsterpartiet är naturligtvis inget sådant hot idag, och partiets utveckling mot beskedlig vänsterreformism och inordnande i den borgerliga parlamentarismens ankdamm borde lugna borgarna, men herrarna i de samhällsbevarande skikten ser längre än så.
 
De vet att bistrare tider kan komma när arbetarna radikaliseras och även vänsterpartister och radikala socialdemokrater kan påverkas att närma sig revolutionära marxister och utforma nya konstellationer som kan vinna folkligt förtroende och utmana klassamhället.
 
Därav kommer sig den aldrig upphörande övervakningen, spioneriet och registreringen. Den är en följd av ett ekonomiskt och politiskt system som sätter upp en demokratisk fasad, men som i realiteten syftar till att bevara en liten, stormrik minoritets grepp över samhället.
 
 
 
 
 
 

tisdag 25 juni 2013

Slutsatser om befolkning och miljö

...ekologisk kamp måste vara en integrerad del av kampen mot kapitalismen idag
...men begränsad befolkningstillväxt underlättar
 
Problemet är att den ekologiska krisen har blivit långt mer akut sedan debatterna på 60-, 70- och 80-talen, när vänstern utformade sin "traditionella hållning" i den här frågan. Även befolkningen på planeten har fördubblats sedan dessa debatter började.

Det är nu tydligare än någonsin att med klimatförändringarna hotar en katastrof av okända proportioner. Koldioxidutsläppen har ökat och den globala uppvärmningen har accelererat. Haven stiger, glaciärerna retirerar och öknarna breder ut sig. Befolkningstillväxten är inte den viktigaste drivkraften för klimatförändringen men helt klart förvärrar den problemet.
 
Vänstern måste komma bortom de gamla debatterna och inser att det finns ett allvarligt problem att ta itu med när det gäller ökande befolkningen och att vägen framåt går genom kvinnors egenmakt att styra sina egna liv. Detta skulle reparera ett gapande hål i vår analys av klimatkrisen.

Vi måste fördjupa vårt förhållningssätt som ekosocialister. Faktum är att obegränsad befolkningstillväxt inte kan upprätthållas genom planetens ekosystem, även om kapitalismens härjningar avlägsnas. Det är därför vi måste göra den ekologiska kampen till en integrerad del av kampen mot kapitalismen idag.
 
Detta var det avslutande avsnittet av den långa artikeln Befolkning och miljö - dags för nytänkande. De tidigare avsnitten kan du läsa på svenska här på Röda Malmö:
 

SkD SvD SvD2 SR Intressant Bloggar om miljö, klimat, ekosocialism, samhälle, politik,


Säpo spionerar på vänstern

...på uppdrag av den politiska och ekonomiska eliten
 
I dag avslöjar Aftonbladet hur Säpo infiltrerade vänstern. Officeren Hans-Erik Sjöholm, 48, skickades in i Vänsterpartiet för att spionera på ledande personer. Spioneriet pågick i över tjugo år. Något som helst anmärkningsvärt kom naturligtvis inte fram.
 
Säkerhetspolisen är mycket förtegen om fallet. Man säger att man är "inte intresserad av personers åsikter eller övertygelser. De personer eller den verksamhet vi följer eller intresserar oss för är sådan där det finns misstanke om brott".
 
Men så var det ju uppenbart inte här. Här gällde det att övervaka och registrera i största allmänhet. Det är ett hyckleri i kubik. Säpo vet mycket väl att vänstern inte ägnar sig åt brottslig verksamhet. Är det någon som vet detta så är det just Säpo. Under många decennier har man infiltrerat, övervakat och spionerat på vänstern och aldrig kunnat registrera något kriminellt.
 
Skälen är naturligtvis andra. Skälen är politiska och ideologiska. Säpos uppdragsgivare vill ha koll på vänstern eftersom den helt riktigt uppfattas som en potentiell kraft som kan få arbetarklassens stöd och i en framtida situation då klasskampen skärps kan hota de rikas och mäktigas positioner i samhället.
 
Det är en odemokratisk verksamhet som Säpo ägnar sig åt. Med det politiska etablissemangets goda minne. Även socialdemokraterna har ju historiska meriter på området. De byggde till och med upp en egen hemlig spionorganisation, IB, för att hålla koll på vänstern (och även alltför vänsterinriktade i deras eget parti).
 
Vänstern bör ta lärdom av dagens avslöjande. Det duger inte att vara förvånad över det som skett. Vi måste istället utgå från att Säpo och andra spionorganisationer systematiskt infiltrerar vänsterorganisationer och att de även har agenter på ledande positioner.
 
Detta kommer också att tillta i takt med att klassmotsättningarna i det svenska samhället, liksom över hela världen, nu skärps. Att tro något annat vore att ägna sig åt rosa drömmar om den borgerliga demokratin.
 
 
 

Semester en klassfråga

...var tredje arbetare har inte råd med semester
....och för många andra är semesterjobb ett faktum
 
Allt färre har råd med semester. En tredjedel av alla arbetare har inte råd att åka på semester. Redan 2011 konstaterade LO:s undersökning att 32 procent varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till ett fritidshus under sin ledighet.
 
Det var femte året i rad som semestermöjligheterna för arbetare försämrats. Man kan ju fråga sig varför det är på det viset? Varför är det allt färre som kan ha en riktig semester? En tredjedel av alla arbetare är en skrämmande hög siffra.
 
Ökande ekonomiska klyftor, ökande fattigdom, ökande arbetslöshet - men också utbredningen av osäkra anställningar ligger bakom de dystra sifforna. Människor som inte vet om de kommer att jobba nästa vecka måste lägga undan pengar. De vågar inte använda dem för att åka på semester.
 
Jobbar man som timanställd så har man ingen semester. Man måste synas hela tiden, så att man blir uppringd och blir erbjuden mer jobb. Det går inte att vara borta några veckor utan att det straffar sig.
 
Men även för många, som har en semester, sker en successiv urholkning av ledigheten. Semesterjobb är ett växande problem. Nya begrepp som smartphone-stress, sjuknärvaro och semesterjobb gör intåg på den svenska arbetsmarknaden.

En undersökning som Unionen gjort visar att fyra av tio är tillgängliga för arbete under semestern. Lika många skulle vilja slippa vara det. Var femte tjänsteman anger att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara tillgängliga.
 
Ska människor få anständiga villkor och riktig semester så krävs att vi värnar ledigheten från intrång av arbetsköparna och  bekämpar både arbetslöshet och hela systemet med osäkra anställnings-förhållanden; provanställningar, projektanställningar, timanställningar, bemannings-företag osv.
 
Kapitalismen är riktigt människofientlig. Maximal vinst för fåtalet går ut över människors mest basala behov.

SvD: Växande övertidsberg

AB DN SkD SR SvD Intressant Bloggar om semester, arbetarklass, klassamhälle, samhälle, politik, kapitalism,

måndag 24 juni 2013

Brasilien: Den folkliga revolten är legitim

...ner med förtrycket!
 
 Detta uttalande av PSOL, Partido Socialismo y Libertad [Partiet för socialism och frihet], antogs den 14 juni 2013:
 
Partido Socialismo y Libertad uttrycker sitt fulla stöd för de mobiliseringar som har ägt rum i hela Brasilien mot ökningen av priserna på kollektivtrafiken och avvisar häftigt polisens våld som har försökt att förtränga den legitima rätten till organisering och yttrandefrihet.

Den ökade intensiteten i protesterna - som har ägt rum i städerna Porto Alegre, Natal, Maceio, Goiania, Rio de Janeiro och São Paulo - bröt igenom blockaden av de stora massmedierna och de har blivit ett tema som har mobiliserat samhälle.
 
Guvernörerna för blocket som "slår och fängslar" förstår inte att revolten orsakades av att man kan sitta fast i sex timmar i transporter av dålig kvalitet som förbrukar en tredjedel av ens lön och detta är också orsaken till det folkliga stödet för demonstrationerna. Revolten, som inleddes av ungdomar, är toppen på isberget av ett stort kollektivt missnöje. Att svara med oförsonlighet, våld och polisbrutalitet är att kasta olja på elden. Alckmin (guvernör från PSDB i delstaten São Paulo), Haddad (borgmästare från PT i staden São Paulo), Paes (borgmästare från PMDB i staden Rio de Janeiro) och Cabral (guvernör i delstaten Rio de Janeiro) måste ta sitt ansvar för det motbjudande och meningslösa förtrycket, och sin egen passivitet. Dessutom är det ingen hjälp för minister Cardozo, förmente justitieministern, att underblåsa den federala polisens stridslystnad i förtrycket av rörelserna.
 
Samtidigt visar det ökade våldet, som främjas av militärpolisen, främst i de senaste protesterna i delstatens huvudstad São Paulo, att den totalitära politiken från lokala regeringar och från staten inte kan samsas med kritik och opposition, vilket resulterar i kriminalisering av sociala rörelser och demonstranter, ett oacceptabelt faktum i ett demokratiskt samhälle och förkastas av PSOL. Vi kräver ett omedelbart frisläppande av alla fångar. Att dessutom straffa aktivister med betalning av orimligt hög borgen och konspiratoriska angivelser är oacceptabelt.
 
Genom att anklaga denna breda och legitima rörelse som helhet för vandalism, försöker den härskande brasilianska eliten utan skrupler att manipulera den allmänna opinionen, men det har inte lyckats vilket framgår tydligt av de opinionsundersökningar som visar på ett enormt folkligt stöd för demonstrationer och avståndstagande från tvång och polisvåld.
 
Det bör anges att nyligen var transportpriserna befriade från att betala PIS och COFINS skatter, som skulle ha kunnat förhindra ökningen. Det är absurt att, trots dessa skattelättnader, bolagen höjt priset för resor, med samtycke av borgmästare och guvernörer. Denna samverkan mellan de offentliga transportföretagen och guvernörerna är inte utan samband med det faktum att de offentliga transportföretagen subventionerar valkampanjer åt de senare, som nu accepterar prisökningar som ett sätt att "betala notan".
 
I städer styrda av PSOL - Macapá (AP) och Itaocara (RJ) - finns ingen ökning av busspriserna, genom politiskt beslut av borgmästarna. Vår logik för styrande är att tjäna arbetare och ungdomar, inte att samtycka till bolagsägare som omvandlar rätten till kollektivtrafiken till simpel business. Vi tror att det är möjligt med en balanserad budget och politisk vilja att främja åtgärder såsom avgiftsfritt åkande för studerande och även nolltaxa. Försvaret av dessa förslag är alltså varken orealistiskt eller absurt utan garanterar medborgarnas konstitutionella rätt till rörlighet.
 
PSOL försvarar rätten till protester för att värna rätten till kollektivtrafik av hög kvalitet och mot polisvåld. Goiânia och Porto Alegre har vunnit segrar med sänkningen av priset för transporter. Det är dags att fortsätta framåt och att segra. Endast genom att kämpa kommer vi att vinna.

Artikeln hämtad från International Viewpoint
 
 

Solidaritet med bussförarna

...politiker och bussbolag bär ansvaret för konflikten
 
Busstrejken växer. Strejken når nya delar av Sverige. Busstrejken utvidgades i ytterligare sju städer vid midnatt natten mot måndagen. Spårvagnsförare i Norrköping och bussförare i Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar omfattas av Kommunals utökade varsel. 400 nya bussförare och personal inom service och verkstad gick ut i strejk vid midnatt.
 
Kommunal bjuder Bussarbetsgivarna till möte. Kommunals ordförande Annelie Nordström har bjudit in Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson till ett möte. Mötet kommer ske under dagen.
– Precis innan jag gick in hit bjöd jag in Peter till vårt kontor. Vi vill verkligen komma till en lösning, det är inte så att strejken är något självändamål för oss, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, i TV4 Nyhetsmorgon.
 
Kommunals krav är rimliga och självklara. "Allt vi begär är tryggare anställningar". Jobbet har aldrig varit så slitigt som nu. Det är arbetsköparna, bussföretagen, som är problemet. De anser uppenbarligen inte att bussförarna ska ha anständiga arbetsvillkor.
 
Ansvaret för att det blivit så här vilar helt och hållet på arbetsköparna och de ansvariga politikerna som under lång tid drivit högerpolitik med försämringar, nedskärningar och privatiseringar. Deras girighet och omedgörlighet har tvingat fram strejken.
 
Nu gäller det för Kommunals ledning att stå pall och driva strejken till seger. För oss andra är det solidaritet som gäller, även om vi drabbas av störningar i busstrafiken.

SvD: Principer på spel i busskonflikten
 
 

söndag 23 juni 2013

Visselblåsaren blåser dem

...Snowden slinker ur snaran?
 
Staten skyddar inte vårt privatliv. De mäktiga i världen vill veta allt om alla, hela tiden. Till sin hjälp har de gig­ant­­iska system som kan hantera, struktu­rera och analysera oänd­liga mängder information. Big Brother ­har ersatts av Big Data.

De enda som inte är synliga i systemet är finansherrar och spekulanter på toppnivå. Samtidigt som staten kan läsa vanliga människors mejl är det omöjligt att ta reda på vem som äger ett företag, hur stora vinsterna är och vart pengarna tar vägen.
 
Så ser det ut under vår tids kapitalism. USA har byggt upp en massiv övervakningsapparat för att kunna spionera på oss alla. Nixons Watergate är småpotatis jämfört med Obamas PRISM. Visselblåsaren Edward Snowden riskerar samma öde som Bradley Manning.
 
Fast kanske inte? USA begärde Snowden utlämnad, men han slank ur snaran. Han har landat i Moskva och destinationen sägs vara Island, Ecuador eller Venezuela. Ska mellanlanda i Oslo senare i kväll.

Skånskan: Snowden söker asyl i Ecuador
 
 
 
 

Bort med karensdagen

...vad säger socialdemokraterna?
 
Karensdagen infördes som en del av krisuppgörelsen mellan regeringen och socialdemokraterna 1992. Syftet var att minska sjukförsäkringens utgifter på kort sikt. Men som så många andra "krisåtgärder" så har även karensdagen parkerat sig stadigt fast i högerns Sverige. Oavsett regering.
 
Karensdagen är orättvis och leder till ökad sjuknärvaro som i sin tur är en klassfråga. Människor som borde stanna hemma går till jobbet ändå. Andra tar ut semester, kompledigt eller byter skift istället för att sjukanmäla sig.
 
Det är naturligtvis inte rätt och riktigt. Dessutom ökar det ohälsan. Den som upprepade gånger går till jobbet när han eller hon är dålig riskerar att försämra sin hälsa på sikt. Man lägger alltså grund för framtida sjukskrivningar när man tvingar sig till sådant.
 
Tre representanter för LO skriver idag en debattartikel i SvD med titeln Hög tid att slopa karensdagen. Det visar sig dock att man vill ersätta karensdagen med ett karensavdrag som motsvarar en femtedels veckoinkomst.
 
För de som har långa koncentrerade arbetspass och som drabbas orättvist av karensdagen kan detta måhända bli bättre, men som helhet betraktat är förslaget inte ens en halvmesyr. Det räcker inte heller att säga att man vill ha bort karensdagen "på sikt" eftersom det nu saknas "ett brett politiskt stöd".
 
Vad ska vi ha LO till om facket inte bedriver opinionsarbete och sätter press på partierna? De så kallade "rödgröna" partierna borde avkrävas löfte om att avskaffa den orättvisa karensdagen. Särskilt om de tänker bilda regering efter nästa val.
 

 

lördag 22 juni 2013

Kampen är internationell

...behövs organisering över alla gränser
Den internationella borgarklassens offensiv måste möta motstånd
 
Nya miljonprotester väntas i Brasilien, skriver SvD.se. Presidenten försöker blidka demonstranterna med nya löften om krafttag mot korruptionen och bättre offentliga tjänster. Det verkar inte lugna ner folk.
 
Även i Turkiet fortsätter protesterna. Polisen använder vattenkanoner i Istanbul, skriver AB.se. Under lördagskvällen rapporterade AFP att protesterna i Turkiet fortsätter. De regeringsfientliga demonstranterna ropade slagord och kastade röda nejlikor mot kravallpolisen vid Taksimtorget i Istanbul. De skrek "polis, svik inte ert folk!" och de boende vid torget visade sitt stöd till demonstranterna genom att slå på kastruller, rapporterar TT.
 
Vi har sett folkresningarna i de arabiska länderna. Vi har sett massprotesterna i länderna i Sydeuropa. I Kina sker strejker och demonstrationer i stor skala varje dag, även om vi inte hör så mycket om det. Då och då ekar samma kamp i lilla Sverige. Jag läser att förmodligen kommer busschaufförernas strejk att utvidgas på måndag.
 
Allt är uttryck för samma sak. Den internationella borgarklassens nyliberala politik slår hårt mot vanligt folks villkor, försämrar välfärd och anställningsförhållanden samt skapar allt djupare klasskillnader över hela världen. Denna borgarklass måste få motstånd. Deras egoistiska och giriga politik har för länge sedan överskridit all anständighet.
 
Vi måste inse att kampen är internationell, organisera oss över gränserna och bygga en arbetar- och folkrörelse som kan ändra maktförhållandena i dagens värld. Kapitalismen fungerar inte, den har tjänat ut och måste förpassas till historiens soptipp.
 
 
 

Syrierna vägrar förbli slavar åt Assad

...när mina fingrar har stelnat i en flod av blod
"För mig är frihet att vara med människor och dela livet, döden och smärtan"
 
Min bloggkollega Benny Åsman tipsade mig om denna artikel. Han skriver: "Samar Yazbek är en kvinnlig syrisk journalist som här visar ett gripande engagemang för revolutionens mål. En artikel som tar tag i dig, förlamar och sedan stimulerar till omutlig solidaritet." Sanna ord!
 
Hur kan jag tala om yttrandefrihet när mina fingrar har stelnat i en flod av blod? Hur kan jag diskutera de första dagarna av revolutionen, när jag kunde resa och skriva om vad som hände och delta i fredliga demonstrationer för förändring och demokrati? Det är som ett förlorat paradis nu, idén om yttrandefrihet är  långt bort från vår verklighet.
 
Jag minns de färska känslorna av frihet när revolutionen startade. De strålar av lycka när jag kunde skriva utan rädsla, även om jag förföljdes av säkerhetsstyrkorna och var tvungen att leva gömd. Dessa dagar har gått, bara för att ersättas av en mörk sorg som har hindrat mig från att skriva i månader. Jag har spenderat den tiden med arbete på marken hos syrierna i norr.
 
Jag kan inte längre tala om yttrandefrihet, eller ens tillåta mig själv att tänka på något annat än de sargade liken av barn som dras ut genom mödrarnas händer under spillrorna av bostäder som förstörts av Assads bomber.

Jag såg det med mina egna ögon, och jag förlorade all förståelse för logik, rättvisa och frihet. Alla på en gång föll dessa ideal från mitt sinne till att bli ett slags lyx i den tragiska situationen för det syriska folket.
 
Det var villkoren för friheten som ledde oss i Syrien att starta vår demokratiska civila revolution innan världen började samarbeta för att förvandla det till ett långsiktigt krig. Jag har rest jorden runt för att berätta sanningen om denna stora revolution, och jag har varit tillbaka till Syrien för att vara med de människor som betalar ett högt pris för frihet sin plätt av jorden.

 
Jag har sett verklig frihet i motståndet och modet från folket. Den tidiga slogan för revolutionen "Döden och inte förnedring" är fortfarande relevant. Syrierna vägrar att förbli slavar till Assad-regimen och de är beredda att betala vad som än krävs. Deras drömmar är samma som spartanernas. Även om tider och metoder har förändrats, är kärnan densamma: död till förmån för friheten.
 
Men när döden följer frihet, stämmer blod upp flödet av ord. Jag kunde inte skriva om planen som bombar barnen. Jag stannade med folket och mina fingrar stelnade varje gång. Jag slutade skriva i månader. Nu återvända jag sakta till skrivandet.
 
Mina prioriteringar var och förblir annorlunda: Jag tänker inte längre på frihet som enbart ett koncept att skriva om. För mig är frihet att vara med människor och dela livet, döden och smärtan. Detta är friheten för författaren under revolutioner: att vara en del av den civila motståndsrörelsen, att bidra till förändringsprocessen. Från att säkerställa skydd för familjer som flyr raserade hem, och motsätta sig extremism genom fredsrörelsen, att skapa små projekt för att säkerställa kvinnors självständighet och säkerhet samt öppna skolor för fördrivna barn: detta är hur jag förstår frihet nu. Detta är hur jag utövar min rätt till yttrandefrihet - genom att hjälpa vanliga människor att skapa sin frihet.
 
Dessa ord verkar sorgliga innan de samlat ondskans krafter och avsaknad av moralisk syn i det internationella spelet om Syrien, konkurrensen om varje stats förmåga att sprida sitt inflytande, beröva revolutionen dess demokratiska mål och förvandla den till ett sekteristiskt krig. Världen står och tittar på. Västvärlden och USA har ett intresse: inte bara ett "intresse" utan är i maskopi med ett militärt och ekonomiskt mål.
 
Medan humana idéer håller på att slitas sönder, har allt tal om yttrandefriheten blivit meningslös. Jag ser bara tårar och kan bara tänka  barnens sargade kroppar. Jag kan arbeta bara för att förhindra att vår revolution avyttras sina demokratiska mål.

SvD SvD2 SvD3 SvD4 AB AB2 SkD SkD2 SR Intressant Bloggar om syrien, arabiska revolutionerna, mellanöstern, samhälle, politik,