söndag 28 september 2014

Var tredje pension under fattiggräns

...vi behöver ett anständigt pensionssystem

Ungefär 35 procent av Sveriges pensionärer får allmänna ersättningar som ligger under fattigdomsgränsen på 10 800 kronor i månaden. Nästan varannan kvinna ligger under gränsen mot var fjärde bland männen, enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten.

En rapport som PRO tagit fram visar att 205 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns – 70 procent är kvinnor. I pengar innebär det att 140 000 kvinnor med pension varje månad lever på under 10 800 kronor före skatt, inklusive bostadstillägg.

Det är dags att göra om det orättvisa pensionssystemet. Alla måste kunna leva på sin pension, på ett värdigt och anständigt vis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ronny

Invandringen skulle ju rädda pensionerna?

Ronny Åkerberg sa...

Nej, det är pensionssystemet det är fel på. Meningen är just att pensionerna ska urholkas eftersom man (från politikerna) menar att "försörjningsbördan" för de aktiva kommer att öka.
Resonemanget har visat sig inte stämma. Försörjningsbördan har inte ökat och kommer inte att öka i framtiden heller när det blir fler pensionärer - eftersom produktiviteten också ökar.
Färre kan med andra ord försörja fler framöver och pensionerna behöver inte alls försämras.