söndag 15 juni 2014

Malmö: Nästan var fjärde missar skolan

...katastrof under rödgrönt styre
Segregation, fattigdom, nedskärningar...

Trots en förbättring på en halv procentenhet (som än så länge är preliminär) visar det sig att mer än 23 procent av Malmös grundskoleelever saknar behörighet till gymnasiet. Nästan var fjärde elev i landets tredje största stad får inte den grundläggande utbildning som alla bör ha. Det är oerhört sorgligt och svårt att beskriva som något annat än en katastrof.

Så här ser det ut trots de styrandes desperata försök att låta piskan vina över skolpersonalen för att kunna frisera siffrorna inför valet. Man har infört ett "rättvisare" fördelningssystem som inneburit att skolor med redan dålig ekonomi får betala till ännu mer utsatta. Själv jobbar jag på en skola som tvingas till uppsägningar till följd av detta.

Tillståndet i Malmös skolor är en följd av en flera decennier lång nyliberal nedskärningspolitik i kommunen. Många människor har sjunkit ner i elände som en konsekvens av detta. Många elevers hemförhållanden är miserabala. Familjerna plågas av arbetslöshet, otrygghet och fattigdom. Var tredje barn växer upp i fattigdom. En femtedel lever under existensminimum.

Ännu en påminnelse om att vi behöver ett nytt arbetareparti.

Röda Malmö: Allt om Malmö7 kommentarer:

Alexander sa...

Du kan inte bortse från det faktum att många som inte klarar målen är utrikes födda. Jag kan ge dig 50 lärare som utan att tveka ger mig rätt,det går inte att ta emot så många invandrade barn utan att det påverkar resultaten. Sedan är det ju också så att resurserna inte är obegränsade. Ska allt mer läggas på dessa barn går det inte att höja lärarnas löner,öka lärartätheten,anställa fler fritidspedagoger, ge sjuksköterskor bättre betalt,investera i infrastruktur osv. Skolan som min kompis jobbar på har precis fått två "nyanlända" som behöver varsin assistent,tror du att det är gratis? Jobbar tolkarna utan lön?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Min uppfattning är att du har fel. Det är en viktig sak som fattas i ditt resonemang, nämligen den högerpolitik som format vårt samhälle under de senaste trettio åren.
Du borde istället ha formulerat dig så här: Det går inte att ta emot så många invandrade barn under så kort tid och koncentrera dem till så få områden - och samtidigt bedriva nyliberal politik som utestänger människor från riktiga jobb och från välfärd.
Där har du det hela i ett nötskal.

Alexander sa...

"Som utestänger människor från riktiga jobb"

Svårt att få jobb om man inte kan svenska och vägrar ta till sig svenska värderingar. Och ja,det finns många som stämmer in på ovanstående. De som trots 10-15 år i Sverige bara kan säga hej är inte anställningsbara.

Upprepar mina frågor,är assistenterna gratis och jobbar tolkarna utan lön?

"Min uppfattning är att du har fel"

Fast verkligheten ger mig rätt. Skyhög arbetslöshet och förorter som liknar ghetton med utbredd gängkriminalitet. Det kostar mycket pengar och då går det inte att samtidigt höja lärarlöner,anställa fler lärare,minska barngrupper på dagis,anstälal fler inom sjukvården osv. Det är fakta!

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Du kör den endimensionella bilden av verkligheten. Nu finns det väldigt många människor som kan svenska och är fullt anställningsbara som ändå inte får jobb på grund av den förda ekonomiska politiken.
Jag har aldrig varit med om att elever fått assistent för att de är nyanlända. Här i Malmö får de inte ens förberedelseklass längre, bara rakt in i en vanlig klass utan att de förstår ett dugg av vad som sägs på lektionerna.
Det är sant att arbetslöshet kostar, men det har inte hindrat någon regering, varken borgerlig eller socialdemokratisk, att sänka skatten för välbeställda för många miljarder, att införa rut-avdrag för de rika, att ge riskkapitalbolag möjlighet att dränera skolan på allmänna medel och att låta de rika bli rikare än på hundra år.
Problemet med din politiska linje är att du hela tiden letar syndabockar på samhällets botten istället för att vända blickarna mot de verkligt ansvariga bland den politiska och ekonomiska eliten.
Det saknas inte medel för en rejäl satsning på skolan som skulle kunna lyfta alla elever. Det som hindrar är högerpolitiken.

Alexander sa...

"Nu finns det väldigt många människor som kan svenska som ändå inte får jobb"

Kanske då dags att fundera på att minska invandringen? Du medger ju att arbetslösheten är hög. Sedan finns det många som inte kan svenska och sitter hemma år efter år och kvitterar ut socialbidrag.Ditt resonemang går inte ihop, du vill fortsätta "importera" arbetslöshet samtidigt som du klagar på att den är för hög.Berätta gärna vilka arbetsuppgifter alla invandrare ska utföra som inte "svenskar" kan göra.

"Det är sant att arbetslöshet kostar"

Ändå är invandringen en vinstaffär enligt dig och sju partier i riksdagen. Konstigt då att vi jämt måste satsa på särskilda insatser för att få invandrare i jobb. Varför då införa instegsjobb,nystartsjobb osv när det ändå bara är att skörda frukterna av den lönsamma invandringen?

"Jag har aldrig varit med om elever fått assistent för att de är nyanlända"

Jag kan ge dig många exempel på det. Dina upplevelser stämmer inte alltid överens med andras. Som sagt,det är inte gratis och det finns inte obegränsade resurser.

"Du kör den endimensionella bilden av verkligheten"

Du med. Allt är de rikas fel och trots att vi är bland de länder som har högst skatter måste vi höja dem.

Med Vänsterpartiet,FI och MP som "utpressar" Socialdemokraterna efter valet kan du njuta av att politiken går i den riktning du vill. Högre skatter,större invandring,feminism,ingen kärnkraft,kvotering och ett nedlagt försvar. Fast vad ska du då kämpa för/mot?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Det är inte så att jag "medger" att arbetslösheten är hög - jag så gott som dagligen anklagar kapitalismen för detta.
Det är heller inget svenskt fenomen framkallat av invandring, det är ett globalt gissel för arbetarklassen skapat av ett dåligt fungerande ekonomiskt system i kombination med högerpolitik.
Det kan du inte råda bot på genom att neka människor med skyddsbehov att söka asyl i Sverige. Det hjälper oss inte ett dugg eftersom de nyliberala dogmerna säger att det SKA vara hög arbetslöshet - helt oavsett invandrare eller ej.
Invandringen kan mycket väl vara en rent ekonomisk vinst på sikt. I nuläget är det inte det som har betydelse utan om människor som flyr har behov av en fristad undan förföljelser och tortyr.
Ja, allt är de rikas fel eftersom det är de som har den reella makten över oss alla och styr vilken ekonomisk politik som ska gälla. Det gäller även socialdemokraterna som anpassat sig till den nyliberala agendan och därför kommer den politiken att fortsätta i någon form även efter ett regeringsskifte.
Men en omfördelning av makt och resurser behövs om det ska bli någon förändring till vanligt folks fördel. Det kan bara ske om gräsrötterna gör uppror och tvingar fram en förändring.
Du har fel om elevassister. De används för elever med läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, funktionsnedsättningar etc. Knappast för att ta hand om en nyanländ, i så fall beror det på att denne har något av ovanstående handikapp och inte i egenskap av just nyanländ.

Ronny Åkerberg sa...

Med detta sätter jag stopp för debatten i anslutning till detta inlägg.