tisdag 4 mars 2014

Ryska socialister: Nej till krig!

...inget krig mot Ukraina!
Uttalande från Ryska socialistiska rörelsen:

Kriget har börjat. I syfte att skydda och öka tillgångarna för oligarkerna i Ryssland och för Janukovitjs kotteri, har Rysslands ledning genomfört en invasion i Ukraina. Denna aggression hotar få katastrofala följder för de ukrainska och ryska folken - alldeles särskilt för befolkningen i den autonoma republiken Krim och i Ukrainas sydöstra industriregioner.

För Ukraina kommer det också innebära en upptrappning av etniska konflikter; för Ryssland, en konsolidering av diktatorisk makt, förtryck och chauvinistisk hysteri med vilka den styrande eliten kommer att kunna neutralisera massornas ilska mot en bakgrund av allt djupare ekonomisk kris. Vi delar oron för invånarna i sydost under de nationalistiska tendenserna från de nya myndigheterna i Kiev.

Det är dock vår bestämda uppfattning att friheten inte kommer att vinnas genom Putins tanks, utan genom självorganisering och folkets egen kamp för dess medborgerliga, politiska och socioekonomiska rättigheter.

Det är självklart att folk i Ukraina har rätt till självbestämmande, till oberoende och självständighet. Men det vi ser i dag har ingenting att göra med den demokratiska viljan hos massorna. Det är en fräck och cynisk handling av rysk imperialism som syftar till att annektera främmande territorium och konvertera Ukraina till en del av Rysslands protektorat.

I dag är kampen för frihet i Ryssland en kamp mot den nuvarande regimens utrikespolitiska äventyr, som syftar till maskopi för att avvärja sitt eget slut. RSD, Ryska Socialistiska Rörelsen, uppmanar alla uppriktiga vänster och demokratiska krafter att organisera anti-krigsprotester. Våra krav:

Nej till ryskt-ukrainskt krig! Inga provokationer för blodsutgjutelse i Ukraina!

Ingen hets mot varandra för folken i Ukraina och Ryssland!

Ingen inblandning av arméer från Ryssland eller något annat land i Krims angelägenheter!

Frihet från diktatoriska handlingar och fredligt självbestämmande för halvöns invånare!

Ja till de ukrainska arbetarnas kamp mot oligarker och korrupta tjänstemän! Nej till etniska konflikter!

Undertecknat 3 mars av Ryska socialistiska rörelsen, RSD. RSD bildades 2011 av två organisationer; Socialistiska rörelsen Vperiod och Socialistiskt motstånd. RSD ingår i Vänsterfronten, en allians som formerades under protesterna mot fusket i de ryska valen 2011 och 2012.

En översättning från International Viewpoint.

Röda Malmö: Krim - inte "vårt" eller "ert"

DN DN2 SkD SkD2 SkD3 SkD4 SkD5 SkD6 SkD7 NSK NSK2 NSK3 NSK4 LT LT2 LT3 LT4

Inga kommentarer: