måndag 25 augusti 2014

Fördöm polisens agerande i Limhamn

...ett fullständigt omotiverat övervåld
Rena mordförsöket

Polisen försöker skylla sitt skandalösa uppförande i Limhamn på att det förelåg ett "våldsamt upplopp". Jag var där och såg ingenting som kan föranleda en sådan rubricering. Jag är inte ensam om den bedömningen, det fanns många där som fick precis samma bild. Läs här vad Aftonbladets reporter på plats skriver:

”Jag stod precis bredvid händelsen. Det är en smal gata där man red fram med tio hästar i bredd. De red rakt fram i full galopp mot en folkmassa på 300-400 personer. Polisen upprepade detta om och om igen. Det var inte stökigt i folkmassan. Vissa skrek slagord och ett antal poliser stod framför dem för att hålla dem borta från staketet. Det var inga utfall från motdemonstranterna, det som hände var att de skrek.”

Om man vill göra en mild bedömning kan man säga att polisen saknade professionalitet och uppträdde på ett klantigt sätt som provocerade fram bråk och som gjorde att poliskåren nu förlorat i förtroende hos stora delar av allmänheten. 

Men jag tror faktiskt inte att det handlar bara om klantighet. Det här var ett medvetet försök till maktdemonstration från polisens sida. Man försöker att med våld skrämma människor till tystnad. Detta är något som svensk polis inte ska syssla med och det kräver ett politiskt ingripande. Politiskt ansvariga måste kräva att de skyldiga ställs till svars.

Företrädare för regeringen, Beatrice Ask, visar prov på motsatsen. Hon ställer sig oreserverat bakom polisövergreppen. En sådan regering måste bort. Rösta bort Beatrice Ask och våldshögern i det kommande valet.
Bloggat: Svensson

8 kommentarer:

Alexander sa...

"Det blir förstås ett problem när en mindre grupp av aggresiva och konfrontativa personer vill piska upp stämningen och inte följa polisens uppmaningar"

Sagt av ett socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö. Har du någon kommentar till det? Det är alltså motdemonstranterna han pratar om.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Om det är sagt som ett försvar för polisens övervåld så är denne person helt ute och seglar. Han vet överhuvud inte vad han talar om.
Men det är inte helt säkert att det är så han menar, socialdemokraterna i Malmö har, om jag inte missminner mig, också krävt en utredning av händelserna.

Alexander sa...

"Jag stod på kort avstånd från de närmare hundra våldsverkarna. Under en längre tid hade de spottat mot polisen,visat fingret och skrikit könsord".

Ardavan Khoshnood var där och beskriver det han såg. Han är ledamot i Malmös polisnämnd. Ljuger han också?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Detta är definitivt inte en person som jag litar på. Han talar om "hundra våldsverkare" rätt ut i det blå.
Om han nu stått på en plats där ungdomar spottat, visat fingret och skrikigt könsord så visar detta hur fel han har när han ger sitt stöd åt polisens våldsanvändning.
Det är just såna här saker som polisen ska vara utbildad för att kunna hantera på ett proffsigt sätt - inte börja att med hästar attackera fredliga människomassor på Linnégatan.
Har polisen rätt att hämnas på oskyldiga människor för det som några ungdomar tar sig för? Hästattackerna löste ju inte de problem som Ardavan beskriver - istället blev det bara mer oro och många blev förbannade över polisens agerande.

Alexander sa...

Ronny

"Detta är definitivt inte en person jag litar på"

Det finns flera personer som styrker det han säger, men de är ju aldrig trovärdiga i dina ögon.

"Det är just sådana här saker som polisen ska vara utbildad för att kunna hantera på ett proffsigt sätt"

Fast det spelar ju ingen roll vad de gör, ni är alltid kränkta och blir utsatta för övervåld. Kan du berätta hur de ska gå tillväga?

Vore intressant om du någon gång kunde inse att det inte är polisen som börjar, utan dina meningsfränder som vill tysta meningsmotståndare och anser sig ha rätt att sätta sig över lagen.Av dina inlägg att döma har du ju inga problem med våld om det är "rätt" personer som utför det. Blir vänsterextremister skadade gapar du högt.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Det är lätt att tala om hur polisen skulle gått tillväga i det här fallet. Man skulle satsat på att upprätthålla ordningen istället för att skapa kaos.
Om polisen hade låtit bli att slå människor i skallen, låtit bli att rida över helt oskyldiga och låtit bli att köra över en person så hade ingen blivit skadad.
Då hade det hela avlöpt utan några större intermezzon. Fredligt och lugnt i det stora hela. Nu ställde man istället till med ett idiotiskt agerande, skadade oskyldiga och har fått en stor del av allmänheten att tappa förtroendet för polisen.

Ronny Åkerberg sa...

Här är det slut på diskussionen. Välkommen tillbaka i anslutning till nya inlägg.

Anonym sa...

Tack Ronny för bra artikel. Jag var livrädd i lördags. Polisen har helt tydligt överreagerat. Att reagera med hästar på skrik och kastade pet-flaskor är övervåld. Människor skulle kunna ha dött. Det fanns små barn i folkmassan!