torsdag 6 februari 2014

Sluta tillverka bilar

...Volvokris och klimatkris
Det är dags för omställning...

Nu är det dags igen, 4 400 jobb ska bort på Volvo. Överproduktionen av bilar skapar kris, vilket i sin tur leder till effektiviseringar, slimmad produktion och varsel, som ytterligare driver på massproduktionen. Världens stora bilindustrier befinner sig i en våldsam konkurrenskamp. Alla vill de att världens konsumenter ska köpa just deras bilar, men den köpkraftiga efterfrågan kan inte hålla jämna steg med den överproduktion som konkurrenskampen tvingar fram.

Men är då fler bilar vad vår värld behöver? Naturligtvis inte, det är ett race mot avgrunden som pågår. Visserligen släpper enskilda bilar idag ut mindre avgaser, men eftersom trafikmängden hela tiden ökar så äts fördelarna upp. Massbilismen är ett hot mot alla klimatmål.

Bilindustrin måste sluta tillverka bilar! Ska vi ha någon som helst chans att undvika en klimatkatastrof måste vägtransporterna minska drastiskt. Man måste alltså börja planera för en minskande trafik på vägarna.

Det handlar om en stor omställning av samhället. Men den industriella kapaciteten finns och bilindustrin kan bli en del av lösningen. Det kommer att behövas en massiv tillverkning av utrustning för förnyelsebar energi och för spårbunden trafik. Bilindustrin kan lätt ställas om för detta.

Däremot går det inte att "ställa om" kapitalisterna. Därför kommer det att krävas en socialisering av bilindustrin under arbetarkontroll för att genomföra denna nödvändiga omställning. Får bil- och fossil-kapitalet råda så är det fortsatt destruktiv överproduktion för massbilism och ökande utsläpp som ska gälla. I spåren på det väntar bara nya kriser för de anställda inom bilindustrin och en tilltagande klimatkris i global skala.

Det är alltså dags att sluta tillverka bilar, i varje fall att sluta producera bilar för massbilism.... Men vad har egentligen politikerna i etablissemanget att säga? De saknar vettiga svar om det mest självklara som rör mänsklighetens framtid...

Röda Malmö: En systemskapad klimatkris

Röda Malmö: Vad är ekosocialism?

Sydsvenskan: Gratis kollektivtrafik3 kommentarer:

Tar Atanamir sa...

Eller så bygger vi ny kärnkraft som kan producera syntetiskt bränsle genom att ta koldioxid från luften.

Så istället för att förbjuda bilar gör vi bränslet CO2-neutralt.

Ronny Åkerberg sa...

Nej, kärnkraft är en återvändsgränd. Istället ska vi satsa på förnyelsebar solkraft. Men för att en sådan övergång ska bli möjlig måste vi sänka energiförbrukningen genom att göra oss av med all skadlig och onödig produktion.

You´ll-never-walk-alone sa...

Det går fort utför nu!
Många varsel, konkurser och företag som flyr utomlands!
En sak är säker vi har många sociala problem o konflikter framför oss pga att vanligt folk förlorar sina jobb sin inkomst och detta stärker bara främlingsfientliga partier i hela Europa.
De rika blir bara rikare o rikare medans vanligt folk blir fattigare o fattigare o får mindre o mindre inflytande över sin vardag o sin framtid.
Det är en skrämmande utveckling som pågått sedan 70-talet och vi är på väg mot ett stup om vi inte ändrar riktning mot ett mer hållbart o mer rättvist samhälle.
Etablerade partierna kommer inte att kunna lösa några problem eftersom de är en del av problemet och därför behövs en ny arbetarrörelse ett helt nytt arbetarparti som verkligen kämpar för rättvisa jämlikhet solidaritet än att gå Bankernas o de rikas ärenden.
Jag avstår från att rösta i valet i höst just pga att det finns inget äkta arbetarparti som vill kämpa för vanligt folk o vanliga löntagare.