torsdag 27 februari 2014

Ukraina: Nya förtryckare tar över

...svåra tider väntar

Medan den avsatte presidenten Janukovytj, misstänkt för massmord, befinner sig på flykt och den hatade kravallpolisen Berkut är upplöst, så sopar nya kvastar i Kiev. Andra skikt bland de korrumperade toppolitikerna och oligarkerna griper nu makten. Snabbt försöker man att utnyttja det uppkomna läget för att stärka positionerna för den falang av överklassen som söker sin lycka i stärkta förbindelser med väst och Europeiska unionen.

Nationalismen frodas, den ryska minoritetens språk har förlorat sin ställning som officiellt språk och representanter för fascistpartiet Svoboda tas in i den nya regeringen.

Vad väntar nu? Många vanliga människor, som demonstrerat och protesterat i Ukraina, har varit upprörda över vanstyre, fattigdom, korruption och orättvisor. De som förväntat sig en gyllene framtid med oppositionens EU-inriktning lär bli besvikna.

Svåra tider väntar, kommenterar Bo-Inge Andersson på Svt. "För att Ukraina ska få ekonomiskt stöd av EU, USA och Internationella Valutafonden krävs en enorm omvälvning av det nuvarande ukrainska samhället. Det innebär bland annat att regeringen troligen måste gå med på kraftiga nedskärningar av de offentliga utgifterna. Det kommer att drabba vanliga ukrainare mycket hårt."

Det kommer inte att dröja länge innan en folkrörelse riktar sin ilska mot den nya regimen.

SvtDebatt: Ge oss en mer nyanserad bild av oppositionen i Ukraina

Arbetaren: Det är nu Ukraina behöver vårt stöd

Arbetaren: Vi agerar på mandat direkt från stormötet

Etc: Maktspelarna i Ukraina är alla korrupta

Internationalen: Ukraina och Moderaternas historieförfalskning

Röda Malmö: Massrevolt för demokrati

Röda Malmö: Krävs social rättvisa

DN DN2 SkD NSK LT

Inga kommentarer: