onsdag 15 oktober 2014

När vi jagar dem som redan flyr

...Mos Maiorum, häxjakten på papperslösa

Det är lätt att börja fundera över ord som etik, moral, medmänsklighet och mänsklighet i dessa dagar. Varje dag rapporteras det från världens alla krigs- och konfliktzoner. Varje dag är det möjligt för var och en av oss att ta till oss och förstå vad det innebär att fly för sitt liv. Att det inte är något människor gör på en höft. Vare sig det handlar om att fly bomber och kulor, övergrepp eller klimatkatastrofer. Att fly är också livsfarligt, och intill döden utmattande. 

De människor som lyckas ta sig till Europa – också de som aldrig kommer fram, som fastnar i ett fängelseliknande förvar eller drunknar i Medelhavet på flykt till ett Europa vars murar växer för varje dag – de har gjort sin resa i princip enbart på hoppets kraft; hoppet om möjligheten till ett liv. Ändå jagas de. Ändå finns det dem som på allvar tror att dessa människors mål är att komma till Europa för att leva på bidrag. Som tror att de som lever som gömda och papperslösa i till exempel Sverige gör det för att jävlas, inte för att de inte ser någon som helst annan utväg, eftersom vi har gjort det i det närmaste omöjligt att ta sig in i Europa på laglig väg.

Läs fortsättningen på artikeln i veckotidningen Internationalen


6 kommentarer:

Alexander sa...

Fast alla som tar sig hit kan ju inte få stanna? Eller menar du att de som inte har papper automatiskt ska få bosätta sig här?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Nej, inte alla, men många som varit här länge borde kunna få amnesti.

Alexander sa...

Ronny

"men många som varit här länge borde kunna få amnesti"

Så om man håller sig gömd länge ska man belönas med att få stanna? Med andra ord, strunta i avvisningsbeslut och håll dig undan så får du till slut stanna? Resultatet blir ju fri invandring....

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Om man lever ett skitliv i rädsla och fattigdom och svartjobb i åratal så har man förmodligen goda skäl. Har man dessutom barn som vuxit upp här och aldrig varit i nåt annat land så bör det självfallet vägas in när man prövar om familjen ska få stanna.

Alexander sa...

Ronny

"så har man förmodligen goda skäl"

Och man kanske är en kriminell som dödat 15 människor. Ingen vet eftersom vi inte kan säkerställa vem man är.

"har man dessutom barn som vuxit upp här"

Har tanken slagit dig att man skaffar barn och därmed får stanna tack vare det?

"vägas in när man prövar om familjen ska få stanna"

Nu vore det väldigt intressant om du kunde uppge vilka skälen är som gör att man INTE ska få stanna.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Som vanligt dröjer det inte länge innan du börjar spåra ur när man diskuterar. Överallt ser du ondska hos människor som söker sig hit, trots att de flyktingskapande konflikter och krig som västvärlden bär ansvar för.
Du ser bara mördare och folk som skaffar familj för att kunna mygla sig in.
Det finns lagar och rutiner för att utvisa kriminella. Det finns erfarenhet av att bevilja amnesti för familjer som levt länge utanför samhället.
Låt oss förlita oss på detta. Skulle någon oförtjänt slinka igenom så hellre det än att vi avvisar massor med människor som behöver skydd och som vi kan låta stanna av humanitära skäl.
Här avbryter jag diskussionen.