tisdag 26 augusti 2014

Limhamn: Polisen var problemet

...inte de demonstrerande Malmöborna
Tusentals demonstrerade fredligt - polisen stod för våldet

Det står nu helt klart att polisen brukade grovt övervåld i Limhamn i lördags och att man dessutom ljugit om både det ena och det andra. Det fanns inget "våldsamt upplopp", det bröts inga gatstenar och ambulanser blev inte angripna av "våldsverkare". I själva verket var det polisen som skapade kaos och gjorde så att helt oskyldiga människor kom till skada.

Det var inte förhållandena på platsen som föranledde de våldsamma attackerna från polisen. Det fanns helt enkelt inget som motiverade att polisen bankade människor i skallen, gjorde attacker med hästar in i en fredlig människomassa och körde över en person med polisfordon.

Anledningen till att det gick så snett var att man från början hade bestämt sig för att statuera exempel. Jag kan inte finna något annat än att direktiven och signalerna uppifrån i polisorganisationen gick ut på att gå hårt fram och lära demonstranterna en läxa. 

Därför gick det också så totalt fel. Polisen var inte inriktad på att bevara det lugn som rådde på platsen utan på en maktdemonstration. Visst fanns det bland de tusentals vanliga Malmöborna i alla åldrar också några maskerade ungdomar som kastade smällare mot nazisterna.

Malmöborna demonstrerade lugnt och värdigt mot nazisterna - polisen gick bärsärkagång

Men, och det måste betonas, detta utgjorde inget större problem. Likaså ska polisen vara utbildad för att kunna hantera upphetsade ungdomar som skriker saker eller inte vill flytta på sig. Om polisen hade förhållit sig lugn hade det hela förlöpt utan några större intermezzon.

I stället satte polisen igång med provokationer mot en fredlig människomassa på Linnégatan. Det var en sanslös och fullständigt omotiverad attack med hästar mot oskyldiga människor som inte gjort något olagligt. Om och om igen skedde detta. Istället för att lugna ner så skapade detta stor oro och ilska bland många människor på plats. Ingen som jag talade med där kunde förstå vad polisen höll på med och många var väldigt upprörda.

Det bestående intrycket är att det hela var följden av en på förhand uppgjord "plan" som inte utgick från verkligheten utan från polisledningens egen agenda om att uppfostra och kväsa medborgarna. Det som hände var inga "misstag" utan den logiska följden av systemfel inom Skånepolisen. Så här kan vi inte ha det och polisen kan inte få utreda sig själva - då vet vi hur det går.

Heder åt Malmöborna som avvisade nazisterna, skam över polisen som inte kunde sköta sig
5 kommentarer:

Anonym sa...

Ronny

Det är alltså inga problem om folk kastar smällare mot dig? Vad skulle du göra i en sådan situation?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
En enkel sak. Om polisen tycker det är ett problem så får man gripa den som kastar smällare.
Kan man inte det så får man bara låta det vara.
I vilket fall så kan man inte hämnas på helt oskyldiga människor genom att rida ner dem med hästar.

Hans Notstrand sa...

Lyd polismannen enl lagen, ingen äger väl rätten att bryta mot lagar som andra måste följa!
Tysta motdemonstrationer är en vinst, ni skapade stor publicitet till dessa människorna, bättre om ALLA hade stannat hemma så kunde de stå där och demonstrera inför tomma gator och torg.
Jag sympatiserar absolut INTE med demonstranterna men jag vill poängtera att beteendet som ett STORT antal av motdemonstanterna hade är fruktansvärt.

Ronny Åkerberg sa...

Min uppfattning är att nazister borde förbjudas, både nazistiska sammankomster och organisationer. De bör definitivt inte få polistillstånd för att bedriva sin rasistiska och odemokratiska verksamhet.

You´ll-never-walk-alone sa...

Polis brutalitet är ett återkommande problem här i Sverige som i USA o övriga världen.
Polisen ska vara en hjälpande hand för samhället en myndighet som man ska ha förtroende för och vara stolt över och inte vara rädd för.
i ett öppet o demokratiskt samhälle så ska polisen inte bete sig som i diktatur länder där folk är skraja för polisen.
polisen ska inte bete sig som översittare o sätta skräck i människor o "kräva" respekt o "lydnad" utan den respekten o lydnaden ska de jobba hårt för att förtjäna den annars har man inget förtroende för en sådan kår.
jag kräver en oberoende myndighet som granskar polisvåldet eftersom så som det ser ut idag så granskar polisen sig själva och det är ett riktigt stort demokratiskt problem.
allt för många medborgare som anmäler poliser för polisvåld får aldrig rätt pga att poliser backar upp varandra o detta är just pga att polisen granskar sig själv.
trots att vissa tom filmar polisvåld med sina mobiler så händer det att poliser trots detta går fria.
det är tydligt hur de senaste 8åren förändrats mycket hos polisen sedan Alliansregeringen tillträdde och värre kommer det att bli om SD får ännu fler röster o mer inflytande.