fredag 28 februari 2014

Ge Kd respass ur riksdagen

...blind tro på att privat är bättre

Det blåser motvind för Kd och dess ledare, socialministern Göran Hägglund. Under senare år är det sällan man lyckats kravla sig över fyra procents spärren i Sifos opinionsmätningar och nu i februari landade man på 3,7 procent. Därtill har det nyligen bildats ett parti som också säger sig stå på kristen grund, Kristna värdepartiet, som trots sin fundamentalistiska hållning med abortförbud som portalfråga kan komma att ta några promillen väljare från Kd, så att partiet vid höstens kanske hamnar på 3,9 procent istället för 4,1 procent. Kd söker febrilt efter ett vinnande koncept. Visst talar Hägglund fortfarande om vårdnadsbidrag, men allt färre lyssnar och det medborgerliga intresset har varit klent i de kommuner som infört det. Man kan näppeligen heller, som i valrörelsen 2006, mitt i klimatkrisens tidevarv, damma av kravet på sänkt bensinskatt.

I förra veckan skrev så Hägglund en debattartikel i Svenska Dagbladet där han lanserar en modell för att socialt upprusta vissa förorter, så kallade ”problemområden”. Modellen som Kd-ledaren anbefaller går under beteckningen ”social impact bonds”. Den går ut på att det offentliga gör en upphandling av företag eller stiftelser. Det kan handla om att minska kriminaliteten i ett område, färre hemlösa, bättre skolresultat, etc. Sedan är det tänkt att utföraren bara ska få betalt om förbättringar åstadkoms. Metoden är ny och provades först så sent som 2010 då en rad pilotprojekt implementerades i England och USA. Hägglund anger exempelvis att i New York har staden slutit ett avtal med investmentbanken Goldman Sachs, som tydligen investerat över tio miljoner dollar i ett projekt för att minska återfall i brott. Hur det hela mer konkret har gått till förtäljer emellertid inte artikeln.
Utifrån Hägglunds horisont finns det bara fördelar med den här modellen, vilken han ser som såväl billig som effektiv – ”låt Sverige bli nästa land som prövar denna nya väg”, avrundar han sin artikel. Men självklart är det bara ännu ett exempel på att kommun och stat abdikerar från den direkta skötseln av den sociala välfärden och att ytterligare dörrar öppnas för privata bolag till att tillägna sig profit. Riskkapitalbolag som Goldman Sachs har givetvis minst av allt någon altruistisk agenda. Den underliggande ideologin bakom sådana förslag som Hägglunds är att det privata alltid, närmast per definition, är bättre än det gemensamma, att det privata är synonymt med det så kallat moderna och att det är här som all innovationskraft finns.
I Palestina för två tusen år sedan fanns det en kristen profet som ville kasta ut månglarna ur Jerusalems tempel, men i Kd och Göran Hägglunds värld verkar det idag snarare handla om att hela tiden öppna dörrarna för dessa månglare. Det skulle vara en välsignelse om detta parti vid höstens val får respass ur riksdagen.
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 9/2014

1 kommentar:

You´ll-never-walk-alone sa...

hade Jesus levt idag i detta monetära katastrofala system så hade han varit så långt ut till Vänster man kan vara.
han hade fördömt de multinationella bolagen riskkapitalbolagen och Bankerna.
dagens Kristna följer inte Jesu budskap utan de följer mammons o marknadens budskap.
det är fruktansvärt tråkigt att Kristna kommit så långt bort från Jesu budskap o blivit så höger mycket märkligt.
i ett kapitalistiskt samhälle tänker alla bara på sig själva o skiter i andra.
låt oss säga att man vill finansiera enorma satsningar på infrastruktur som skulle ge hundratusentals nya jobb som skulle gynna ungdomarna och mycket av satsningen tas genom högre skatter, Ja då tänker folk nä jag tänker inte finansiera detta jag tänker inte betala högre skatt trots att det gynnar massan.
men när Alliansen finansierar sina skattesänkningar med otroliga 100miljarder kr som bara gynnat de allra rikaste ja då är det ingen som lyfter på ögonbrynen.
hellre betalar jag 100miljarder högre i skatt för att få ett välmående Sverige som både gynnar mig min familj och övriga Sverige och att jag kan gå ut på natten utan att bli påhoppad våldtagen mördad för då vet jag att även de psykiskt sjuka finns resurser för att ge hjälp åt.
KD borde vara ett Vänsterparti men istället använder de "kristendomen" till konservatism o högerstyre.
ut med KD från Riksdagen vi behöver de inte.