onsdag 6 augusti 2014

Skogsbranden: Extrem sommar

...med extrem temperatur och torka
Fotograf: Fredrik Persson TT/Hemsida: Krisinformation

Torka och värmerekord - sommaren 2014 har varit extrem i väderhänseende. Under juli har det varit 90 till 75 procent mindre nederbörd än normalt i östra Svealand och nordöstra Götaland. Brandrisken har varit stor, och till och med extremt stor, i delar av dessa områden.

Skogsbränder är ofta naturliga företeelser, men här kan vi förmodligen se ett samband med klimat-förändringarna. Den pågående skogsbranden i Västmanland beskrivs inte som vilken brand som helst utan som den största skogsbranden i modern tid. Rök har spridit sig ända till Norrbottens inland.

Branden har hittills skördat ett dödsoffer. Över tusen personer har evakuerats. Skog för en halv miljard har brunnit upp. Kritik kommer också om att Sverige är dåligt rustat för sådana här händelser. Än är inte branden under kontroll. Läget är dock mera stabilt och franska vattenbombningsplan har anlänt.

Med den globala uppvärmningen får vi dock vänja oss vid och förbereda oss för allt oftare förekommande extremt väder. Även försvarsminister Karin Enström menar att Sverige tidigare "varit förskonat från den här typen av bränder". Men det lär förändras.

Skogsbränder globalt verkar vara en komplicerad fråga och den mänskliga påverkan ökar, fler destruktiva bränder om man ser till världen i sin helhet, men för få skogsbränder i bland annat Sverige?

SkD NSK

Inga kommentarer: