torsdag 31 oktober 2013

Friskola: Ruttna äpplen och cancersvulster bort

...skoldirektörerna och "valfriheten"
Bild: Sara Granér om dagisdirektörer (kan lätt översättas till andra skolor som sorterar)
 
Röda Malmö: Den orättvisa skolan
Röda Malmö: Stoppa skolfesten
 
 


Syrien: Folkets blod offras

...medan diktatorn Assad tas in i värmen
Stormakter och diktaturer tänker smörja kråset med folkets blod

...medan Assad får fortsätta slakten med lämpliga medel
 
Det är inte bara vintermörkret som kryper allt närmare. I omvärlden är det redan mörkare än någonsin. Världens politiska ledare sniffar över Bachar Assads lager av saringas och gnider händerna av självbelåtenhet. Assad som var paria lyckades med en av världshistoriens bästa trollkonster. Han gasade ihjäl fler än tusen medborgare och i stället för att definitivt isoleras bjöds han in som en respektabel statschef sedan han lovat att inte använda gas igen. Det heter att brott lönar sig. Bachar Assad är ett levande bevis.
 
 Sedan saringasen dödade cirka 1 400 i Damaskus förorter dödar regimen flera hundra om dagen med sitt flyg och artilleri. Det hindrar inte att regimen på nytt är inne i den diplomatiska stugvärmen.
Min vrede över omvärldens totala kyla kan bara brytas med hopp om att en ny dag kommer att göra skillnad.
(Texten lånad av Benny Åsman)
 
Solidaritetsarrangemang i Malmö:


 

onsdag 30 oktober 2013

Den orättvisa skolan

...bort med det "fria" skolvalet
 
Flera svenska friskolor väljer bort elever med stökig bakgrund och dåligt rykte. Det avslöjas i kvällens Uppdrag granskning i SVT. Men det räcker i princip med att man har fel efternamn för att bli ratad.
 
Profilskolans vd i Stockholm, Greger von Sivers, säger i en dold inspelning att han vill skydda de ”fina” eleverna på skolan från de stökiga. Han pratar om ruttna äpplen och cancersvulster.
 
Ja, det är precis så här det är. Utbildningsminister Jan Björklund må spela förbannad, men det är ju just hit som hela sönderslagningen av skolsystemet lett oss, den har skapat en skola för de välbeställda och "lyckade" och en annan skola för arbetarungar.
 
Det är som Lärarförbundets Eva-Lis Sirén säger en skandal utan motstycke. Hon säger dessutom att detta "svärtar ner hela det fria skolvalet". Där håller jag inte med, detta är det fria skolvalet. Det "fria" skolvalet ger människor med resurser möjlighet att flytta sina barn bort från de "besvärliga".
 
Det "fria" skolvalet ger också utrymme för privatskolor med profit som drivkraft. I sådana skolor minimerar man kostnader för att öka vinsterna. Elever med särskilda behov sorteras bort eftersom de är dyrare.
 
Det "fria" skolvalet är ett sätt att klyva skolan i två delar, en för de priviligerade och en för vanligt folk. Inte nog med att de välbeställda ska ha egna skyddade enklaver, deras privatskolor ska dessutom göra vinst på skattemedel genom att sortera bort och dra sig undan sitt samhällsansvar.

Bort med det "fria" skolvalet. Bort med privatskolorna. Skapa istället en skola för alla.

SkD SkD2 DN DN2

Nazister i danska kommunvalet

...hur ska vänstern agera?
Vissa högerextrema partier och listor ställer upp i de kommunala och regionala valen den 19 november i Danmark. Hur ska arbetarrörelsen, progressiva rörelser och vänstern förhålla sig till dessa listor i valrörelsen?

På flera ställen kan väljarna kryssa för Danskarnas Parti. Ett parti som har rötter i den nynazistiska miljön. Men partiet har blivit "modernt och har klivit ut ur 30-talets skugga", som de säger. De tonar ner det nazistiska varumärket och söker parlamentarisk legitimitet.

Partiets mest kända ansikte är Daniel Carlsen, som är den ledande kandidaten i Region Midt och Århus kommun. Partiet ställer upp i fyra regioner och i sex kommuner: Sønderborg, Hjørring, Fredericia, Köpenhamn, Århus och Bröndby.
 
Bland andra högerextrema listor som ställer upp är Medborgarlistan Stop Indvandring, SIAD, som verkar starkast i Aalborg. Utsikterna i val för mindre partier har blivit svårare på grund av val-matematiken. Efter kommunreformen för några år sedan finns det fler väljare i varje kommun och region och färre mandat att fördela.

Det är svårt att se de uppsatta listorna som en förstärkning av den extrema högern. Det är snarare tvärtom, och detta beror inte minst på framgångsrika motdemonstrationer och aktiviteter, till exempel demonstrationen i Århus den 31 mars 2012 med upp till 6000 deltagare (se artikel i SI).
 
Sätt press på arrangörerna
 
Hur ska arbetarrörelsen, progressiva rörelser och vänstern förhålla sig till dessa listor i valrörelsen? Vilka mål och medel? Vilka folkliga mobiliseringar och allianser måste göras?

Socialistiska Information pratade med Anne Jessen från den antirasistiska föreningen Demos:
 
"Danskarnas parti är uppenbart nazistiskt. Ursprunget från DNSB - Danmarks Nationalsocialistiska Rörelse - är tydligt. De försöker att drapera om sig på ett mer modernt sätt, men det misslyckas. Nyligen visade de det genom sin stöddemonstration framför den grekiska ambassaden där de krävde frisläppande av politiska fångar - fångar från det fascistiska Gyllene gryning. De blev fängslade för mord på en anti-fascist i Grekland (se artikel i SI). Det är avgörande i förhållande till vad de än försöker. Samtidigt försöker de att lägga sig visuellt nära Dansk Folkeparti, som har godtagits i det politiska landskapet. Research-kollektivet Redox gjorde en lång studie som visar att den nazistiska anslutningen är strax under ytan".
 
Hur anser du att vänstern bör förhålla sig till Danskarnas Parti i de lokala valen?

"Där det finns arrangemang där de deltar måste det sättas press på arrangörerna, som till exempel på vissa högskolor nyligen. Rektorer visste ingenting. Så de fick veta och gör förmodligen inte om det igen. Annars får man kontakta de andra partierna och berätta vilket parti vi har att göra med här. Danskarnas Parti (DP) deltar i paneldiskussioner, det gjorde DNSB inte när de ställde upp. Inte heller SIAD eller Frit Danmark i Odense. Vi måste hålla ett öga på dem. Inte ignorera dem. Men situationen får avgöra hur de i det konkreta tillfället ska bekämpas".


Uppenbara nazister

Något liknande är stadsrådskandidaten från Enhedslisten i Århus, Peter Bonfils, inne på. Peter Bonfils har under några år varit talesman för Antirasistiskt nätverk i staden och är nu nummer tre på den aarhusianske Enhedslisten:

"Deras stöddemonstration vid Greklands ambassad visar vilka vi har att göra med, nämligen uppenbara nazister. De förespråkar folkmord. Det säger deras ledare, Daniel Carlsen, men paketerar det gradvis in, till exempel säger han, att människor har rättigheter, men i sitt eget land. Vad betyder detta, och med vilka konsekvenser?"

"Vi kommer att kontakta de andra partierna i kommunfullmäktige. Men Region Midt har redan arrangerat valmöten med alla deltagande partier. De gjorde så från en formell byråkratisk argumentation. Så vi har ett problem. Ska vi själva säga ifrån och stanna borta eller delta? Andra kan vi debattera med. Danskarnas Parti umgås vi inte med. Och sen är det Kristallnatten den 9 november 10 dagar före kommunalvalet - det är en god anledning för en markering mot nynazismen. Och i år är det 75 år sedan Kristallnatten".
Unga aktivister är engagerade i kampen mot den yttersta högern i detta kommunval. Casper Kennild, som är Enhedslisteaktivist i Viborg, berättar för Socialistiska Information att valmöten med deltagande från Danskarnas Parti måste bojkottas:
 
"DP bör inte legitimeras. Det är ett parti som använder våld i sin politiska kamp. DP-are har dömts för våld och hot om våld. Vi bör inte göra mer av dem än nödvändigt. Vi ska inte heller ge dem för mycket uppmärksamhet. Men det är viktigt att sprida information om dem när de tar del i valkampanjen."

Ingen acceptans

Något liknande är Tobias - en ​​SUF-aktivist i Köpenhamn - inne på när Socialistisk Information träffar honom:
"Bojkotta möten där DP deltar. Deras ideologi är illegitim. Vi ska inte ställa upp, så att nazisterna kan legitimera sin ideologi. Om de är i ett politiskt forum i valet, så accepteras de ju. De ska mötas med aktioner, flygblad och information om vad de står för. Det finns ingen plats för dem i Danmark. Om de kommer in i ett kommunfullmäktige eller flera, kommer de långsamt att legitimeras, som i Grekland, där de sitter i parlamentariska församlingar, då blir det gradvis OK att vara nazist. Det får inte ske".
 
Socialisk Ungdoms Front ( SUF ) har tidigare i år antagit ett yttrande om en valkampanj utan fascism. Yttrandet avslutas med att SUF kommer att "aktivt hämma Danskarnas Partis kampanj på alla nivåer, oavsett om det är att plocka ner deras klistermärken eller att agera vid diskussionsmöten där de deltar. Vi kommer i vårt material att fokuserar på varför Danskarnas Parti aldrig ska godtas som ett riktigt parti i media och samhällsdebatter. Vi kommer att visa att vår solidaritet alltid är starkare än deras hat och fiendebilder - och kämpa för mångfald, solidaritet, ett socialistiskt och demokratiskt samhälle. Såväl på gatan som på debattmötena".
 
Översättning från danska Socialistisk Information:
 
 
SvD SvD2 SvD3 SkD                                 

tisdag 29 oktober 2013

Skånepolisens register över romer

...det "råkade" bli en rasistisk övervakning
 
31-åriga stockholmaren Jenni Acar – ostraffad men kartlagd i Skånepolisens register – upprörs av polisens försök att rättfärdiga registreringen av tusentals romer.
– Jag har aldrig haft med polisen att göra. Jag kan inte fatta att jag och min treåriga dotter finns med, säger Jenni Acar.

Jenni Acar förundras över polisens beteckning ”Kringresande” på den datamapp där hon finns registrerad. Hon har bott i Stockholm i hela sitt liv. Man kan verkligen undra över hur denna registrering av en ostraffad kvinna och hennes treåriga dotter i Stockholm kan hjälpa polisen att bekämpa grov kriminalitet i Skåne.

Skånepolisens länskriminalenhet har tidigare kritiserat den nya polisdatalagen och menade att polisen borde få använda etnicitet som begrepp vid sökningar. Det väcker frågan om huruvida dessa poliser har kringgått regelverket, skriver Roger Haddad (FP), ledamot av Rikspolisstyrelsens styrelse: Skånepolisen ville söka på etnicitet.

Uppenbart har man nu kringgått lagen. Skånepolisen har försvarat sitt romregister med att det inte är sökbart på etnicitet. Rena skämtet, varför skulle man behöva söka efter romer i detta register när man redan upprättat ett etniskt rent register?

Polisen får bakläxa om romregister. Skånepolisen får backning från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), som nu begär utförligare svar på den påstådda registreringen av romer.
– Skånepolisen har tidigare sagt till oss att uppgiftssamlingen kring resande endast består av romer eller ingifta till romer. När man läser de här svaren får man inte alls det intrycket utan nu säger de att uppgiftssamlingen inte alls bygger på etnicitet, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman.

– Det ska framgå vad det är för brottslighet som ska bekämpas och undersökas. Det framgår inte riktigt, det är svårt att förstå hur detta hänger ihop, säger Heuman.

Ja, och just här visar den fula rasismen fram bockfoten. Här blandas stort och smått, vitt skilda brott eller inga brott alls, dömda, misstänkta (på vilka grunder?) och ostraffade, ej misstänkta. Människor vars enda samband är att de är släkt. Andra är inte släkt, bor inte på samma ort och har uppenbarligen inget med varandra att göra. Den enda gemensamma nämnaren är romsk etnicitet (eller att man gift sig med en rom).

Det här är ett "bra att ha"-register. Det omfattar romer. Därför att det räcker med att vara rom för att vara misstänkt i vissa polisers ögon. Därför "råkade" det bli ett sådant här register.

 

Rättvis omställning i Malmö

...för social och ekologisk hållbarhet

Kan vi få en ekologisk hållbar stad och samtidigt minska klyftorna? Vi kan rusta upp miljon-programsområdena, minska våra utsläpp, hushålla med naturresurser och äta närproducerad ekologisk mat. Men det håller inte om hyrorna går upp, maten blir dyrare och priserna i kollektivtrafiken ökar. Vad vill vi se istället?

 kl 14.00

Intro: Rättvis omställning i stan
 
Omställning av miljonprogrammet - energibesparing eller lyxrenovering?
med Gunilla Meurling, Jordens Vänner

Social hållbarhet i Malmö
Med Behrang Miri, kulturarbetare

Panel: Går det att förena miljö- och social omställning?

kl 15 fika 

Workshop - Vilka utmaningar har vi i Malmö?

kl 16
 
Musik & mingel i foajén
Med bl a Soul of Gaia

Plats: Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 16, Malmö
Datum: Söndag 3 nov kl 14-17.
 
Arrangör: Jordens Vänner, med stöd av Studiefrämjandet
Medarrangörer: Glokala Folkhögskolan
 
 
 

måndag 28 oktober 2013

Diskotek Damaskus

 

Damascus Salon to Malmö

 

Stoppa skolfesten

 
 

Folkligt motstånd och konst i Syrien

...och dans för frihet

Folkligt motstånd och konst i Syrien

Få en inblick i den syriska revolutionen och det civila motståndet genom konstutställningar, filmvisningar, folkmusik och seminarier av och med syriska aktivister och det syriska bandet Neshama!

Lördag 2/10, 13.00-17.00
Kontrapunkt, Västanforsgatan 21

15 mars 2011 är dagen då det syriska folket gick ut på gatorna och krävde värdighet, rättvisa och politisk förändring . Den folkliga rörelsen spred sig i olika former och färger när människor med mod och kreativitet protesterade mot diktaturen genom demonstrationer, strejker och olika former av konst.

Kom och få reda på om hur färg, serier, pingisbollar och folkliga sånger blev verktyg i en revolution! Inspireras i ditt eget motstånd och agera i solidaritet med den syriska kampen för frihet och värdighet!

PROGRAM

(Allt är på engelska men översättning kommer att finnas till svenska och arabiska för den som önskar)

13.00 INTRODUKTION- VAD HÄNDER I SYRIEN?
Få en inblick i den syriska revolutionen, varför bröt den ut, vilka är kraven och de olika aktörerna? Föreläsning och samtal med syrisk aktivist.

14.00 KREATIVT MOTSTÅND
Kom och se videoklipp gjorda av syriska medborgarjournalister och aktivister. En syrisk aktivist är med oss och ger exempel på kreativa metoder som använts för att utmana den syriska regimens brutalitet.

15.00 LIVE MUSIK
Njut av livemusik! Shadi Al Akel Abazi spelar rababa, ett traditionellt melankoliskt instrument från regionen. Ta också en titt på utställningarna av syriska konstnärer och aktivister (mer info. nedan)

15.30 REVOLUTIONEN TONSATT!
Få en glimt av folkets krav på förändring genom deras slagord och sånger. En workshop med musiker från det syriska bandet Neshama som delar med sig av sina erfarenheter av kreativt motstånd (läs mer om Neshama i kvällsprogrammet)

16.30-17.15 – KREATIVA GRUPPER I DET CIVILA SAMHÄLLET
Dawlati, ett initiativ av unga syriska aktivister, utvecklar och sprider kreativa metoder för att underlätta engagemang och delaktighet i civilsamhället. Dawlati är med oss via Skype.

UTSTÄLLNINGAR

KONST av Tammam Azam
Tammam Azzam är en syrisk konstnär som skapar omskakande digitala kompositioner av bilder från kriget och klassiska mästerverk

MEDDELANDEN FRÅN KAFRANBEL
Utställning från Kafranbel, en ort i norra Syrien som är känd för att varje vecka måla politiska banderoller.

SERIEVÄGG
Serier inspirerade av vardagliga händelser från den syriska revolutionen, skapade och tecknade av revolutionära syriska konstnärer

Barnaktiviteter
Barnvakt, ansiktsmålning och ”Tusen tranor för fred”

CAFÉ - SYRISK MAT och DRYCK

ARRANGÖRER
Malmö - Syrien Solidaritet, Kontrapunkt Malmö i samarbete Med ABF Malmö, Syrian Expatriates organization, Tegen 2 och Råfilm.

MER INFORMATION
www.kontrapunktmalmo.net
www.syrian-expatriates.org

Facebook: Folkligt motstånd och konst

DISCOTEK DAMASKUS - dansa för frihet!
`·.¸¸.·´´¯`··._.· `·.¸¸.·´´¯`··._.· `·.¸¸.·

DISCOTEK DAMASKUS bjuder in till rebellisk fest i solidaritet med Syrien! ...

Kontrapunkts scen ockuperas för en kväll av galna mexikanska protestsångare och radikala syriska folkmusiker, som tillsammans sätter musik till globala frihetssträvanden från varsin del av världen. Från bakom skivspelarna ljuder allt från pulserande algerisk raï och digital cumbia till afrofunk och orientalisk techno.

- ★ - Upp till dans! - ★ -

Lördag 2/11
Kl 21-05
Kontrapunkt, Västanforsgatan 21
OBS! Endast medlemmar (se längst ner)

Syrisk/arabisk mat & dryck hela kvällen!

....................
-♫- LIVE -♫-
....................
ZHAGAREET
Orientalisk dans
www.zhagareet.org

NESHAMA (syr)
Neshama väver samman lokal syrisk folkmusik och traditionella instrument med revolutionära slagord som bägge har sjudit i skymundan av regimens förbud i decennier.
Konserten är starten på Neshamas Europaturné för att samla in pengar till flyktingläger utanför Syrien.
www.youtube.com/watch?v=sNZ3NvfNbzE

KOLECTIVO NEWEN (mex)
Rebellisk “latin freaky folk” från Mexiko via Barcelona!
Gemensamma värderingar och engagemang i sociala center förde för fyra år sedan samman en grupp latinamerikanska musiker i Barcelona. Resultatet blir en vild resa genom latinamerikansk folkmusik, med rötterna i son jarochomusiken i mexikanska Veracruz, till milonga och brasilianska rytmer!
http://kolectivonewen.bandcamp.com/

-----------------
-♫- DJs -♫-
-----------------
DJ CHEB OMAN
Arabisk dansmusik från hela Mellanöstern - från libanesisk pop till dabke, egyptisk shaabi och algerisk raï.
www.cheboman.se

DJ DIMITRIS
Globala grooves med en twist från dansgolven runtom i världen: orientalisk techno, nigeriansk rock, thailändsk funk, triphop från Ryssland, digital cumbia och latin från Beirut - allt i en svettig mix!

.....................
STÖDFEST!
.....................
För 2,5 år sedan, inspirerade av den arabiska våren, revolterade det syriska folket mot den totalitära regimen som styrt landet i decennier. De folkliga fredliga protesterna slogs ner med våld och sedan upptrappningen av våldet har över två miljoner syrier flytt landet, varav de flesta till grannländerna Libanon, Turkiet och Jordanien. Vinsten från festen går till vintertält i flyktingläger i Libanon.

Missa inte heller Damascus Salon to Malmö: Folkligt motstånd & konst i Syrien, kl 13-17.30:
www.facebook.com/events/1383786475193913

Arr: Malmö-Syrien Solidaritet och Kontrapunkt i samarbete med ABF Malmö.

..........................
MEDLEMSKAP
..........................
OBS! Endast medlemmar!
Bli medlem (50 kr/kalendermån) på www.kontrapunktmalmo.net/bli-medlem

Registrera dig&dina vänner där senast kl 18 på lördag 2 november. Annars kommer du inte in. Detta gäller inte om du redan finns i vårt medlemsregister, då ska du inte registrera dig igen!

Medlemsavgiften 50 kr för november månad betalas i dörren och gäller hela november ut, för alla arrangemang som händer. Har du redan betalat för november eller är aktiv medlem är det fri entré, men visa legitimation.


Facebook Discotek Damaskus

SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SkD


söndag 27 oktober 2013

Lou Reed: Sunday Morning

Velvet Underground:
Sunday Morning


Lou Reed dog idag. En stor rockmusiker. I mitten av 60-talet var han med och bildade gruppen Velvet Underground. En inflytelserik grupp. Gruppens mest kända album är deras första: The Velvet Underground and Nico.
 
Trots att det fick lite uppmärksamhet när det släpptes har albumet kommit att ses som ett av de mest inflytelserika från 1960-talet. Det hamnade på 13:e plats när tidningen Rolling Stone utsåg de 500 bästa albumen genom tiderna.
 
Sunday Morning var första låt på albumet. Låtarna Heroin och I´m Waiting For the Man blev kontroversiella eftersom de behandlade droger.

SvD SkD

Polisens rasistiska registrering av romer

...allt tyder på rasistiska motiv
 
Avslöjandet av Skånepolisens register över nästan femtusen romer, utspridda över landet, varav tusen barn och åtskilliga avlidna, framkallade naturligtvis häftiga reaktioner. Även rikspolischefen uttalade sig kritiskt och Beatrice Ask bad romerna om ursäkt.
 
Nu har Skånepolisen "förklarat" sig och lyckas dåligt med det. Man erkänner en rad allvarliga "brister", men vill inte kännas vid att registret bygger på etnicitet trots att detta är så uppenbart. Man har gjort en "stickprovskontroll" av registret och funnit att ungefär hälften har varit misstänkta för brott eller förekommit i belastningsregister.
 
Men detta är egentligen egalt. Misstänkta för vad? Dömda för vad? Var finns sambanden? Varför ska tusentals romer samlas i ett och samma register? Det får vi inget svar på. Det kan knappast vara en släktfejd i Staffanstorp som motiverar detta.
 
Släktskap uppges vara ett samband, men det har också framgått att det handlar om flera olika släkter med härstamning från olika länder. Till syvene och sist kommer vi fram till att registret handlar om romer (att det finns några ingifta personer av annan etnicitet förändrar inte bilden). Ett "spaningsregister" som bygger på alla tänkbara fördomar om romer.
 
Nu rycker Svenska Dagbladet ut för att försvara polisregistret. Var registret rasistiskt? frågar Sanna Rayman i en ledare, drar paralleller med maffialigor i USA och menar på att om man "hänger runt med kriminellt verksamma kan man slinka med i en del spaningsmaterial".
 
Idag har man ett debattinlägg av Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, där det förs liknande resonemang. Han menar att alla haft för bråttom att fördöma registret och "så här långt har inget framkommit som tyder på att det omdiskuterade polisregistret måste vara ett utslag av sådan rasism".
 
Jag vill nog vända på resonemanget. Så här långt tyder allt på att det handlar om rasism. "Att du finns i ett polisregister och att du är rom innebär inte att du finns i polisregistret därför att du är rom", skriver Bauhn. Jo, så är det. Det enda som binder samman personerna i detta register är just romsk härstamning, inte brottslighet eller misstanke om brott.
 
Personer från olika familjer, från olika länder, som begått helt olika brott eller som inte begått några brott alls, barn och avlidna, varav nästan 1 000 i Göteborg och Stockholm, finns i Skånepolisens "bra att ha"-register över romer. Personer, som borde ha omdöme och ansvar, liknar detta, utan någon form av bevis, vid amerikanska maffiafamiljer.
 
 
 
Bloggat: Svensson,
 

lördag 26 oktober 2013

Stormy Monday

...but Tuesday Is Just as Bad


T-Bone Walker var det som gjorde Stormy Monday Blues 1947. Blues standard.

Exempel på versioner av andra som gjort låten: Cream, Gary Moore, BB King och Etta James.

Skånskan: Till Eslövsfestivalen med Svenneblues

SR: Femtio år sedan The Beatles Sverigedebut

SvD SvD2 DN SkD SkD2

fredag 25 oktober 2013

Tänderna en del av kroppen

...samma avgifter som i den vanliga sjukvården!
- Var femte låginkomsttagare har låg tandstatus
- En tandvårdsreform skulle kosta 20 miljarder
- Jobbskatteavdragen har kostat 80 miljarder
 
I en artikel i Aftonbladet (23/2-13) varnar övertandläkaren och professorn Björn Klinge för att dåliga tänder blir en allt tydligare klassmarkör till följd av att patienterna i högre grad får betala sin tandvård själva. Enligt en rapport från Statens Folkhälsoinstitut 2009 undviker 850 000 invånare i Sverige att gå till tandläkaren trots att de har behov av det.
 
Enligt samma rapport har var femte låginkomsttagare - men bara var tjugonde höginkomsttagare - mycket eller ganska låg tandstatus. Det är framför allt bland arbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionerade som tänderna är i sämst skick.
 
Under decennierna efter andra världskrigets slut byggdes tandvårdsklinikerna successivt ut i alla delar av landet. Fri tandvård för barn och ungdomar upp till 20 år infördes. 1974 års tandvårdsreform syftade till att genom offentliga bidrag se till att även personer med låg inkomst inte behövde avstå från tandläkarbesök. Vid reformens genomförande subventionerades 50 procent av tandvården upp till 1000 kronor och 75 procent av kostnaderna därutöver av offentliga medel.
 
Under 1990-talet skars de offentliga subventionerna ner och ersattes av ett högkostnadsskydd där patienten själv bekostar tandvård upp till 3 000 kronor per år. Under perioden 1993-2003 ökade den andel patienten själv betalar från 39 till 62 procent, enligt en analys från LO.
 
Ytterligare ett led i ökad självfinansiering är införandet av den så kallade Frisktandvården där patienten under en treårsperiod skriver kontrakt med Folktandvården om ett fast pris. Detta sker efter en bedömning av patientens uppskattade behov av tandvård i framtiden och innebär att den som har sämre tänder får betala en högre avgift än den som har god tandhälsa.
 
Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting utgjorde tandvården 2011 endast 4 procent av Landstingens samlade budget på 257 miljarder. Det innebär att Landstingens utgifter för tandhälsan uppgår till drygt 10 miljarder kronor.
 
Om man lägger till de ca 20 miljarder som bekostas av patienterna själva så uppgår den samlade kostnaden för tandhälsovården i Sverige till ungefär 30 miljarder. Detta ska jämföras med de av regeringen Reinfeldt fyra hittills genomförda jobbskatteavdragen som kostat staten 80,4 miljarder kronor.
 
Det råder alltså inte brist på ekonomiska resurser i Sverige. Däremot saknas det politisk vilja från de etablerade politiska partierna att aktivt driva den egentligen självklara frågan att tandhälsovården ska likställas med all annan offentligt finansierad sjukvård.
 
Vi socialister reser därför kravet att tandvården ska sorteras in under den landstingsfinansierade vården, som en del i kampen att utveckla vår gemensamma sociala välfärd.

Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 43/2013

SkD DN SvD

Hur kan vi demokratisera vår sjukvård?

...Skottland visar vägen

Hur kan vi demokratisera vår sjukvård? Skottland visar vägen!Ett seminarium om hur erfarenheter från Skottland och Norge kan vara till hjälp när vi organiserar om vår sjukvård så att personal får verkligt inflytande och patienten kommer i centrum igen.

Deltagare:
Asbjörn Wahl/For Velferdsstaten i Norge,
Kristen Dalby/Fagforbundet i Norge,
Eli Berg/läkare och aktiv i Helsetjenesteaksjonen i Norge.

Sussi Wensmark/undersköterska och huvudskyddsombud Kommunal SUS i Lund,
Eva Lenander/sjuksköterska SUS,
Mikael Eriksson/läkare SUS,
Vilmer Andersen (V),
Ingrid Lennerwald (S).

Seminariet börjar kl 13 men lunch till självkostnadspris serveras från 12.15.

Datum & tid: lördag 26 oktober, 13.00 - 17.00 (Lunch från kl 12.15)
Plats: Inkonst, Bergsgatan 29 i Malmö

Arrangörer: Nätverket för Gemensam Välfärd, LO Malmö och ABF Malmö.

https://www.facebook.com/events/190678174446158/

PROGRAM

13:00
August Nilsson och Gunilla Andersson från Nätverket för Gemensam Välfärd hälsar välkomna.

13:10
Asbjörn Wahl om New Public Management och hur Skottland lämnade det.

13:50
Eli Berg om norska läkares förslag att organisera sjukvården.

14:30
Fikapaus

15:00
Kristen Dalby om modellkommunmetodiken.

15:40
Bensträckare

15.50
Sussi Wensmark, Eva Lenander, Mikael Eriksson, Vilmer Andersen, Ingrid Lennerwald: Vad kan vi lära av detta? Hur kan vi demokratisera vården i Region Skåne?

16:30
Skriftliga frågor från publiken på lappar som samlats in.

17:00
Avslutning


Skulden – eurokrisen sedd från Aten

...ett seminarium med Kajsa Ekis Ekman
Kulturjournalisten Kajsa Ekis Ekman djupdyker i Grekland – eurokrisens centrum – för att vederlägga myter och högerpropaganda om de lata grekerna. Kom, lyssna och lär dig om kapitalismens kris!
Söndag den 27 oktober kl 15-17
Nya Tröls, Karlskronaplan 1, Malmö
Arrangörer: Vänsterpartiet, Vänsterns Studentförbund, ABF

torsdag 24 oktober 2013

Höstbilder

...från dagens promenad
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Röda Malmö: Härlig är hösten
 

Rosengård: En förlorad skola

...det "fria" skolvalet ökar klyftorna
 
2011 rankades Rosengårdsskolan i Malmö som Sveriges sämsta grundskola, och politikerna lovade bättring. Men två år senare gav man upp och stängde skolans högstadium. En förlorad skola. Den politiskt ansvarige för situationen på Rosengårdsskolan, Andreas Konstantinides (S), säger att det är områdets sociala utsatthet som påverkar skolresultaten. Nu ber han om ursäkt till skolans elever för att politikerna inte agerat tidigare. "Jag säger förlåt till eleverna".
 
Det är så dags nu. Under årtionden har ansvariga politiker på alla nivåer blundat och fört en politik som ökat klyftorna i samhället. Problemen har funnits länge, men istället för att åtgärda dem har man spätt på svårigheterna genom nedskärningar, ökad arbetslöshet, försämrad välfärd, bostadsbrist och genom att låta privata hyresvärdar ta över och vansköta bostäder under lång tid.

I Rosengård har den förda högerpolitiken förstärkt och påskyndat segregationen och lett till att många unga människor förlorat framtidstron. Samtidigt har många av de resursstarkaste, de som kunnat, lämnat området eller flyttat sina barn till andra skolor.
 
Införandet av det fria skolvalet har ökat klyftorna mellan skolor. Tvärtemot vad som hävdas från politiskt håll är det inte boendesegregationen som ligger bakom de ökande klyftorna mellan skolor. Det är det fria skolvalet, hävdar forskarna. Det "fria" skolvalet är en motor i segregationen. De svenska eleverna väljer bort Ronnaskolan. I Ronnaskolan utanför Södertälje är det snart inga elever från infödda svenska familjer kvar. De flesta väljer istället den privata Vittraskolan inne i stan.
 
Den förda skolpolitiken ökar segregationen och klassklyftorna i samhället. Dags att rulla tillbaka högerpolitiken och införa en skola för alla.

Röda Malmö: Rosengård och välfärden

Skånskan: Fortfarande brister i Malmös skolor

Svt: 200 miljoner av skolpengen gick till räntor
 
 
 

onsdag 23 oktober 2013

Stödarrang​emang för Syrien

...gör en insats för flyktingar

Lördag 2 nov på Kontrapunkt
 
Malmö-Syrien Solidaritet och Kontrapunkt bjuder in till en dag om kreativt motstånd i Syrien. Videoklipp, musik, utställningar, workshops, samtal med syriska aktivister mm under dagen (kl 13.00-17.30) kommer att ge en inblick i vad som händer i Syrien och visa på mycket av det motstånd som aldrig visas i mainstream media. Mat kommer att serveras även aktiviteter för barn.

Kvällens aktiviteter inleds med filmvisning kl 21 och fortsätter med stödfest till kl 05.00 där det syriska musikkollektivet Neshama spelar. Neshama har skapat sin musik utifrån slagord och slogans som genomsyrat demonstrationerna och de håller även en workshop under dagen. Det mexikanska bandet Kolectivo Newen som spelar revolutionär folkmusik kommer gå på scen under natten.

Pengarna som samlas in kommer att gå till vinterförnödenheter till syriska flyktingläger i Libanon.
 
 
Bloggat: Svensson, Svensson2
 

tisdag 22 oktober 2013

Göta hovrätt kränker ung tjej

...nya idiotargument om övergrepp
 
Jag blir allt mera övertygad om att det är nåt allvarligt fel med svenska hovrätter. Särskilt när det gäller övergrepp mot unga flickor. För inte så länge sen frikände Svea hovrätt sex unga killar för en uppenbar gruppvåldtäkt med ytterst märkliga argument (en dom som typiskt nog inte överklagas).
 
Nu är det Göta hovrätts tur att kränka en ung tjej genom att sänka hennes skadestånd efter att hon blivit utsatt för grovt förtal. Motiveringen från hovrätten är ytterst märklig. Motiveringen lyder att det är idag "mer socialt accepterat att vara öppen med sina sexuella vanor".
 
Jaha, goddag yxskaft! Vad har det med saken att göra? Här handlar det om en kränkning. Hennes dåvarande pojkvän smygfilmade när de hade samlag och la sen utan hennes vetskap ut bilderna på nätet.
 
Varför drar man in dessa helt ovidkommande saker i sammanhanget? Det faktum att vi idag är "öppnare med sexuella vanor" kan rimligtvis inte på något sätt blandas ihop med smygfilmning eller att publicera sexuella bilder utan medgivande. Så resonerar man i varje fall inte när det gäller kändisar. Varför ska en ung tjej behandlas annorlunda?
 
Ännu märkligare blir det när man jämför de två olika domarna i Svea och Göta hovrätt. I det förra fallet gick de juridiska argumenten ut på att man absolut inte kunde avvika från en mycket rigid tolkning av begreppet "hjälplöst tillstånd" och krävde bevisning in absurdum, men för Göta hovrätt går det hur bra som helst att fabulera fritt och använda sig av motiveringar som "inte går att bevisa".
 
Den gemensamma nämnaren är att att när det gäller unga kvinnors rättigheter så kan man trampa på dessa och vrida till motiveringarna precis hur som helst. Det krävs inte någon konsekvens eller logik i resonemangen. Men signalerna går inte att ta fel på.
 
 

SR SR2

De rika och de fattiga

...kapitalismens verklighet
 
Går det dåligt för landet? Rekordhög arbetslöshet. Välfärd som urholkas, gamla som vanvårdas, sjukvård som rustas ner osv. Anställningstrygghet som förflyktigas. Antingen får man inte jobba eller så jobbar man skiten ur sig med stress, ökande arbetsbördor och övertid.
 
Så ser det ut för många människor. Och över oss vilar hoten om kriser, ekonomisk kris och ekologisk kris. Men det finns också de som tjänar grova pengar och berikar sig på "tillväxten" och "utvecklingen". Nytt årshögsta på Stockholmsbörsen. Bankernas bonusfest når nya toppnoteringar.
 
I Sverige finns 506 000 stycken dollarmiljonärer. Förmögenheterna har i Sverige ökat med 15 procent förra året. I Sverige finns också ett tusen personer som är "superrika", dvs de har förmögenheter över cirka 325 miljoner kronor.
 
I hela världen äger en procent rika ungefär 46 procent av alla förmögenheter. Medan 50 procent av världens invånare delar på en procent av alla förmögenheter. Så ser den prisade kapitalismens verklighet ut.

Det är dags att ändra på detta. Moderaterna säger att "alla behövs", men i deras samhälle behövs vanligt folk bara som arbetslösa eller som löneslavar som gör andra rika med sitt slit. "Alla ska med", sa socialdemokraterna, men det blev bara en ökenvandring ut i högerpolitik...
 
För en ändring av dagordningen krävs reaktioner från gräsrötterna, Det är dags för dån i rättens krater...
 

måndag 21 oktober 2013

Alla behövs men vem behöver M?

...de behöver M för att lära oss veta hut
 
"Alla behövs" är moderaternas nya slogan. Frågan är bara: Behövs som vad? Det kan finnas anledning att fundera över vem som behövs som vad i högerns Sverige.
 
I det moderata samhället behövs alla. Men vissa behövs bara som avskräckande exempel. Sjuka, arbetslösa och "bidragstagare" - dessa behövs för att andra ska känna sig väldigt tacksamma för att de har ett arbete och helst ska de som befinner sig i "utanförskapet" ha det så dåligt att de "lyckliga" som har ett arbete blir så avskräckta att de finner sig i nästan vilka dåliga villkor som helst, bara de får stanna kvar i sitt löneslaveri.
 
I det moderata samhället behövs arbetare, människor som säljer sitt arbete, men som inte på långa vägar får ut i lön vad de producerar för. Mellanskillnaden går ner i den ekonomiskt härskande klassens fickor. Kapitalistklassen behöver alltså arbetarklassen, men det omvända förhållandet gäller inte nödvändigtvis.
 
Arbetarna kan nämligen få för sig att ordna en rättvisare fördelning eller till och med att avskaffa kapitalismen och införa ett samhälle utan klasser. Ett samhälle där vi äger produktionsmedlen tillsammans och själva bestämmer demokratiskt över det överskott vi skapar.
 
Ett överskott som kan användas för gemensam välfärd eller för att korta arbetstiden så vi kan höja vår livskvalité. Men det vill inte de härskande för de har redan allt det där i kraft av sitt ägande. Därför behöver de M för att lära oss att veta hut.
 
Veta hut lär vi oss redan genom det språk som de styrande skapat åt oss. Det heter ju "arbetsgivare" och "löntagare". Arbetsköparen är så snäll att han "ger" arbete när han köper vår arbetskraft för att kunna göra vinst på vårt arbete. Vi lönearbetare är så elaka att vi "tar" lön när vi i själva verket bara får betalt för en liten del av vårt arbete.
 
Ja, så ser det ut. Moderaterna "behöver" oss - men vi behöver inte dem.

SR SR2 SR3 SvD SvD2 SvD3 DN
 
 

söndag 20 oktober 2013

Dåligt underbyggt om Syrien

...felaktig framställning av teorin om permanent revolution
Permanent revolution handlar om att utveckla revolutionen inte att ta avstånd från den
 
De fem Syriendebattörerna i Internationalen fortsätter att försvara sitt avståndstagande från den syriska revolutionen, nu med hänvisning till teorin om den permanenta revolutionen. Som om Marx och Engels 1848 och Trotsky 1905 eller 1917 skulle ställt sig vid sidan av folkresningarna och fördömt dem för att istället förespråka en renare, bättre och fredligare revolution.
 
"Vi är för stöd till socialister även under nuvarande upprorsfas...", skriver de fem. Men de syriska revolutionära socialisterna följer inte alls er sekteristiska linje utan deltar efter förmåga i revolutionen, den revolution som ni inte ens vill kalla för revolution.
 
Dessa syriska revolutionärer har till skillnad från er insett att man måste stå på upprorets sida och slåss aktivt för revolutionens målsättningar om man ska ha några som helst utsikter att vinna politiskt inflytande, för att inte tala om att någon gång kunna leda revolutionen i en socialistisk riktning.
 
Det "tragiska" i sammanhanget är ert sätt att ställa väpnad och icke-väpnad kamp mot varandra. I er framställning är den väpnade kampen något som tränger undan och förstör andra kampformer. I verkligheten är det precis tvärtom. Den väpnade kampen växte fram som ett nödvändigt självförsvar för att skydda masskampen, skydda mass-demonstrationer och massmöten mot Assads väpnade mördare.
 
Era anklagelser mot den väpnade kampen blir desto absurdare som revolutionärerna aldrig har haft något val. Det handlar om soldater i regeringsarmén som hoppat av därför att de vägrat skjuta på folket. Ni vill, absurt nog, närmast framställa dessa hjältar som revolutionens dödgrävare.
 
Ni utger er för att vara förespråkare för en "fredlig" utveckling som revolutionen tydligen lägger hinder i vägen för. Det ni inte skriver om är att den vapenvila som ni förespråkar förutsätter att Assadregimen har en helt annan karaktär än vad den i verkligheten har. Assadregimen kommer att använda varje "vapenvila" för att fortsätta folkmordet.
 
Er linje om vapenvila kraschar mot denna verklighet. Det ni hoppas på är en "vapenvila" som imperialistmakterna USA och Ryssland försöker få ihop för att kväsa upproret. Omvärldens vapenembargo slår ensidigt mot de demokratiska rebellerna och ni vill underblåsa detta. Om ni varit socialister i Syrien hade ni inte haft skuggan av en chans att få till någon "permanent revolution", ni hade knappast gjort någon succé hos det upproriska folket.
 
Ert tal om att "kämpa tillsammans mot överhet och imperialism" är i mina ögon bara en floskel som döljer ihåligheten i era dåligt underbyggda föreställningar om kampen i Syrien.
 
Tidigare inlägg i debatten:
 
 
Röda Malmö: Principlöst om Syrien

Lästips om den permanenta revolutionen:
Pierre Frank: Teorin om den permanenta revolutionen