onsdag 26 februari 2014

Ukraina: Massrevolt för demokrati

...röster från ukrainsk vänster
Extremhögern är närvarande, men det handlar om en mycket bredare rörelse

Zakhar Popovych, ekonom och medlem av ledningen för "vänsteroppositionen", en ukrainsk politisk grupp, intervjuades av Manu Bichindaritz för "Hebdo L’Anticapitaliste", en tidning utgiven av  franska Nouveau Parti Anticapitaliste, NPA.

Kan du berätta om situationen på plats under de senaste dagarna , särskilt de politiska krafter som spelar en roll där?

De första attackerna mot anti-kravallpolisen Berkut organiserades huvudsakligen av nynazister i Pravyi Sektor, som fortfarande är mer radikala än extremhögerrörelsen Svoboda. Men det är också sant att under de följande dagarna har många vanliga och väldigt olika människor kommit in i kampen. Tusentals av dem har fört med sig däck och olja för att mata den stora branden. Bland aktivisterna har jag sett väldigt olika människor, mestadels rysktalande, många ungdomar från en förort till Kiev. Det var väldigt annorlunda mot folket på Maidan-torget, som var mestadels ukrainsktalande människor från byar i västra Ukraina.

Efter införandet av undantagslagar blev de flesta av medborgarna i Kiev mycket arga. Och efter dödandet av aktivisterna, ännu mer än så. Maidan-torget, som en "normal" kväll besöktes av ett par hundra personer, invaderades av flera tusen människor som stannade hela natten. Denna massmobilisering skonade förmodligen Maidan från "rensning" som tydligt förbereddes av polisen.

Alla var säkra på att Berkut skulle attackera. Enligt de nya lagar, som röstades igenom samma dag, var demonstranterna alla att betrakta som brottslingar. Bland dessa var högerextrema grupper närvarande, men även en del vänsterradikala grupper (främst anarkister). De flesta demonstranterna var kritiska mot oppositionen och den främlingsfientliga extremhögern. Många stenar och molotovcocktails kastades mot polisen, flera av dem skadades. Tyvärr betedde sig många ungdomar som om det var en lek, även efter att en del av dem hade dödats. Ändå var det en massrevolt av ukrainare, av olika nationaliteter och etniska grupper, för demokratin i Ukraina. Extremhögern var verkligen närvarande, men i samband med en mycket bredare rörelse.

Vilken var regeringens reaktion?

Inför en sådan imponerande massmobilisering, beslutade regeringen att inte använda våld mot demonstranterna . Varje försök att evakuera torget skulle ha slutat med många sårade och kanske till och med dödsfall. Men denna massaktion, som hade hindrat införandet av nya antidemokratiska undantagslagar, gav också impulser till de mest antidemokratiska inslagen i Maidan-rörelsen. Efter det första slaget mot polisen stärkte sig högerextrema nynazistiska grupper och kände sig starka nog att proklamera sig som ledare för rörelsen.

Trots vapenstilleståndet, som deklarerats av oppositionsledarna och förslaget från president Janukovitj att Jacenuk skulle bli premiärminister, har våldet inte slutat. Majoritetspartiet i parlamentet, liksom Janukovitj själv, försökte vinna tid och hade inte för avsikt att anordna nyval eller införa radikala förändringar. Men oppositionsledarna var inte redo att organisera radikala åtgärder och hade ingen aning om vad de mer kunde göra. Folket på Maidan blev mer och mer arg på båda. Tyvärr är det mest sannolika scenariot att det upprättas en högerinriktad, auktoritär och nationalistisk regim. Även om Svoboda-partiet kan lugna eller faktiskt krossa de mest radikala nationalistiska grupperna, kommer inträdet av detta parti i regeringen att leda till systematiskt förtryck av den progressiva radikala vänstern. Trots förstärkning av vänstern och progressiva krafter under de senaste dagarna, förblir Svobodapartiet den mest organiserade och mäktiga kraften på Maidan. Man kommer att försöka förhandla med regeringen för att lugna ner situationen. Söndagen 16 februari avsade man sig det ockuperade stadshuset i Kiev, men några timmar senare var byggnaden återockuperad av "självförsvars"-krafter från Maidan, många av dem nynazistiska aktivister från Pravyi Sektor. Officiellt fördömda av sina ledare men ändå tolererade blir dessa högerextrema grupper allt mer våldsamma och mindre hanterbara.

Din organisation Vänsteroppositionen publicerade nyligen ett manifest. Hur försvarar du er orientering inuti denna rörelse?

Trots en svår situation accepteras vänstern på Maidan, mycket mer än tidigare, och vi ingriper systematiskt på House of Ukraina, en studentstad huvudsakligen organiserad av vänster och progressiva aktivister. Vänsterböcker och broschyrer, inklusive tusentals kopior av vårt 10 punktsmanifest, distribueras här och vi deltar i offentliga debatter.

Våra förslag, inkluderande arbetarkontroll och berövande av rösträtt för alla miljonärer, får ett bra mottagande. Tyvärr innebära detta inte att många människor har gått med i vänsterorganisationer, vänstern är fortfarande för svag för att dra till sig ett stort antal nya medlemmar. Å andra sidan har försöket att organisera enhet inom vänstern och anarkisterna i "självförsvars"-grupper på Maidan inte lyckats på grund av våldsattackerna från högergrupperna. Nu är våldet mot vänstern igen igång, jag erinrar om attackerna nyligen mot aktivister från Confederation of Free Trade Unions i Ukraina, attacker som samordnades, ibland personligen, av Svobodaledarna.

Vad säger Vänsteroppositionen i frågan om rivaliserande internationella avtal med Ryssland och Europeiska unionen? 

Båda vägarna är dåliga för Ukraina. Det huvudsakliga problemet är inom landet. Greppet från oligarkin på politiken har som en konsekvens en nollskattesats för de stora företagen. Alla skatter betalas av arbetarna och små företag. Således är statens kassakistor tomma, även om det finns tillräckliga resurser i landet. Valet av integration i det ena eller andra blocket kommer inte att lösa det här problemet.

Vilka länkar har du med den antikapitalistiska och internationalistisk vänster i Ryssland eller i Europa? Hur kan vi hjälpa dig ?

Kan den europeiska vänsterpressen sätta press på sina regeringar genom att insistera på att det är möjligt att utföra undersökningar av offshore-bolag som innehar kapital i Ukraina? Är det möjligt att föra en kampanj för sanktioner inte bara mot företrädare för regeringen, utan även mot oligarkerna? Är det möjligt att visa att ukrainarna kräver beslag av bankkonton för oligarkerna i Europa? Är det möjligt att visa att denna nollskattesats, liksom den totala "oligarkiseringen" av politiken, inte är acceptabla för Europa? Om det är möjligt att göra allt detta, skulle det vara mycket bra! Slutligen är det naturligtvis viktigt att visa nolltolerans mot extremhögern, som finns i den ukrainska oppositionsrörelsen, och som i själva verket är nynazister. Europeiska aktivister och personligheter är också välkomna till Kiev för att prata om dessa problem. Det är fortfarande möjligt att tala här under förhållanden som ännu är relativt säkra.

Röda Malmös översättning från International Viewpoint

Internationalen: Liberalt riskbeteende om Ukraina

DN DN2 SkD SkD2 Dagen

Bloggat: Kildén & Åsman


Inga kommentarer: