söndag 2 mars 2014

Ukraina: Storrysk imperialism

...maktspråk och militär invasion
Den ryska krigsmaskinen ska hålla sig borta

Ryssland har naturligtvis ingenting på Krim att göra (förutom flottbasen enligt avtal). Krim är inte en del av Ryssland. Rysslands regering har ingen rätt att förklara krig och invadera ukrainskt territorium.

Människorna i Ukraina har rätt att avsätta sin regering. Man kan klandra högern för att den har upplåtit poster åt representanter för fascistpartiet Svoboda i den nya regeringen, men det är inte Ryssland som bestämmer om regering i Ukraina. 

I Ukraina finns en folklig revolt mot den tidigare korrupta regeringen och mot fattigdom och vanstyre. Högerkrafter utnyttjar detta för att piska upp nationalistiska stämningar. Rysk inblandning bara underblåser etniska konflikter ytterligare och spelar fascisterna i händerna.

Den ryske presidenten Putin fullföljer en mycket ful rysk stormaktstradition från tsaren till Stalin och fram till våra dagar. Ur ett socialistiskt perspektiv bör människorna i Ukraina enas över etniska gränser, avvisa både Ryssland och EU och kräva ett demokratiskt och solidariskt Ukraina.

AB: Demonstration utanför Rysslands ambassad

SP: För ett demokratiskt och solidariskt Ukraina

Röda Malmö: Tsar Putin blandar sig

DN SkD SkD2 NSK LT D

Inga kommentarer: