fredag 7 februari 2014

Ett OS byggt på sorg och tårar

...ett projekt baserat på korruption och förtryck
Korruptionen driver upp kostnaderna för Putins prestigeprojekt till rekordhöjder

Mardiros Demirtjan klagar när han inte längre får någon lön. Då kallas han till sin arbetsplats. Där väntar civilklädda poliser. De anklagar honom för stöld och något senare våldtar de honom med ett järnspett

Olympiska spelen i Sotji blir det mest kostsamma vinter-OS någonsin. Satsningen på idrottsanläggningarna är som motsvarande kostnad för alla nio vinter-OS sedan 1980, sammanlagt. Men trots rekordbudget har tiotusentals arbetare blivit utan löner. Och många har utvisats, hotats, misshandlats eller till och med torterats.

Vinter-OS i Sotji är ett prestigeprojekt för Vladimir Putin. Och precis som många andra högprioriterade områden i den ryska statsapparaten så sköter presidentens rika vänner förberedelserna inför spelen. Projekt med mångmiljardbudgetar utan ekonomisk insyn. 
– Allt i Ryssland, varje större projekt som är sponsrat av staten är på något sätt kontrollerat av Putins vänner, säger Garri Kasparov, regimkritiker och schacklegend. Männen bakom Putins OS.

Gafur Rakhimov pekas ut som internationell knarkhandlare och medlem i kriminella organisationen Brödracirkeln men han är också ordförande i asiatiska boxningsförbundet och vice ordförande i Asiens olympiska råd. Enligt en rysk OS-chef är han nyckeln till att vinter-OS hamnade i ryska Sotji.


Rysslands satsning på vinter-OS står utan motsvarighet i världshistorien. Men evenemanget omges av korruptionsanklagelser. Dessutom hittar Uppdrag granskning ett brevlådeföretag på Kungsholmen i Stockholm i miljardflödet kring OS. Stockholmsbolag flyttar OS-pengar till skatteparadis.

Svt: Vem vinner på ett OS i Sotji?

AB: Knarkbaron hjälpte Ryssland få OS

DN: OS i Sotji - den svarta sidan

Internationalen: Pussy Riot uppmanar svenskar att bojkotta OS i Sotji

SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SkD SkD2 SkD3 DN DN2 DN3

Bloggat: Svensson

Inga kommentarer: