måndag 23 juni 2014

Ukraina: Annekteringen av Krim

...Putins storryska chauvinism

Krim (12% av dess befolkning omfattar tatarer som tidigare deporterades av Stalin och har återvänt sen 1991), en gåva av Chrusjtjov till Ukraina 1954, hade fått en speciell status som en autonom republik inom det självständiga Ukraina, sedan 1993. Dess största stad, Sevastopol, hade en separat status, som flottbas som inrymmer den tidigare ryska Svartahavsflottan, enligt ett fördrag om "fred och vänskap" 1997.

Moskva hade från Viktor Janukovitj erhållit en förlängning av avtalet i utbyte mot energitariffer. Putin utnyttjade Janukovitjs fall till att ensidigt utmana alla dessa avtal , genom att annektera Krim. Men det var argumentet att de "ryska minoriteterna" hotades av en "fascistisk kupp" som lades fram inför omröstningen i duman till förmån för användandet av ryska väpnade styrkor i Ukraina. Det är därför som denna tes spelar en så viktig roll i propagandan. På affischerna för den folkomröstning som hölls under militära insatser och utan tillgång till ukrainska medier var Ukraina markerat med ett hakkors.

Moskva har sagt att 97% av väljarna röstade ja, med en andel på 86% - siffror mycket långt från de som tillhandahålls av Russian Presidential Council on Civil Society and Human Rights: "Enligt olika källor, röstade på Krim 50-60% för gå med Ryssland, med ett totalt valdeltagandet på 30-50 procent ". Tatarernas flykt från Krim har återupptagits - deras öde är inte på något sätt garanterat. Men den 20 mars ratificerades fördraget att införliva republiken Krim och staden Sevastopol i Förbundsrepubliken Ryssland av den ryska duman.

Uppträdande som en stormakt, har Putin förkvävt inhemska kritiker genom att uppmuntra en nostalgisk storrysk chauvinism för alla i "lilla Ryssland" - med risk för en storbrand i Ukraina. Som länge var praxis i den stalinistiska propagandan, innebär ukrainare (eller tatar) nu att vara (pro)nazist och "anti-rysk". Detta finner sin motsvarighet i den ultranationalistiska propagandan där "rysk" betyder att vara "anti-ukrainsk" eller "bolsjevik". De verkliga politiska, sociala och geostrategiska konflikterna är således dolda.

Detta är tredje delen av ett uttalande från Fjärde Internationalen. De två tidigare delarna kan du läsa här:


Inga kommentarer: