tisdag 7 oktober 2014

Den syriska oppositionen om bombningarna

...folkligt fördömande av USA-koalitionens attacker
Fria syriska armén och kurdiska styrkor i gemensam kamp mot IS

Dessa bombningar har resulterat i ett brett spektrum av motstånd från grupper på marken och i den folkliga rörelsen, samtidigt som de väckt stark misstänksamhet om målen för den USA-ledda koalitionen. Det syriska nationella rådet och Nationella koalitionen för syriska revolutionen och oppositionen har dock stött och välkomnat den USA-ledda koalitionens bombningar. 

Överste Riad al-Asaad, grundare av FSA motsatte sig de USA-planerade flyganfallen från början och förklarade att de kommer att eliminera den syriska revolutionen eftersom de kommer att stärka Bashar al-Assad och hans viktigaste allierade, Iran. Riad Al-Asaad uppmanade moderata rebeller till massinsatser för mer enighet för att återuppliva den syriska revolutionen som kidnappats av radikala islamistiska grupper och väst-stödda agendor [10].

Före denna uppmaning tillkännagav tio väpnade grupper i östra Ghouta förorter nära Damascus i en video ett uttalande om upprättandet av "Nation Army" som en ny väpnad fraktion som vill störta Bashar al-Assads regim och för att skydda civila och samarbeta med andra väpnade oppositionsgrupper [11]. 

Harakat Hazm, en FSA-bataljon bestående av några tusen män och som opererar mestadels i Hama fördömde den USA-ledda koalitionens bombningarna den 23 september. De fördömde bombningarna som "ett angrepp på den nationella suveräniteten" och ett arbete för att "undergräva den syriska revolutionen". De tillade att utländsk intervention "kommer att skada revolutionen, speciellt som det internationella samfundet fortsätter att ignorera de revolutionära krafternas vädjan om vapen", sa gruppen och tillade att "den enda sidan att dra fördel ... är Assad-regimen, utan någon verklig strategi att medföra dess fall"[12]. 

Beträffande väpnade grupper, så uttryckte Abu Ammar al-Halabi, tidigare ledare för den islamiska Front i Aleppo, sitt fördömande av koalitionens attacker eftersom de inte riktar sig mot regimen, "som använde kemiska vapen i östra Ghouta i södra Syrien 2013 och dödade 1400 människor på en enda dag".

Ett antal andra grupper har tagit upp sitt motstånd mot den USA-ledda koalitionens attacker, till exempel Jaish al-Mujadeen [13], Abu Ratib, chef för Al-Haq brigaden, en del av den Islamiska fronten, kännetecknar interventionen som ett "totalt krig mot muslimer "[14]; Suqour al-Sham, den främsta Islamic Front-enheten i Idlib, fördömde flyganfallen och sade att de "kommer att föda mer extremism och terrorism" [15]; armén av islam, IF-enheten i Damaskus, fördömde också attackerna; FSA Forqat 13 utfärdade ett uttalande som fördömer USA-ledda flyganfall som "syftar till att försvaga revolutionen" i Syrien [16]. 

Ett antal folkliga organisationer och oppositionsstyrkor har också motsatt sig den internationella koalitionens bombningar. 

LCC förklarade att "ett slut på den Islamiska Staten måste ske samtidigt med ett slut på terroristhotet som representeras av Bashar al-Assads regim" och noterade att de "härmed bekräftar sina tidigare ståndpunkter att Assads regim är den främsta fienden till det syriska folket och försäkrade att extremism och terrorism är produkter av regimens brott."

Flera folkliga kommittéer och organisationer, som är verksamma i Damaskus och på dess landsbygd, förkastade i ett uttalande de militära operationerna från den internationella koalitionen som leds av USA och som stöds av vissa arabiska regimer, som bombade flera platser i Syrien med civila som mål under förevändning att rikta sig mot Islamiska staten. De förkastade attackerna mot jihadist-grupper som står på den syriska revolutionens sida och försvarade civilbefolkningen, samtidigt som de anklagar dessa bombningar för att enbart tjäna intressen hos Assads regim, och inte intressena hos det syriska folket och revolutionen. Den 27 september genomfördes en demonstration i Qaboun stadsdelen i Damaskus organiserad för att protestera mot internationella militära operationer mot Syrien och förkastade alla former av utländsk intervention [17

Den lokala kommittén för al-Hara Stad samordning, i Daraa-provinsen, skrev på sin Facebook att fördöma bombningarna följande sak: "" Dra åt helvete varje arabiska ledare som deltar i förtrycket av det syriska folket och förklarade dem som lovligt byte... Verkligen, araber har inte längre någon skam."

Samtidigt skrev LCC i Salqin, Idlib, på sin Facebook-sida att "internationella koalitionen kommer att fortsätta förstörelsen av infrastruktur - vägar, broar, elstationer, olika ekonomiska institutioner - och målet är att förstöra livet och motståndskraften hos vårt folk."

Vi ser också i filmer (den första togs i befriade områden i Aleppo (?) och den andra bland syriska flyktingar i Turkiet [18]) att människor motsätter sig bombningar mot andra mål än Daech, att inga illusioner finns om den USA-ledda koalitionen och dessa bombningar sker inte i den syriska revolutionens intressen utan för länderna i regionen och för Assad-regimen. 

The Violations Documentation Center, som också motsatt sig dessa attacker, hävdade att: "De nuvarande flyganfallen mot dessa grupper väcker oro för att civila även kan betala ett högt pris, eftersom sådana grupper etablerar kommandocentraler inom civila områden, i olika syriska städer och byar. Dessutom har ett antal av ledningscentraler omvandlats av dessa grupper för att bli förvarsenheter. Tusentals fångar och personer som har kidnappats, däribland många aktivister och journalister är nu fängslade i sådana center. Dessa grupper kontrollerar även installationer som innehåller farliga ämnen, inklusive gasanläggningen Conoco, i Khasham by nära Dei Ezzor. Anläggningen innehåller ett av de största ISIS-centra. Om dessa gaslager drabbas, kan det leda till en enorm förstörelse och en miljöfara av oöverskådliga proportioner."

Den revolutionära vänsterrörelsen har motsatt sig dessa bombningar sedan första dagen [19]. 

Den nationella samordningskommittén för demokratisk förändring i Syrien avvisar också USA:s ingripande i Syrien, även om det sker med den syriska regeringens godkännande. 

På samma gång har en del syriska revolutionärer i staden Dael fördömt att FN:s säkerhetsråd har antagit en bindande resolution för att hejda flödet av utländska jihadister till Syrien och Irak och motsätter sig det hot som de kan utgöra för sitt ursprungsland, utan att ett enda ord sades om utländska krigare på Assad-regimens sida, särskilt Hizbollah och irakiska sekteristiska miliser, Pasdaran.

FSA och samarbete med kurderna

YPG (Folkets försvarsarmé), väpnad gren av PYD, ingick nyligen en anti-IS-allians med olika grupper anslutna till Fria syriska armén (FSA) och grundade vad de kallar  Joint Action Center. Dess mål är att befria alla territorier som innehas av IS i Syrien. Tillkännagivandet gjordes i ett gemensamt uttalande i den kurdiska staden Sari Kani i norra Syrien. 

I uttalandet uppmanar båda grupperna det internationella samfundet att hjälpa dem militärt så att de kan utrota extremistgruppen.

Fortsättning följer. Tidigare delar av denna artikel se här.


Inga kommentarer: