måndag 24 mars 2014

Boktips: Aldrig mera krig

...lojalitet och motstånd 1914-18
En iskall gryning i norra Frankrike, januari 1917. Trettiosex skott smattrar genom tystnaden och arkebuseringen av de brittiska underofficerarna Joseph Stones, Peter Goggins och John McDonald är fullbordad. Deras brott var att ha flytt undan ett tyskt anfallskommando.

Krigsmotståndarna fackföreningsmän, författare, journalister, arbetare förföljdes skoningslöst under första världskriget. Omkring 6 000 av de 20 000 män som vägrade värnplikt hamnade i fängelse. Adam Hochschild berättar den gripande historien om dem och om de många som på hemmaplan i Storbritannien förde en ojämn kamp mot den massiva värvningsyran och krigspropagandan.

Bland dem möter vi den envisa Charlotte Despard, syster till kavalleristen John French som länge var överbefälhavare på västfronten. Denna officersdotter fängslades fyra gånger för sitt fredsarbete. Ändå hyste de båda syskonen en varm tillgivenhet för varandra ända tills French långt senare blev guvernör över Irland, medan hans syster sympatiserade med IRA. Andra outtröttliga aktivister var Alice Wheeldon och hennes familj, frekventa fängelsekunder, bland annat dömda för mordkomplott mot premiärministern.

Första världskriget skördade mer än sex gånger fler dödsoffer än något annat tidigare krig. Hade nästa världskrig gått att undvika om freden i Versailles utformats bättre? Vad hade hänt om Storbritannien aldrig gett sig in i kriget 1914?

Adam Hochschilds smidiga prosa och inträngande personporträtt gör boken till ett läsäventyr för alla historieintresserade.

Pressröster om Adam Hochschilds tidigare böcker på svenska:
Om Kung Leopolds vålnad:»En briljant och omskakande bok.« Henrik Berggren, DN
Om Spräng bojorna: »En underbar bok, rik och färgstark, en hyllning till många människors bedrifter.« The Guardian

Danska Socialistisk Information recenserar boken: Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe och skriver bland annat: "Det är inget tvivel om att första världskriget var ett avgörande nederlag för arbetarrörelsen och socialismen. Men berättelsen om de antimilitarister, som under svåra betingelser och med stora risker, höll fast vid sitt motstånd, ska inte glömmas. Därför är Hochschilds bok ett helt nödvändigt bidrag till historien om antimilitarismen.

Inga kommentarer: