söndag 10 augusti 2014

Irak/Syrien: USA biter sig själva i rumpan

...amerikanskt misslyckande gynnar islamister
Mördarnas kalifat på marsch

USA:s egna handlingar biter nu Washington i baken. Tyvärr blir hundratusentals syrier och irakier offer för Assad, Maliki, Teheran och ISIS och miljoner flyktingar får betala för Washingtons katastrofala misslyckanden. 

En anledning till att "Islamiska staten" varit så framgångsrik när det gällt att erövra norra Irak har varit att den har haft en stor bas för sin verksamhet i Syrien. Där har man i lugn och ro kunnat bygga upp sin terroristiska armé och verksamhet medan diktatorn Assad har ägnat sina krafter åt att bomba civilbefolkningen och jaga den demokratiska oppositionen istället.

Assad lade också en grund för ISIS genom att under den syriska revolutionens inledning 2011 släppa ut islamister och istället slänga kämpande demokrater i fängelsehålorna. Assad spekulerade medvetet i uppbyggandet av en jihadistisk och terroristisk opposition som han kunde motivera sitt folkmord med.

USA underlättade för Assad genom att vägra beväpna den demokratiska oppositionen och de stora massor av soldater som deserterade från Assad-armén. USA ville hellre ha "stabilitet" under Assad än riskera en folklig demokrati som kunde smitta av sig på andra arabländer (till exempel Egypten där USA garanterar sitt inflytande genom militären).

I Irak har USA:s inblandning lett till ett mångårigt stöd åt Maliki-regimen som splittrat Irak och underblåst missnöje som ISIS kunnat utnyttja. En utveckling som nu lett fram till att USA tvingas bomba sina egna vapen som ISIS erövrat. 

Så gick det när USA vägrade hjälpa de demokratiska krafterna i regionen. Skrämmande är att såväl extremhögern som stora delar av vänstern i Sverige och i Europa spelat med i detta stöd för diktaturen i Syrien.

SkD SkD2 NSK NSk2

Bloggat: Svensson

5 kommentarer:

You´ll-never-walk-alone sa...

har USA nånsin hjälpt Demokratiska krafter i nån region i världen undrar jag med tanke på deras historia o vad de ställt till med i Asien, i Latinamerika, i Mellanöstern, i Afrika.
listan är lång på USA´S hjälp till Diktatorer och hur de störtade Socialistiska regeringar i Latinamerika.
jag har för länge sedan slutat tro på USA som ett hopp för världen och det de gör är bara till att försvara det Monetära systemet Federal reserve system.
USA borde istället börja ta hand om sin egen hungrande befolkning där nästan 50miljoner amerikaner lever på bidrag och så har de säkert mellan 25miljoner hemlösa. USA ta först hand om ert eget land sedan kan ni börja bry er om andra.
och förresten en sak till sluta hjälp terrorstaten Israel så kanske den regionen nån gång får lite lugn o ro.

Anonym sa...

USA är roten till allt ont i världen.Lägger de sig i är det fel,står de utanför får de skit för det.Jag föredrar nog ändå Obama&co framför galna islamister och de samhällen som aldrig lyckas hålla sams.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Nej, USA är inte roten till allt ont i världen och det är inte alltid fel när de lägger sig i. Jag tyckte det var helt ok när de hjälpte rebellerna i Libyen att fälla diktatorn Gaddafi. Det är också ok om de nu hjälper kurderna med vapen, kan jag tycka.
Däremot var det ett oerhört svek att vika ner sig inför diktatorn Assad i Syrien. När en stor del av Assads soldater och officerare bildade Fria syriska armén fanns chansen för en demokratisk utveckling, men USA vägrade de vapen som behövdes för att skjuta ner Assads flygplan och helikoptrar som terroriserade folket och skapade en enorm flyktingkatastrof.
Hade Obama agerat i det läget hade vi istället haft ett Syrien som kunnat hålla sams och stå emot galna islamister.

You´ll-never-walk-alone sa...

Ronny hur lyckat blev Libyen?
nu är det Islamister som styr landet

Ronny Åkerberg sa...

Vem som egentligen har makten i Libyen idag är inte så lätt att säga. Det finns många motstridiga intressen, både religiösa och sekulära och en mycket svag statsmakt.
Hela detta tillstånd avspeglar också följderna av flera decenniers absurd familjediktatur då folket förhindrades att delta i det politiska livet.
Revolutionen i Libyen är, liksom i hela den arabiska världen, bara inledd. Den kan komma att pågå länge och bölja fram och tillbaka, ibland går progressiva krafter fram och ibland blir det bakslag. Dock kan vi säga att oavsett hur läget är nu så var det riktigt att störta diktatorn Gaddafi. Hade han lyckats kväsa upproret, tortera och döda oppositionen så hade läget varit betydligt sämre.