måndag 15 september 2014

Vi vinkar farväl till Reinfeldt

...måtte han aldrig komma åter
Äntligen "Ajöss Reinfeldt"

Under åtta långa år har de "nya" Moderaterna och alliansregeringen pinat oss. Växande klyftor, växande misär, försämrad välfärd, mera av otrygga anställningar och underminerade socialförsäkringar - medan överklassen kunnat vältra sig i allt större rikedomar.

De omskrutna "goda finanserna" användes aldrig för att stärka det arbetande folkets positioner. Istället fick vi ökad stress och osäkerhet. Massarbetslösheten blev ständigt närvarande under Reinfeldt.

Men nu har denna borgarregering och dess ledare Reinfeldt fått lämna in. Det "nya arbetarpartiet" har visat sig vara en bluff i många människors ögon. Det är ett steg framåt för det är naturligtvis något oerhört onaturligt i att stora delar av den arbetande befolkningen röstar på borgarklassens främsta företrädare. 

Det tyder på att något har gått riktigt snett, att många vanliga människor tappat den politiska orienteringen. Ansvaret för detta ligger hos den socialdemokrati som redan på 80-talet gav efter för kraven från storfinansen och hoppade på det nyliberala tåget ut i högeröknen. En socialdemokrati som lämnat sina ursprungliga värderingar och svikit arbetarrörelsen öppnade upp för Reinfeldt.

Detta gör också att vi kan befara att en ny regering med Stefan Löfvén inte betyder någon grundläggande ändrad färdriktning. Det är synd för det innebär också att de växande Sverigedemokraterna inte kan bekämpas effektivt.

Sd:s framgångar är inte resultatet av någon "rasistisk våg" utan har gödslats av folks oro över samhällsutvecklingen. Det handlar om människor som har goda skäl att känna sig svikna av det politiska etablissemanget.

Men det finns ett alternativ, nämligen en reorganisering av arbetarrörelsen. Socialdemokraterna förvandlade den gamla arbetarrörelsen till en koloss på lerfötter, kontrollerad uppifrån och bunden av samarbete med kapitalisterna.

Det vi behöver är en ny arbetarrörelse som utgår från det självklara faktum att "arbetarklassens frigörelse är dess eget verk". Organisering underifrån, från gräsrötterna, samling för att slåss för våra egna intressen. Detta var en gång styrkan i arbetarrörelsen och vi måste lära oss det på nytt om vi ska kunna förändra samhället.

Utan en folklig rörelse, utan tryck underifrån blir det inte heller några bra beslut i riksdagen.

SkD SkD2 SkD3 DN

1 kommentar:

You´ll-never-walk-alone sa...

ur askan i elden nu fortsätter Löfvén Socialdemokraternas högervridning iom att han vägrar släppa in Vänstern.
det är bara mikroskopiska förändringar som kommer att märkas av en Socialdemokratisk ledd regering och nu är läget tom så pass osäkert att det inte är helt säkert att Löfvén kommer att lyckas bilda en handlingskraftig regering som bygger sin politik på Socialism.
de senaste 8åren har vi haft en borgerlig regering som riktat sin politik enbart till de välbeställda folken i samhället och samtidigt som de glömt bort att majoriteten av samhället består inte av högavlönade högutbildade människor utan av helt vanliga människor med låga utbildningar med vanliga fysiskt krävande dåligt betalda jobb.
Alliansregeringen har tex fått igång bostadsbyggandet men till vilken nytta när allt som byggs är bara Bostadsrätter, Villor, Radhus som är till salu med korkat höga priser där bara de med god ekonomi kan köpa sig tak över huvudet medans de som tillhör majoriteten med dålig ekonomi lever trångt bor i andra hand o bara väntar o väntar o väntar på att det skall börja byggas hyresrätter o billiga sådana men som sagt vem bryr sig om de lägre klasserna tänker partierna och nu slår det hundrafalt tillbaks mot sådan galen politik som bara gynnar de välbeställda.
har man inte en politik för majoritetssamhället så är det redan i förväg utdömt att misslyckas eftersom som jag skrev tidigare så glömmer politikerna att samhället faktiskt består till majoriteten lägre klasser där människor kämpar o kämpar o ser ingen ljusning o då straffas de etablerade partierna med vrede o ilska o missnöje och vilka vinner på detta Jo främlingsfientliga krafter som säger titta vi har stora problem i samhället pga "massinvandring" o invandrare som begår brott o vi har bostadsbrist o folk bor trångt o de utnyttjar detta så oerhört bra att de nu har 13% o om något drastiskt inte händer till nästa val då har detta främlingsfientliga parti minst 20%.
vad vi behöver desperat idag är att bygga bort bostadsbristen med hjälp av hyresrätter o inga j..a bostadsrätter som vanligt folk inte har råd med.
vi behöver desperat satsa på de unga eftersom de är våran framtid och om vi förlorar de då kommer samhället att kollapsa förr eller senare och detta är något som partierna idag måste ta tag i och inte vänta till imorgon.
det är och förblir ett Socioekonomiskt problem i allra högsta grad men borgerliga människor fortsätter att vägra erkänna detta faktum.
varför varför kunde Socialdemokratin förr locka väljare till att bygga miljonprogrammen på 50-60-talet med subventioner för bostadsbyggande men inte klarar av att förklara hur viktigt det är idag med en sådan politik?
de borgerliga partierna har verkligen cementerat den borgerliga politiken över svensk politik där man på fullt allvar lurat i befolkningen att den heliga marknaden kommer att lösa precis alla våra problem.
det som har hänt de senaste 10åren är fruktansvärt det är en fruktansvärd utveckling där man vägrar ta tag i dessa allvarliga o farliga problemen o lappa ihop Sverige.
jag är väldigt oroad över Socialdemokratins fortsatta högervridning med Nyliberal politik där man tror att marknaden kommer att lösa alla våra problem och det tycks inte gå in i deras socialdemokratiska hjärnor.
Sossarna är idag ett splittrat parti i Vänster o Höger block med mycket interna slitningar och de har verkligen tappat bort sin ideologiska kompass och vilka de bildades av nämligen ARBETARRÖRELSEN alltså av helt vanliga människor med vanliga löner som kämpade för samma rättigheter som den borgerliga klassen alltid åtnjutit tack vare sin rikedom o sina pengar.
tyvärr jag är mycket mycket pessimistisk inför Sveriges framtid om det fortsätter så här med Vänster-politiker som hela tiden blickar Högerut och försöker hela tiden tillmötesgå Borgerligheten.
jag vill se en arbetarrörelse som tar upp garden o börjar ta strid för Socialismen o slutar vara så tillmötesgående.