söndag 9 mars 2014

Ukraina: Solidariteten räddar från intervention

...uttalande från Vänsteroppositionen

Den socialistiska unionen "Vänsteroppositionen" ger sin bedömning av den ryska aggressionen i Krim och de ukrainska nationalisternas destruktiva roll. De ryska arméernas ingripande möjliggjordes av splittringen i det ukrainska samhället. Dess enhet är omöjlig med oligarkerna och chauvinisterna vid makten. Endast solidaritet kommer att rädda Ukraina.

1) Vi är för självbestämmande för Krim först efter tillbakadragandet av de ryska arméerna som utför denna flagranta inblandning. Vi är för självbestämmande för folket och inte för en elit av legosoldater som "bestämmer själv", för att skydda sig från Krim-borna med ryska automatvapen. Resultatet av separatism i Krim kommer att bli återfödelsen av det ryska imperiet, vilket hotar utlösa ett världskrig.

2) Motiveringen för Putins aggression är den nationalistiska hysteri som ledarna för Maidan har ignorerat. Aggressiva främlingsfientliga skämt behandlades som normala, och även i dag får vi från antikrigsutposter provocerande höra slagord som "Ära åt nationen! Död åt dess fiender!" Kremls manipulation av dessa paroller har skrämt människor i öster och söder. Dock är aggressionen initierad av Ryska federationen uppenbart imperialistisk och riktad mot den revolutionära republiken (den verklig revolutionen, den som är ogynnsam för oligarkerna och som bara precis börjat utveckla sig).

Ett befrielsekrig som leds av de ukrainska oligarkerna skulle resultera i en fascistisering av samhället: vi kan förvänta oss enande kring mytiska nationella intressen, en ohämmad diktatur och genomförandet av en socialpolitik som syftar till att koncentrera rikedom i händerna på eliten. Vår regering kan göra anspråk på folklig legitimitet först efter att en social utrensning har genomförts. Däremot har vår regering legitimerats av hotet om utländsk intervention - vi blir tvingade att älska en regim, inte vårt land. Regeringen i Ukraina övergår successivt direkt i händerna på oligarkerna (Kolomoisky och Taruta har blivit guvernörer). Oligarkerna plundrade vårt land och nu kräver de att hungriga människor ska stå upp till försvar för deras korrupta stat!

3) Maidan var inte enhetlig - radikala nationalister befläckade verkligen protesten med främlingsfientlighet, men lyckligtvis bestämde de inte Maidans krav. Befolkningen i östra och södra Ukraina, liksom medlemmar av etniska minoriteter ska veta att det stod många representanter på Maidan för de krafter som upprätthåller internationalistiska, vänster och demokratiska positioner. Att stödja myten om en "fascistisk Maidan" är att legitimera användandet av våldet från nynazister mot sådana medborgare som de som noteras här som inte håller med dem. Vi är mycket ledsna över att se att antifascistiska idéer utnyttjas för att rättfärdiga krig. Antifascism är solidaritet, inte intervention!

4) Medborgarna i västra och centrala Ukraina bör pressa regeringen att inte tillåta språkdiskriminering, förstörelse av monument eller uppvigling till onödig fientlighet. Ukrainisering ledd av oligarkerna kan förverkligas bara i en chauvinistisk tonart. Det är nödvändigt att se över språkpolitik och att bredda rätten att använda modersmål i de regioner där det behövs. Den nationella och kulturella renässansen för ukrainska och andra folk i vårt land är oskiljaktig från lösningen av sociala frågor.

5) Vi är för bevarandet av ett enat Ukraina, som ett unikt kulturellt fenomen. Samexistens mellan olika etniska grupper berikar bara universell mänsklig kultur. I händelse av att landet delas kommer chauvinisternas styre att upprättas i båda dess delar. Alla konflikter i Ukraina är en följd av oligarkernas diktatur. Ukraina kan konsolideras på grundval av ett upphävande av oligarkernas styre - arbetarna i öst och syd vill lika mycket ha sociala förändringar och de borde förstå att ett förvärrande av konflikten helt enkelt skjuter upp förutsättningarna för förbättringar till en oförutsebar framtid.

6) Ryska federationens regering styrs av de mest konservativa förespråkarna för kapitalets intressen. Och det är därför som de medborgare som stöder en folkomröstning om "återförening" med Ryssland hellre ska förbereda sig för en polisstat och för en antisocial politik. Vi kommer inte att tillåta ett prejudikat för en seger för rysk imperialism. Trots påståenden från ukrainska borgerliga nationalister, finns det inga spår alls av socialism kvar i Ryssland. Befolkningen i Ukraina kommer att börja hata ryssar ännu mer, medan bland de ryska massorna imperialistiska och revanschistiska illusioner kommer att växa sig starkare. Löften i Hitler-stil om ett bättre liv kommer att kulminera i en katastrof för angriparnationen. Låt oss inte glömma att det här kriget är också en möjlighet för det västerländska kapitalet att komma in med sina egna arméer och beslagta en del av ukrainskt territorium.

7) Det är nödvändigt att appellera i första hand till den rysktalande befolkningen i Ukraina och ryssar som inte stöttar krig. De måste sabotera mobiliseringen och förflyttningen av ockupationsarméerna, samtidigt som de utövar kontinuerligt tryck på den ryska regeringen och det ryska kapitalet. Ryska imperialismen använder dem för att stärka sin dominans genom en folkomröstning. Det är nödvändigt att skapa internationella brigader för att upprätthålla laglig ordning, att motsätta sig ömsesidig chauvinism, att försvara strategiska anläggningar, att bedriva propaganda bland soldaterna, samt att motsätta sig avväpning av ukrainska arméer. Bilda arbetares självförsvarsavdelningar på företag för dess skydd mot yttre inblandning och de ogynnsamma "ägarnas" giriga händer. Organisera avdelningar med dem du litar på eller dem du är beredd att välja! Den ukrainska armén ska agera under medborgarnas kontroll. Varför dö under ledning av nationalister som Parubiy och Yarosh? De har på sitt samvete odugliga taktiska misstag på Euromaidan och underblåser interna fientligheter. Varför dö till förmån för Akhmetov-Kolomoiskys? Arbetarna i alla länder kan lära solidaritet från de ukrainska oligarkerna - de övervann alla sina olikheter och enades kring sina gemensamma klassintressen.

Ner med banditbyråkraterna som har blivit separatister!

Ner med den ryska imperialismen!

Ned med de ukrainska chauvinisterna!

Leve ett arbetarnas självständiga Ukraina!

3 mars 2014


Översättning från LeftEast

DN DN2 SkD SkD2 SkD3 NSK NSK2 LT LT2 SMP


Inga kommentarer: