torsdag 16 oktober 2014

SD rusar i väljarmätningar

...får över en miljon väljare
För Sd är det fullkomligt otänkbart att utmana det kapitalistiska klassamhället

Bara en månad efter riksdagsvalet formligen rusar Sverige-demokraterna i väljaropinionen medan de två blocken tappar stöd. Det är Dagens Samhälle, som ägs av Sveriges kommuner och landsting, som rapporterar om detta. 

Mest sensationell är den siffra som det norska institutet Sentio Research redovisar – hela 16,7 procent för Sd. Det är den högsta notering som Sverigedemokraterna någonsin har haft i en enstaka mätning. Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna öka från 800 000 till över 1,1 miljon väljare. 

Det går naturligtvis inte alls att förklara detta med att det är rasister som flockas kring Sd (även om naturligtvis många sådana dras till Sd). Det är helt andra sociala och politiska processer som ligger till grund. 

Det handlar om högerpolitik som under lång tid skapat klyftor i samhället och hög arbetslöshet och otrygghet för breda grupper av lönearbetare. I kombination med att arbetarrörelsen förfallit och socialdemokratin kapitulerat för högerpolitiken och inte kunnat formera ett alternativ.

De två blocken i svensk politik ligger nära varandra och inget av dem har kunnat visa upp en politik för arbete och välfärd. Då skapas grogrund för Sd som förespeglar ett lyft just i dessa avseenden genom en restriktiv invandringspolitik.

Det är just detta som förenar Sd:s väljare, motståndet mot hög invandring. Vare sig de är rasister eller inte så är det den stora invandringen som ses som problemet. Från den emanerar arbetslöshet, sociala problem och brist på resurser - enligt Sd-folket.

I själva verket är det den svenska och internationella kapitalistklassen som är problemet och hindret för en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling och framtid. Det är inte bara Sd:s politik som döljer detta, hela det politiska etablissemanget med de två blocken, gör inget annat än förhindrar insikten om det nödvändiga systemskiftet.

Det är just det som gör det möjligt för Sd att lansera sin återvändsgränd för svenska arbetare. När vägen till klasskamp och gemensam kamp för ett grönt och jämlikt välfärdssamhälle stängs - ja, då öppnar istället extremhögern en väg ner i det nationalistiska träsket...

SkD

8 kommentarer:

Alexander sa...

Ronny

I en tid när vi har ont om jobb och bostäder går inte ekvationen ihop när vi ska ta emot tiotusentals människor varje år. Dessa människor belastar välfärdssystemet genom att de behöver sjukvård,skolor,dagis,socialbidrag osv.Det får de ta del av utan att kunna bidra med en enda krona. Är det så svårt att inse att det inte håller i det långa loppet? Du kan prata ekonomiska system hela dagen men det hjälper inte när resurserna är begränsade.Sedan är det kanske inte så kul att dagligen få ta del av de problem som utspelar sig i invandrartäta områden,speciellt inte när man jämt får höra att det egentligen är ditt eget fel.

Alexander sa...

Ytterligare ett sätt att locka folk att rösta på Åkesson är ju att införa gratis planerad sjukvård för människor som inte har rätt att vara här. Det sker nu i Skåne, samtidigt får lågavlönade barnskötare och pensionärer glatt betala. Det här är ju naturligtvis diskriminering men eftersom det handlar om fel grupp så är det tyst från Aftonbladet och de andra.

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Dina kommentarer är en bra illustration till det jag försöker förklara i mitt inlägg - Sd:s väg är en återvändsgränd eftersom den totalt bortser från klassmotsättningarna och inriktar sig på att slå mot de fattigaste och mest utsatta i samhället.
De som verkligen kostar i samhället är de rika och välbeställda, bankirer, storföretagare och överklass.
De har berikat sig oändligt mycket mer än alla kostnader för flyktingar. Du silar mygg och sväljer kameler.

Alexander sa...

Ronny

Vad tycker du om att de som inte har rätt att vara i Sverige får gratis vård medan jag som jobbar 8 timmar om dagen och betalar skatt måste betala? Är det rättvisa i dina ögon?

"De som verkligen kostar är de rika och välbeställda"

Jag tror att de bidrar med större skatteintäkter än arbetslösa somalier. Har jag fel, ja eller nej?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Ja, du har väldigt mycket fel. Självklart måste människor på flykt få sjukvård. De är ju människor de också.
När det gäller sjukvård så är det en skam att den får lida under stora nedskärningar. Vi behöver en rejäl upprustning av sjukvården och även införandet av fri tandvård för alla. Det behöver anställas mycket folk inom sjukvården för att den ska hålla den standard som motsvarar behoven hos befolkningen.
För att finansiera detta behöver vi skatt efter bärkraft, ett progressivt skattesystem som lägger de största bördorna på de rika och välbeställda. Just de skikten som gynnats ekonomiskt så oerhört under många år nu. Det kallar jag för rättvisa.

Alexander sa...

"Ja, du har väldigt mycket fel"

Så min kompis som betalar 315000 kr i inkomstskatt varje år kostar alltå samhället mer än de somalier som varit arbetslösa i 10 år? Kan inte du ringa till honom och berätta det? Eller berätta det för alla ekonomer? Tror att de inte håller med dig. Om du har rätt tjänar vi alltså på att människor är arbetslösa i staller för rika.

"människor på flykt måste få sjukvård"

Nu vänder vi på steken. Alla papperslösa måste betala för vården medan "svenskar" får den gratis. Jag tror du skulle kalla det rasism/diskriminering,men när det är tvärtom gör det inget. Är inte det märkligt?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Som aldrig lär sig nåt eftersom han är fixerad vid att jaga de fattigaste och mest utsatta.
Däremot håller han gärna de rika om ryggen och vill att de ska få sko sig på allas vår bekostnad.
De rikaste tio procenten i Sverige har sjuttio procent av förmögenheten. Det är där pengarna för sjukvård och välfärd finns.

Ronny Åkerberg sa...

Med detta avslutar jag diskussionen om detta inlägg. Välkommen tillbaka i anslutning till nya inlägg.