torsdag 21 augusti 2014

Från bränder till översvämningar

...extremt väder gör sig allt mera påmint

Nyss brann det i skogarna i Västmanland, nu är det stora översvämningar i Västra Götaland. Bränderna hörde ihop med extrem torka och värmerekord, vilket i sin tur påverkades av de globala klimat-förändringarna. Även översvämningarna i Halland har liknande samband. Stor ökning av vatten-skadade hus.

- Sverige är ett u-land när det gäller anpassningsåtgärder för att klara ett stigande hav och ökade skyfall, säger landskapsarkitekten Ulf Moback som är ansvarig för att klimatanpassa Göteborg. Även när det gällde skogsbränderna kom kritik för dålig beredskap.

Ändå handlar det inte om något oförutsägbart som händer. Forskarna har länge varit eniga om följderna av klimatförändringarna. En extremare väderlek med både hetta och ökande nederbördsmängder är med bland det man har varnat för.

Nu får vi också veta att svenska hav stiger rekordsnabbtHavsnivån runt svenska kuster har stigit betydligt snabbare än snittet globalt under de två senaste decennierna visar ny forskning. Förutom ett varmare klimat är det ändrade vind- och regnmönster som är den troligaste orsaken, enligt professor Deliang Chen vid Göteborgs universitet.

Varmt vatten utvidgas och smältande glaciärer spär på. I Skåne hotas på sikt 23 000 hus att ätas upp av stigande vatten enligt länsstyrelsens prognos. SMHI-forskaren Sten Bergström har också deltagit i den nya studien och enligt honom kommer den allt snabbare havsnivåhöjningen snart påverka många av Sveriges kuststäder som måste börja anpassa sig till klimatförändringarna.

Dags att börja tänka utanför business as usual-boxen. Det går inte att fortsätta bränna fossila bränslen, det behövs en omställning av samhället. Det är nog bara ekosocialism som är svaret eftersom kapitalets företrädare verkar helt oförmögna att svara upp mot situationen.1 kommentar:

You´ll-never-walk-alone sa...

vi har inte oändliga resurser och detta måste Kapitalets företrädare fatta någon gång.
nej nej istället ska vi konsumera skiten ur jorden tills vi inte har något kvar att utnyttja och faller vår mänsklighet och det gör även Kapitalets företrädare.
jag vill ha ett resursbaserat samhälle resource based economy eller om ni väljer att kalla den för Eko-Socialism men det viktigaste är att få stopp på denna Nyliberala konsumtionssamhället som håller på att förstöra vårt enda hem i hela universum.
vi har ingen annanstans att ta vägen och om det nu finns en annan bebodd planet nånstans i universum så är det ändå för långt bort för att vi ska kunna fly dit när vi förstört allting här.
det här är som sagt vårt enda hem och den måste vi bevara annars kommer vi alla både Rik och fattig att dö ut.
så ni Rika som har ert roliga nu kommer inte att ha det så värst roligt i framtiden kan jag lova er eftersom då har ni förstört även för er själva.