fredag 10 oktober 2014

Skjutningarna i Malmö

...konsekvens av ett samhälle i kris
Tre unga skjutna i Lindängen i Malmö

Oron syns i hans ögon. Den lille grabben i årskurs fyra berättar för mig hur tre ungdomar blev skjutna på hans gård i Lindängen. I mitt inre förbannar jag det samhälle som låter barn växa upp på det här viset. Skottlossningar har blivit vardag i nyliberalismens och de växande klyftornas Malmö.

Stor oro råder bland de boende efter skjutning. Det var natten till onsdagen då tre unga män skottskadades på Kantatgatan i Malmö, en av dem med en allvarlig skada i bröstet. Dagen innan hade en sjuttonåring skottskadats på Lorensborgsgatan, förmodligen råkade han befinna sig på fel plats och tid då gärningsmännen avlossade flera skott mot en butik intill.

De tre skadade på Lindängen ingår, enligt polisen, i ett kriminellt nätverk. Revirstrider mellan gangstergäng har blivit vanligare och skjutvapen används i högre utsträckning. Skottskador allt vanligare.

Jämfört med hela förra året har antalet personer som söker vård på akuten i Malmö för skador av det läkarna kallar "penetrerande våld" ökat kraftigt. År 2012 kom det in 14 personer med den typen av skador, år 2013 var det 21 stycken. Till och med augusti i år är det 51 personer. 

Under hela förra året var det totalt 109 skottlossningar. Till och med september i år har det varit 86 skottlossningar. Enligt sjukvårdens siffror tycks våldet ha blivit grövre, skottskadorna ökar. Tidigare var knivskador vanligare, men av årets 51 fall av penetrerande våld var 31 skottskador.

Våldet och kriminaliteten bland unga har naturligtvis sociala orsaker. Det bottnar i den utbredda arbetslösheten, fattigdomen och misären i Malmö. De flesta som lever under dessa villkor blir inte kriminella, men för dem där riskfaktorerna staplas på varandra går det snabbt utför. Dåliga skolresultat, problem i familjen, missbruk, förlorat framtidshopp, fel kamrater osv lägger grund för en brottskarriär.

Jag tycker inte synd om personer som skjuter ner andra. De har urartat och har en lång väg tillbaka. Men jag anklagar den ekonomiska och politiska elit som drivit fram ett kallt och omänskligt samhälle där en minoritet lever i lyx medan andra får kämpa mot allt fler övermänskliga jävligheter och lämnas i sticket. 

Skjutningarna i Malmö är ett tecken på ett samhällssystem och en nyliberal politik som nått vägs ände. Vi behöver ett jämlikt välfärdssamhälle som ser till alla människors behov.

Röda Malmö: Allt om Malmö

SkD

4 kommentarer:

Alexander sa...

Ronny

På vilket sätt lämnas dessa människor i sticket? Vad jag vet har de tillgång till skola,sjukvård,fritidsgårdar,bibliotek osv précis som alla andra.Vad är det KONKRET de saknar? Jag har ett exempel från Västerås, i ett "utanförskapsområde" anlades det en park med en skatebana, fotbollsplan och div andra saker att roa sig med. Två dagar senare var den förstörd. De gripna försvarade sig med att det inte var tillräckligt, de krävde att deras föräldrar skulle få job. Vad gör man i ett sådant läge?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Ja, jobb är fruktansvärt basalt och högst konkret. De styrande skikten i samhället omfattar idag en ekonomisk dogm som säger att det ska vara hög arbetslöshet.
Detta får omfattande konsekvenser och leder till att hela skikt av befolkningen lämnas i sticket.
Redan att tillhöra arbetarklass innebär ökad risk för kriminalitet, arbetslöshet är ytterligare en riskfaktor.
Lägg till det utstämpling, fattigdom, trångboddhet och psykiska problem. Denna bittra cocktail som klassamhället tillreder för många människor blir det som öppnar den kriminella banan.

Alexander sa...

Ronny

Du ursäktar alltså de som förstörde parken i Västerås. Makalöst att höra och med tanke på att jargongen är likadan i all media är det inte konstigt att de fortsätter ställa till med skit. Det är aldrig deras eget fel utan det är de rika och rasisterna som är de skyldiga. Du borde skämmas!

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Märkligt. Jag har ens berört någon händelse i Västerås, tänker inte kommentera det heller. Jag är av princip motståndare till vandalisering.