tisdag 8 april 2014

Gilbert Achcar på Sverigeturné

...kommer till Malmö 2 september

Kommer att tala om den arabiska revolutionen

I början på september kommer Gilbert Achcar till Sverige. Preliminärt ser besöket ut så här: Måndag 1/9 kommer han till Göteborg där SP arrangerar ett möte tillsammans med Internationella Socialister. Tisdag kväll blir det ett arrangemang i Malmö. På onsdag är det Stockholms tur med ett offentligt möte på kvällen. Han resa hit avslutas med ett seminarium vid Södertörns universitet under dagtid torsdag.

Gilbert är en socialistisk aktivist, född i Libanon 1951, ”uppvuxen” politiskt under landets inbördeskrig. Flyttade till Frankrike 1983. Under många år en del av Fjärde Internationalens dagliga ledning. Samtidigt undervisade han vid universitetet i Paris, senare vid Centre Marc Bloch - Humboldt-Universitet i Berlin. Sedan 2007 är han professor vid Londons Universitet vid dess ”School of Oriental and African Studies”. 

Under åren har han skrivit en rad artiklar, essäer och böcker. Medarbetat i många tidningar, från International Viewpoint till Le Monde Diplomatique. Alltsedan den arabiska revolutionens första gnista har han gett många bidrag till analysen. Inte minst när det gäller Syrien. Senast har han sammanfattat dessa och formulerat politiska slutsatser i boken The people want, av Le Monde prisad som ”en av de bästa analyserna av den samtida arabiska världen”. 

Där finns en överblick som spänner mellan Tunisien, Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen och Syrien. Finns på nätet och är billig, för den som läser engelska och vill förkovra sig. Hans dagordning i Sverige är öppen och fokus kan förflyttas en del allt beroende av scenförändringar i den arabiska regionen. Tanken bakom besöket är att han kan bidra med kunskap, stimulera och fördjupa diskussionen, inte minst om det viktiga solidaritetsarbetet.

Den socialistiska Göteborgsveteranen Göte Kildén kommer troligtvis hålla en intressant och aptitretande inledning. Gilbert Achcars tal kommer att översättas till svenska. Röda Malmö återkommer med närmare uppgifter när det drar ihop sig.


Inga kommentarer: