tisdag 19 augusti 2014

Polisen och tiggarna

...vad ska man egentligen tro?

Det är ju rätt magstarkt att vilja ha bort tiggare för att man tycker det är obehagligt att se dem. Fattigdomen försvinner ju inte precis för att man förbjuder tiggeri och själv slipper se eländet. Därför satsar Sverigedemokraterna hårt på att koppla ihop tiggarna med brottslighet.

Men hur ligger det egentligen till? Det har tidigare förekommit några fall av enskilda polismän som uttalat sig negativt om tiggare utan att ha några egentliga bevis att komma med, men nu sägs det klart ut från flera polismyndigheter att det inte förekommer något organiserat tiggeri.

Fria Tidningar gjorde en granskning redan i december förra året: Inga bevis för organiserat tiggeri

– Vi vet att det handlar om familjegrupper som flyttar till Sverige tillsammans och samarbetar men att det skulle handla om brottslighet har vi inte fått bekräftat, säger Lena Matthjis, operativ chef vid Citypolisen i Göteborg.
– Vi har inte kommit i kontakt med sådana fall där vi vet med säkerhet att det har kopplingar till organiserad brottslighet, säger Fredrik Sjömark, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Norrbotten.
Samma bild ger gränspolisen i Skåne. Enhetschefen Kristina Hallander Spångberg säger i och för sig att det finns en misstanke om att det förekommer fall där tiggare har utsatts för människohandel. De har haft flera sådana fall på sitt bord. Men det är ingenting man har kunnat bevisa.
– Det handlar om att vi har fått underrättelseinformation om att det förekommer människohandel men det har inte gått att bevisa. Vi har inget sådant ärende just nu, säger hon.
Även Citypolisen i Stockholm har tidigare sagt till Dagens Nyheter att det inte finns några belägg för att det skulle finnas något organiserat tiggeri.
– Det som ser skumt ut för en vanlig Svensson är ofta rent praktiskt organiserat tiggeri. Man åker gärna ihop och samordnar tiggeriet, den som har bil kör runt de andra till olika platser och den som kan skriva och läsa hjälper till att växla pengar. Jag har inte sett något tecken på att någon skulle vara tvingad att tigga eller att det finns en stor chef, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen till tidningen.
Polismannen Martin Marmgren skriver nu i ett debattinlägg att "Förbud mot tiggeri är inte rätt väg att gå". Han menar bland annat att "alternativet är att istället se närvaron av tiggare som en påminnelse om att det finns fattigdom i världen". 
För just så är det. Och det som jag upprörs mest över är att EU och Sverige låter de vedervärdiga förhållandena i Rumänien bestå utan att man vidtar kraftfulla och kännbara åtgärder mot de styrande i det landet. De struntar medvetet i att förbättra romernas situation.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"låter de vedervärdiga förhållandena i Rumänien bestå"

Jaha,det är naturligtvis Sveriges fel att Rumänien skiter i sina medborgare. Ett förslag är ju att höja skatten för Sveriges rika,det löser väl allt?

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Rumänien lovade när man gick med i EU att respektera mänskliga rättigheter och att skydda minoriteters intressen.
Nu bryter man grovt mot detta. Då är det väl rimligt att såväl EU som Sverige agerar och utsätter Rumänien för de sanktioner som krävs, eller hur?