lördag 16 augusti 2014

Boktips: Reinfeldts hemligheter

...Reinfeldteffekten
Hur Nya Moderaterna tog över makten i Sverige och skakade Socialdemokraterna i grunden

Fredrik Reinfeldt har vänt upp och ned på svensk politik. Men tio år efter att han tog över Moderaterna är det fort­farande ingen som lyckats knäcka koden bakom hans framgångar.

Innan han blev partiledare var Socialdemokraterna Sveriges självklara regeringsparti och ­Moderaterna ett av världens minst framgångsrika högerpartier. Efter det lyckades Moderaterna med något de aldrig gjort förr. De blev maktpartiet. Och Fredrik Reinfeldt har blivit den mest populäre statsministern någonsin.
Bakom succén ligger en ­sofistikerad strategi som avskaffat ord som höger och privatiseringar och förvandlat svenska valrörelser till presidentval.
Med hjälp av ett hundratal intervjuer och en unik faktasammanställning kan Aron Etzler skildra hur det gick till när Moderaterna tog över makten i Sverige och skakade Social­demokraterna i grunden.
Detta är boken för alla som vill förstå vad som hänt sedan Reinfeldt kom in i svensk politik.
Läs mer om boken här.
...Reinfeldtkoden
Reinfeldtkoden. Den ädla konsten att rasera den svenska modellen är en berättelse om alliansens åtta år vid makten som granskar vad som ligger bakom moderaternas politiska metod – att säga en sak men göra en annan. Strax före valet 2006 hävdade Fredrik Reinfeldt att han älskade den svenska mo­dellen och ville värna om den. Nu, efter nästan åtta år i regeringsställning, har politiken närmast syste­matiskt varit inriktad på att rasera modellen. Idag är den på bärande områden inte längre densamma som för ett decennium sedan.
Reinfeldtkoden är omistlig för alla som vill ha en kritisk granskning av ett stycke omvälvande modern svensk politisk historia, en utveckling som i vissa delar tog sin början redan före alliansens maktövertagande.
Läs mer om boken här.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Känns inte så opartiskt när Aron Etzler är inblandad. Kanske Jimmie Åkesson ska skriva en bok om invandringens påverkan på svensk ekonomi?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Ingen av dessa två böcker är opartiska, de är båda politiska analyser från vänster.
Det behöver ju inte innebära att de är baserade på några felaktigheter.
Du ska se dessa böcker som en del i samhällsdebatten.
Visst kan Jimmie Åkesson skriva en bok om invandringen, men grundar han den på oseriös forskning så lär han få stå för det.
En bok av Aron Etzler kan inte dömas ut på förhand på grund av Etzlers åsikter. Du måste granska vad han har att säga om Reinfeldt och om detta kan ha relevans i den politiska bedömningen.

Anonym sa...

Jag tror att du skulle såga Jimmies bok oavsett om den är faktabaserad eller inte. Jan Ekbergs rapport om kostnaden för invandring godkänner du inte, han är ändå nationalekonom. Att fler och fler kommuner säger att invandringen är en ekonomisk börda godtar du inte heller.

You´ll-never-walk-alone sa...

jag visste redan då 2006 att Borgerligheten kommer att f... upp Sverige och rasera Svenska modellen.
jag säger det igen om de vinner valet 14 september så är det bara att säga bye bye till svenska modellen eftersom de kommer nu att se till att helt rasera den om de får fortsatt förtroende.
hemlösheten kommer att öka, utanförskapet kommer att öka, klyftorna mellan vanliga löntagare och rika kommer att öka ännu mer.
tyvärr det är så sorgligt

You´ll-never-walk-alone sa...

det är inte alls så konstigt att M har blivit så populära de senaste 10åren eftersom S har ju distanserat sig från sin ideologi och M har haft ett öppet mål och utnyttjat detta.
S har tappat sin ideologiska kompass och splittrats internt i två läger där de som vill kämpa för sin ideologi och de som vill distansera sig och vill åt Höger.
Sossarna måste inse att de är ett Arbetarparti som uppstod ur arbetarrörelsen och detta får de absolut inte distansera sig från och glömma sin historia.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Politiska böcker behöver inte vara dåliga för att de är partiska. Tvärtom, det är ju politikens uppgift att ta ställning.
Sen kan det naturligtvis vara så att man kan basera sina åsikter på antingen fakta som alla är överens om eller så kan det handla om fält där forskarna har olika uppfattningar.
Slutligen kommer vi till värderingar och politiska slutsatser och där har du helt säkert rätt - jag skulle förmodligen inte dela dessa hos en bok skriven av Jimmy Åkesson.

Anonym sa...

Ronny

Nu säger Fredrik Reinfeldt att flyktingmottagningen kommer att kosta stora pengar. Håller du med honom? Är han rasist? Fasaden håller på att krackelera....

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Självklart kostar flyktingmottagande och självklart är man inte rasist för att man konstaterar detta.
Med en klok ekonomisk politik och fungerande integration kan detta vändas till en tillgång.
Det saknas för övrigt inte resurser för flyktingmottagande i det korta perspektivet. Regeringen har ju sänkt inkomstskatten för välbärgade, sänkt krogmomsen och sänkt bolagsskatten i en gigantisk skala.
I ett större perspektiv reser dessa flyktingströmmar frågan om västvärldens ansvar.
Det handlar om krigspolitik, stöd till korrupta regimer, vapenexport till diktaturer och, som i Syriens fall, vägran att bistå de demokratiska krafterna.
Det divideras mycket om vi ska hjälpa människor här eller där, men vi borde i första hand inrikta oss på att förhindra att människor överhuvud behöver fly.

Anonym sa...

"Självklart kostar flyktingmottagande"

Då kanske vi kan diskutera det tabubelagda "ställa grupper mot varandra"? Reinfeldt var tydlig med att det ökande mottagandet gör att det inte finns resurser till andra reformer. Klaga inte på för stora klasser, dålig sjukvård,låga pensioner osv samtidigt som du vill ha fri invandring. Det finns inte obegränsade resurser.

"I ett större perspektiv reser dessa flyktingströmmar frågan om västvärldens ansvar"

Kanske att det också finns ett eget ansvar? Men nej, allt är kapitalismens, USA:s och den vite mannens fel.

You´ll-never-walk-alone sa...

det skulle kunna vara en tillgång om man hade en politik som gynnade HELA Sverige och inte bara storstadsregionerna.
jag förstår mig inte på den här politiken att bara storstäder ska leva o frodas o bara växa o växa jag menar kom igen nu vi har landsbygden som borde få chansen att växa o frodas och vårt land är stort o då kan många nyanlända få börja ett nytt liv i landsbygden om vi har en politik som gynnar HELA Sverige.
det kommer att bli trångt i storstäderna och det är inte bra att många människor trängs i en stad eftersom människor tycker om att ha space.
det är som Özz Nujen säger att politikerna bara driver en storstadspolitik.
låt hela Sverige växa och inte bara storstäderna.
om vi ska ta emot många nyanlända då blir det så klart problem om alla ska trängas i förorterna men har vi som sagt en politik som får hela Sverige att växa då tror jag inte alls att invandringen är något problem utan då blir den en tillgång men idag fungerar inte den politiken.
ta Södertälje och Malmö som tar ett oerhört ansvar för denna flyktingpolitik och det är orättvist att två kommuner ska axla detta ansvar.
hade vi haft en politik som gynnar hela Sverige o får hela Sverige att växa ja då skulle också hela Sverige ta ansvar för flyktingarna.
jag är beredd o hålla med kritikerna att Ja idag som det ser ut så fungerar det inte så speciellt bra men om vi får kompetenta ledare 14September som ser hela Sverige som viktigt och inte bara storstäderna Ja då har vi en chans att visa kritikerna att fyktingmottagandet visst fungerar om man gör rätt.
jag fattar inte varför bara STHLM och GBG ska leva o växa när vi har ett avlångt land att med mycket plats för många människor.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Det är inte resurser som saknas. Många miljarder har gått till skattesänkningar för rika och välbeställda. Den ekonomiska politiken har också lett till ökande klasskillnader där de rika lagt beslag på en allt större andel av tillgångarna.
Lägg en flyktingskatt på de välbärgade så behöver inte välfärden bli lidande.
Flyktingströmmar - "eget ansvar"? Menar du att det är de syriska flyktingarnas eget fel att diktatorn Assad bombar deras hus? En stor del av Assads armé deserterade för att de ville inte skjuta på sitt eget folk. Vad de behöver för att skydda civilbefolkningen är luftvärnsrobotar för att komma åt Assads stridsplan och helikoptrar, men västvärlden nekar den demokratiska oppositionen detta stöd.
Så har vi istället fått dels flyktingströmmar och dels de islamistiska idioterna i IS som kunnat fylla ut tomrummet. Så biter sig västvärlden själv i rumpan.

Anonym sa...

"Det är inte resurser som saknas"

Jo, det är précis det Reinfeldt säger.

"Många miljarder har gått till skattesänkningar för rika och välbeställda"

Som fortfarande betalar bland de högsta skatterna i världen. Och de "rika" klarar sig alltid, det är dina klasskampsbröder som får ta skiten när de inte har råd att flytta från Rosengård,Rinkeby osv.

"Lägg en flyktingskatt på de välbärgade så behöver inte välfärden bli lidande"

Så välfärden blir alltså lidande? Oj oj Ronny, nu låter du som en sverigedemokrat. Om vi inte tar ut en extra skatt fallerar välfärden pga invandringen.

"Menar du att det är de syriska flyktingarnas eget fel att diktatorn Assad bombar deras hus?"

Nej, jag menar att vissa delar av världen i princip jämt drabbas av maktgalna diktatorer. Måste vara något i vattnet. Sedan blir folk förvånade när människor från dessa områden tar med síg en viss mentalitet när de kommer till Sverige.Fast vi gillar olika.....

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
"De rika klarar sig alltid", säger du och låtsas tycka synd om underklassen - för att i nästa ögonblick instämma i de rikas skattegnäll.
Du vet mycket väl att välfärden tagit stryk i årtionden, inte till följd av invandring utan som en effekt av skattesänkningar och nyliberal politik.
Självklart kan flyktingmottagande bekostas med skattehöjningar för rika och välbärgade, men det vill du inte höra talas om.
Inte heller att förebygga flyktingströmmar i världen. Underförstått vill du förlägga skulden diktaturer och förtryck till etnisk bakgrund. Det är lätt att glömma bort vår egen bakgrund i västvärlden.
Har vi inte haft nog av diktaturer och självsvåldiga kungar och kejsare som framkallat miljonflykt till Amerika och två världskrig?
Idag kämpar de arabiska folken för att frigöra sig från väststödda diktaturer, men hindras och hålls nere av "demokraterna" i väst. Så får militärdiktaturen i Egypten politiskt, ekonomiskt och militärt stöd från USA och Sverige exporterar vapen till diktaturen i Saudiarabien.

Anonym sa...

Ronny

"Inte till följd av invandring utan som en effekt av skattesänkningar och nyliberal politik"

Ändå skriver du att flyktingmottagande måste ha en extra finansiering. Trots det påverkar den inte välfärden. Hur får du det att gå ihop?

"Inte heller att förebygga flyktingströmmar i världen"

Jag är med och gör det via skatten och det är tusentals kronor varje år. Vad menar du att jag mer ska göra?

Att du sätter demokraterna inom citationstecken visar ju vad du har för syn på världen. Du kanske föredrar Mellanöstern och Nordkorea framför det hemska USA?

De rika klarar sig ju från den skit lågavlönade barnskötare och affärsbiträden får uppleva i förorterna pga att de inte har råd att flytta. Du verkar inte förstå att fri invandring som du förespråkar sätter de du vurmar i skiten. Kanske vaknar du upp någon dag.

You´ll-never-walk-alone sa...

Anonym skriver
"Som fortfarande betalar bland de högsta skatterna i världen" om de rika i Sverige.
ja oj stackars dessa rika människor det går sån oerhörd nöd på dessa stackarna.
det är så synd om dessa Rika som bor i sina 10-20miljoners villor och kör i sina lyx o sportbilar o har sommarhus i Solkusten osv.
det gick ingen nöd på dessa människor när skatterna var högre för 10år sedan o de levde flott då som nu så kom inte o påstå att dessa Rika inte har råd eller kan vara solidariska med svaga grupper.
vi skulle kunna höja skatterna med 300 miljarder och det skulle ändå inte beröra dessa super rika människor eftersom de lever gott oavsett eftersom de har så sjukt mycket pengar att de skulle visst ha råd att vara solidariska o känna empati för svaga grupper.
Anonym du citerar Ruinfeldt om att det saknas RESURSER men vad Ruinfeldt inte vill berätta för det sovande folket är att hans regering Allians för de Rika har sänkt skatterna med över ETT HUNDRA MILJARDER asså vet du hur mycket pengar det är?
Ruinfeldt är en otroligt oärlig människa som bara rabblar floskler o påstår att resurser saknas.
Allians=för de Rika de har allierat sig mot de fattiga mot arbetslösa mot de sjuka