fredag 3 oktober 2014

Frågan om Kobani och hotet från Daech

...kurdiska styrkor och Fria syriska armén förenade mot IS

Den USA-ledda koalitionen inväntade den 30 september för att slå mot några väpnade Daech-styrkor nära Kobani/Ain al-Arab, som fortfarande ändå är under hot från jihadiststyrkorna. Den 29 september var Daech faktiskt inom 5 km (3 miles) från den kurdiska staden Kobani/Ain al-Arab nära gränsen Syrien-Turkiet. 

Detta är det närmaste Daech militanter har kommit staden sedan Daech startade sin offensiv för två veckor sedan. Det Syriska Observatoriet för mänskliga rättigheter sade att jihadister avfyrade raketer som träffade stadens centrum. 

Trots flyganfall från den USA-ledda internationella koalitionen för att stoppa Daech har militanter gjort framsteg och erövrat 67 byar som omger området nära Kobani/Ain al-Arab. Detta har resulterat i att minst 160.000 människor flytt över gränsen till Turkiet.

Samtidigt drabbade turkiska säkerhetsstyrkor, utrustade med vattenkanoner och tårgas, samman med fördrivna kurder som protesterade längs gränsen söndag och måndag. Turkiska myndigheter har också periodvis hindrat människor från att återvända till Syrien, oroliga för att medlemmar av deras egen kurdiska gerillagrupp, Kurdistans arbetarparti, eller PKK, försöker ansluta sig till YPG i kampen mot Daech. 

Genom att attackera Kobane/Ain al-Arab, försöker Daech befästa kontrollen över sitt territorium mellan fästen i Aleppos al-Bab stad och A-Raqqa stad. Daech började slåss mot PYD:s och FSA:s förenade styrkor i det kurdiska majoritetsområdet Kobane/Ain al-Arab i juli. Det eskalerade sin kampanj i mitten av september genom att använda stridsvagnar, tungt artilleri och surface-to-surface-missiler och publicerade bilder av tunga maskiner i aktion på Daech-anslutna webbsidor. 

Det är förmodligen inom ramen för den här katastrofala situationen, där inget alternativ fanns för att rädda dessa människor som lämnade sina hem för att undkomma Daech, som den kurdiske PYD-ledaren Salih Moslem förklarade sitt stöd för USA-koalitionens bombningar. Han uppgav att de amerikanska attackerna var ett positivt steg för att bekämpa Daech [3].

Fortsättning följer. Första delen av denna artikel: Analys av USA-koalitionens intervention

SkD SkD2

Inga kommentarer: