tisdag 4 februari 2014

Bomberna i Malmö

...skjutningar och sprängningar
....plågar vårt Malmö

En kraftig sprängladdning briserade under natten till måndagen vid entrén till Rättscentrum i Malmö. 

"En arbetshypotes är att det kan ha att göra med den aktiva verksamhet vi bedriver mot kriminella miljöer i Oliviaprojektet", säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

— Det kan ha väckt ont blod.

Operation Olivia pågår under 2014 och startades för att komma åt den organiserade grova brottsligheten och öka tryggheten i staden. Under förra året hade Malmö närmare 100 skjutningar.

Rättscentrum innehåller lokaler för bland annat polisen, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

För bara en dryg vecka sen var det extremt nära att någon dödades när en handgranat kastades genom ett fönster till en lägenhet där en familj låg och sov. Det hände på Rasmusgatan i Seved. 

I Malmö har sju sprängdåd utförts under 2013 och hittills två under 2014. Sydsvenskan har publicerat en karta över sprängningarna i Malmö. Medan våldet i samhället i allmänhet har minskat så ligger den organiserade gängbrottsligheten kvar på en hög nivå. Rivaliteten mellan gängen leder till skjutningar, sprängningar och rena avrättningar.

Rekryteringen till kriminella ligor underlättas av de ökande klyftorna i samhället, av fattigdom, arbetslöshet, diskriminering och marginalisering. En omfattande svart sektor utgör inkomstkällor för gängen. Minskad fattigdom och rättvisare samhälle är vägen för att förebygga rekrytering till kriminella gäng. De som redan är i skiten måste få hjälp att komma ur.

Röda Malmö: Allt om Malmö

SvD SvD2 SvD3 SkD SkD2 SkD3 DN

Bloggat: Svensson

Inga kommentarer: