tisdag 11 mars 2014

Slut upp mot nazismen!

...uttalande från Socialistiska Partiet:

Den 8:e mars blev flera personer i Malmö utsatta för ett mordförsök på öppen gata av nazister efter de feministiska demonstrationerna på kvinnodagen. De knivhöggs och en person fick livshotande skador medan en annan fick en punkterad lunga. Nazister från Svenskarnas parti greps misstänkta för mordförsök. Det skedde bara några dagar efter att nazisterna som attackerade en annan fredlig manifestation, i Kärrtorp, ställdes inför rätta. En av de gripna nazisterna i Malmö har, enligt uppgift, nyligen kommit tillbaka från Ukraina där han slogs på fascisternas sida.
Vi har ett samhälle där nynazister och högerextremister gång efter annan ägnar sig åt dödligt våld mot människor vars värderingar de avskyr: Pronazistiska förlag distribuerar nazistisk propaganda, gömställen påträffas fullastade med vapen, hot och våld riktas mot HBTQ-aktivister, hets mot folkgrupp pågår oavbrutet med islamofobi och antisemitism – och nu mordförsök mot aktivister på internationella kvinnodagen. Feministiska aktivister hade tagit bort nazistiska klistermärken – och nazisterna gick till våldsam attack.
Högerextremisters och nynazisters upptrappade våld sker samtidigt som en del av dessa grupper anstränger sig för att bli rumsrena. Det är den borgerliga politiken och dess förödande konsekvenser som har underlättat för dessa grupper att gå på offensiv. Somliga sitter i Sveriges riksdag, andra löper amok på gator och torg.
Nazisternas framfart blir inte mindre olycksbådande när olika medier understödjer framväxten av en salongsmässig rasism som i sin tur legitimerar nazistiskt våld. Förstärkandet av nationalismen i en tid där kapitalismens globalisering medför ekonomisk och social otrygghet ger grogrund för högerpopulism, nynazism och rent fascistiska grupperingar. Högerextremismens hot och trakasserier mot kommunpolitiker, aktivister, fackföreningsfolk liksom en strukturell vardagsrasism när människor t ex söker lägenhet eller jobb, förekommer varje dag i vårt land. Det, om något, är ett hot mot demokratin.
Enligt SÄPO begick nazister 14 politiska mord mellan 1999 och 2009, hur stort är mörkertalet? Vi glömmer inte namn som John Hron, Ronny Landin, Kent Antonsson, Hyan Altrn, Jimmy Ranjbar, Peter Karlsson, Gerard Gbeyo, Björn Söderberg. Alla blev de offer för högerextremisternas illgärningar. Ändå upphör inte media med att tjata om ”extremism” på ”båda sidor”, SÄPO utmålar ”autonoma” vänsteraktivister som det ”största hotet” och regeringen lanserar insatser mot ”radikalism”.
Det är dags att vakna upp. Uppgörelsen med nazismens och högerextremismens brott är ett måste för alla som värnar om ett demokratiskt samhälle. Nynazister måste bekämpas aktivt, de som drabbas av våldet har rätt att organisera sitt eget försvar. Det är bara breda och kraftfulla manifestationer som kan hindra nazisterna att angripa och skrämma människor. Därför är det viktigt att vi alla sluter upp i breda manifestationer som i Kärrtorp och de blixtinkallade manifestationerna med tusentals deltagare nu i söndags.
Polisen, SÄPO, regeringen och media måste sluta att måla lika kålsuparteorin och det muslimska spöket på väggen, liksom underskatta högerextremismens dödliga våld. Nazisterna tar andras liv!
Det är ett skarpt läge nu. Socialistiska Partiet uppmanar alla demokratiska politiska krafter, hela fackföreningsrörelsen och folkrörelserna att kraftigt bidra till en bred rörelse mot nazisternas illgärning. Håll samman! Slå tillbaka! Vi viker oss aldrig.

9 kommentarer:

Alexander sa...

Nu verkar det ju vara vänsterextremister som attackerat nazisterna. Finns att läsa i Expressen. Har du någon kommentar till det?

Anonym sa...

Enligt malmöpolisens uppgifter var det vänsterextremisterna som gick till attack först.
http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-uppgifter-sa-startade-knivbraket/

Säger inte att det är rätt att knivhugga folk, och naturligtvis bör den som gjorde det ställas till svars, men jag tycker det är obehagligt att du blundar för det våldsutövande som förekommer bland dina gelikar.

Ronny Åkerberg sa...

Jag kan bara säga att om dessa nya uppgifter stämmer så anser jag att ett sådant agerande från vänsterfolk är kontraproduktivt.
Det slår bara tillbaka på oss själva och skulle detta vara sant så känner jag mig lurad. Varför inte berätta sanningen från början?

Alexander sa...

"ett sådant agerande är kontraproduktivt"

Är kontraproduktivt verkligen det rätta ordet? Det är ju ren kriminalitet från folk som inte ska gå lösa. Din värsta farhåga verkar vara att ni tappar stöd bland folket,inte att människor råkar illa ut.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Visst är det kontraproduktivt eftersom det slår tillbaka på vänstern - dvs motsatsen till vad man ville uppnå.
Att konstatera detta är inte detsamma som att jag tycker det är ok att misshandla människor av politiska skäl.

Alexander sa...

Ronny

Tar du avstånd från ALLT politiskt våld? Utan undantag?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
I dagens Sverige finns ingen anledning att använda politiskt våld - inte från något håll.

Anonym sa...

Nu finns det ju dock ingen anledning att tro att så är fallet. Nazisterna ska blivit iväg jagade först efter att de knivhuggit flera personer. Notera också att polisen inte vill bekräfta påståenden om att nazisterna ska varit dom som blivit attackerade (förövrigt också det scenario SvP själva påstår har skett)men om det är dessa och ytterligare källor från inom polisen KvP baserar sig på så bör man ju återigen påminna om att polisen dök upp först efter att knivhuggen utdelades.

Anonym sa...

Varför vill inte vittnen svara på polisens frågor?