torsdag 21 augusti 2014

Under Fredrik Reinfeldts iskalla stjärna

...stelnar ett allt otryggare samhälle

Jobbskatteavdragen var lockbetet och samtidigt täckmanteln som skulle dölja systemskiftet och maktförskjutningen till vanligt folks nackdel. Pengar i plånboken som togs från gemensam välfärd och socialförsäkringar. Konsekvenserna har låtit vänta på sig. För en del kom de omedelbart, för allt fler har de blivit obehagligt synliga efter hand.

Klasskillnaderna har ökat markant och de mest välbärgade har dragit ifrån. Den rikaste tiondedelen har fått en fjärdedel av hela inkomstökningen. Men högerpolitiken slår hårt nedåt mot breda skikt. Det gör den framför allt på två stora områden, när det gäller gemensam välfärd och den sociala tryggheten.

Den offentliga välfärden har urholkats och de anställda trängs allt hårdare av ledningssystem hämtade från näringslivet. Offentlig egendom säljs ut och skola och omsorg öppnas för skojare och riskkapital-bolag. Det handlar om en påbörjad övergång till parallella system, ökad självfinansiering och gräddfiler för de välbeställda.

Försämringarna av arbetslöshets- och sjukförsäkringarna är ett led i en lönednedpressnings-strategi. Införandet av Lex Laval öppnade för lönedumpning och ny lagstiftning gjorde det möjligt att stapla korttidsanställningar på varandra.

Det så kallade "utanförskapet" har nu ersatts av en ökad otrygghet. Arbetslösheten är högre än 2006, men bara hälften får a-kassa och fler tvingas söka socialhjälp. Även här har tumskruvarna dragits åt. Fler och fler faller igenom det sista behovsprövade skyddsnätet. Allt fler lever på andras nåd, på hjälp från släkt eller hjälporganisationer.

Det är denne Reinfeldt, ansvarig för den växande misären och otryggheten, som nu ställer välfärden mot hjälp åt flyktingar och som öppnar upp för extremhögern, ett historiskt svek. Det gäller att i det kommande valet förpassa denne man långt bort från maktens taburetter.

Åsa Linderborg i AB: Rätt i gapet på Sd

DN DN2 SkD

3 kommentarer:

You´ll-never-walk-alone sa...

vad är det som håller på att hända med vårt trygga Sverige?
klyftorna inom alla områden håller på att bli djupare o djupare.
klyftorna mellan könen, klyftorna mellan skoleleverna o skolor, klyftorna mellan rik o fattig, klyftorna mellan de som arbetar o de som är sjuka o arbetslösa.
vi hade ett land som höll ihop där man var solidarisk o det fanns empati från de rika men de rika vill inte vara solidariska längre de vill dra ifrån o vill likna andra länder där det finns jätte djupa klyftor.
jag är väldigt rädd för denna utveckling som Borgerligheten har stakat ut eftersom deras dåraktiga politik kommer att förr eller senare leda till att Fascister o Nazister sitter i Riksdagen och då kan jag lova er att dessa grupper hatar även Borgerligheten o kommer sätta de i koncentrationsläger om de får möjligheten.
ni i Alliansen för de Rika det räcker nu ni måste börja förstå att eran politik leder slutligen till att Nazister o Fascister får makten och tro mig ni vill inte ha dessa i makten.
Borgerligheten verkar tro att om Nazister/Fascister kommer till makten så får vi väl sätta in militär mot de för att kontrollera de men vad de inte förstår är att då är det försent då går det inte att stoppa de för då har de vuxit sig så pass stora att de kommer styra allt slutligen.
Varför har vi i Sverige ingen opposition värt namnet som man stoppa detta Nyliberala vansinne?

You´ll-never-walk-alone sa...

nu ska Alliansen för de Rika börja bygga Förbifart Stockholm som är ett ENORMT resursslöseri.
Förbifarten kommer enligt beräkningar kosta över 60 miljarder.
För en 2 mil lång tunnel mellan några förorter.

För 60 miljarder skulle vi tex istället kunna bygga höghastighetståg genom stora delar av Sverige.
Eller göra kollektivtrafiken gratis i decennier.
Eller bygga stora breda, tom uppvärmda(och därmed isfria), cykelbanor överallt i alla våra städer.
Eller bygga snabbladdare för elbilar med några få mils avstånd i hela landet.
Eller...
Men varför göra sånna intelligenta saker när man kan pyssla med kapitalförstöring istället..
var är ni oppositionen detta borde stoppas.

You´ll-never-walk-alone sa...

Alliansen börjar nu tala som de främlingsfientliga partierna om att "massinvandringen" kostar stora summor pengar.
att vi måste öppna våra hjärtan eller förlåt våra plånböcker men själva vill de inte öppna sina plånböcker eftersom de har de senaste 8åren sänkt skatterna för sig själva med horribelt enorma summor.
att lägga ca 100miljarder på ett bygge som Förbifart Stockholm verkar helt plötsligt finnas "resurser" och samtidigt som man har sänkt skatterna med hundratals miljarder kr verkar det också finnas resurser till men "massinvandringen" kostar säger vår "landsfader Ruinfeldt och han vill att arbetarklassen ska stå för allt medans de Rika vill undvika att hjälpa till.
en sak är säker det verkar finnas hur mycket resurser som helst till de Rika.