lördag 20 september 2014

Det är inte de tretton procenten som är våra fiender

...insändare från Henrik Hedman

De tretton procenten är inte problemet utan endast ett symptom på problemet. Skall vi minska stödet till rasisterna i SD så är det problemet vi skall angripa inte symptomet. Att ”von oben”-racka ner på SD-anhängarnas dåliga stavning, bristande utbildningsnivå och oförmåga att uttrycka sig politiskt korrekt är inget annat än illa dolt klassförakt.
Problemet är att Sverige håller på att slitas itu, ung mot gammal, stad mot land, rik mot fattig.
RUT städning hos den bemedlade medelklassen i stället för en värdig hemtjänst.
ROT upprustning av medelklassen och elitens villor i stället för en politik att bygga billiga hyresrätter.
KROG istället för vällagad mat på äldreboendena.
Skattesänkningar i stället för en bra bemanning inom vården.
Skattesänkningar istället för en A-kassa som det går att leva på.
Privata sjukförsäkringar i stället för en allmän trygg sjukförsäkring.
Det var den här isärdragningen av Sverige som gav SD sin stora framgång. SD var det enda politiska partiet som stod upp för de som har förlorat på den förda politiken. SD krävde en a-kassa som det går att leva på. SD  krävde en rättvis beskattning av pensionärerna, SD krävde att hemtjänsten och äldreboendena skulle servera lagad mat i stället för centrallagad mikromat. SD krävde att bemanningen inom vården och omsorgen skulle höjas. En röst på SD var en röst för social upprustning, en röst mot tudelningen av Sverige.
Det fanns inga alternativ till SD. Vänsterblocket formulerade ingen annan vision om Sverige än den alliansen hade fört. Socialdemokraterna flörtade skamlöst med alliansen och lovade att behålla allt alliansen hade infört. När Löfven fick frågor om de ökade sociala klyftorna lovade han att han skulle ”titta på” problemet.

Vänsterpartiet var så regeringssuget att de la ner hela sin politik. Det enda de pratade om var vinster i välfärden. Säkert intressant för de offentliganställda men mindre attraktivt för de privatanställda. Vänsterpartiet var i princip tyst om till exempel arbetsrätten, provanställningar, privata arbetsförmedlingar, uppluckringen av LAS, A-kassan och sjukförsäkringen. Allt för att inte försvåra ett eventuellt regeringsdeltagande tillsammans med liberalerna Romson och Fridolin. Det fanns helt enkelt inget brett politiskt vänsteralternativ för de tretton procenten att rösta på. SD blev det enda alternativet för dem.

För varje RUT, ROT och KROG avdrag som vi har utnyttjat så har vi tömt statskassan på resurser som hade kunnat användas till att minska isärdragningen av landet. För varje köksrenovering som vi har genomfört så har vi drivit ett antal människor i famnen på rasisten Åkesson. För varje gång vi har fått vår villa städad så har SD:s väljarbas förstärkts, för varje KROG-måltid vi har ätit så ökade SD i opinionsmätningarna.

Om vi nu intar inställningen att det handlar om de rätt tänkande 87 procenten gentemot de obildade 13 procenten så kommer vi att få säga efter nästa val att det handlar om de bildade 70 procenten gentemot de obildade 30 procenten.

Vill vi verkligen förhindra att människor drivs in i SD får vi nog börja med att hålla upp en spegel och säga ” Jag har aktivt med mina val bidragit till Sverigedemokraternas valframgångar”. Gärna ett antal gånger så budskapet går fram. Vi har svårt att erkänna att vi är skyldiga till den uppkomna situationen. Aldrig trevligt att erkänna att ens egna handlingar får konsekvenser. Då är det enklare att försöka förklara situationen med att de tretton procenten är ett resultat av att vi har en obildad, egoistisk, rasistisk underklass.

Lösningen handlar inte om att angripa de tretton procenten utan om att formulera ett brett politiskt vänsteralternativ för att hela Sverige. Gör vi inte det utan inför till exempel socialdemokraternas gamla förslag från förra valrörelsen om ”Butler i tunnelbanan” lär valresultatet nästa gång vara betydligt brunare.

Henrik Hedman
Socialistiska Partiet Hässleholm

(Insändaren är publicerad i veckans nummer av tidningen Internationalen)

SkD DN

9 kommentarer:

You´ll-never-walk-alone sa...

förr eller senare har vi ett ännu extremare parti i Riksdagen än SD.
många skrattade åt SD när de i början för typ 15-20år sedan hade löjligt låga röster men idag är det ingen som skrattar åt SD utan SD bara växer o växer allt pga att vi har Röa partier som blickar högerut än att stå upp för sin politik så som de borgerliga gör nämligen att stå upp för sin politik.
många skrattar åt det nazistiska svp idag men vem vet om borgerligheten fortsätter skapa klyftor o drar isär Sverige så kommer svp förr eller senare att också sitta i Riksdagen. en viss man med mustach kallade de Borgerliga för korkade.
Det finns inga som helst tvivel var nazismens sympatisörer hittas, och vilka det var som hjälpte Hitler till makten.
En liten hint; Det kom inte från vänster.
Alla dessa har gemensamt att de hatar Socialism.
borgerligheten förstör till slut för sig själva och för andra eftersom det slutar alltid med att någon extrem fanatiker tar makten o gör rent hus med både borgerligheten o socialisterna.
borgerligheten inser inte och vill inte inse att deras tokiga politik leder oss in i fördärvet slutligen.

Ronny Åkerberg sa...

Jag tror inte det finns någon grogrund för nazism eller fascism i Sverige idag. Det är därför SvP misslyckades i valet.
SD:s framgångar har haft som förutsättning att de distanserade sig från nazism/fascism. Annars hade de inte kunnat utnyttja det politiska vaccum som uppstått.
Det hindrar naturligtvis inte att extremhögern kan radikaliseras i framtiden under andra omständigheter. Men inte som det ser ut nu.
Det innebär också att vänstern och den antirasistiska rörelsen har möjligheter att driva tillbaka Sd:s inflytande - om man har förstånd att förankra sin antirasism i klassfrågorna och utveckla kampen för ett rättvist och jämlikt samhälle.

Alexander sa...

För varje bil som brinner i förorterna växer SD. För varje ensamkommande barn som är över 18 år växer SD.För varje "ungdomsgäng" som lever rövare växer SD. För varje invandrare som uttrycker förakt mot Sverige växer SD. Självklara saker men tydligen går det inte in hos politiker som fortfarande tjatar om ökade klyftor.

You´ll-never-walk-alone sa...

det jag menade är att om de Röda partierna fortsätter sin kräftgång och är på latsidan då kommer extrem högern att med åren lyckas ta sig in i Riksdagen.
extrem högern må vara små men de är hängivna o dedikerade sin ideologi och bara för att de är små idag så ska man inte underskatta de.
varför är extremhögern och SD´s propagandister så otroligt aktiva på Nätet kolla bara på alla deras Sajter det finns hur mycket som helst o de syns o hörs överallt trots att de är få.
varför är tex Socialisterna så himla tysta varför är inte deras Sajter så populära på nätet?
borgerlighetens, rasisternas och extremhögerns propagandister brinner verkligen för de sajter de driver och de lyckas föra fram sina budskap på nätet.
Dagens Arena är väl den enda Socialist Sajt jag känner till på nätet medans det finns många rasistiska sajter som har tusentals läsare varje dag.
varför varför är det på det viset varför förstår inte Socialisterna storheten med Sociala medier?
jag är helt övertygad om att extremhögern kommer att växa med åren om den här Nyliberala politiken fortsätter.
SD bildades av Nazister och för att SD skulle växa blev de tvungna att göra sig "rumsrena" så att det skulle tilltala fler grupper i samhället men jag tror att SD är långt ifrån rumsrena utan det kommer att visa sig när de blivit riktigt stora.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Den typen av företeelser som du nämner kan ha viss betydelse, men grogrunden för Sd:s framgångar ligger i de ökande orättvisorna och den ökande otryggheten för många vanliga människor.
Plus att det politiska etablissemanget inte har några lösningar som gynnar just vanligt folk.

Ronny Åkerberg sa...

...till You`ll never...:
Du har rätt i att man inte får underskatta den nazistiska faran. Det gäller i detta nu också. Även om de är få kan de utgöra ett dödligt hot mot många enskilda människor. Det har de visat gång på gång...

Alexander sa...

Ronny

"den ökande otryggheten för många vanliga människor"

Ja, och där ingår bilbränder,upplopp och "ungdomsgäng" som trakasserar folk. Fast invandringen har ju INGENTING med det att göra,så fortsätt tjata om annat medan Sverigedemokraterna växer. De här problemen blir ju dessutom lättare att lösa med en fortsatt rekordstor invandring....

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Om saker och ting hade inskränkt sig till det som du beskriver så hade det knappast i sig lett till Sd-framgångar. På enskilda orter eller områden under vissa perioder har sådana händelser spelat roll, men knappast i det stora hela.
Det rör sig om samhällsutvecklingen i stort med den avsevärda maktförskjutningen mellan samhällsklasser som följt i spåren på den nyliberala politiken som ligger till grund för Sd:s frammarsch.

You´ll-never-walk-alone sa...

den här videon berörde mig mycket, ett fint budskap till mänskligheten som alla borde se.
https://www.youtube.com/watch?v=-RYlAPjyNm8