torsdag 2 oktober 2014

Syrien: Analys av USA-koalitionens intervention

...attacker mot civila

Under de senaste veckorna har vi fått se etablerandet av en USA-ledd internationell koalition som också består av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar och Jordanien inleda en gemensam militär operation, på syriskt territorium, med tyst stöd från Assad-regimen som vi kommer se, mot Daech (även känd som Islamiska Staten (IS)).

Analyser på flera nivåer behövs för att förstå dynamiken i detta ingripande.

Den USA-ledda koalitionen riktar sig mot Daech, men också mot andra, bland andra civila

Det ursprungliga uttalade målet för den USA-ledda koalitionen var att rikta sig mot Daech militära anläggningar och träningsläger, men framför allt dess oljeanläggningar för att försöka hejda en källa till intäkter för gruppen. 

Innan den militära operationen inleddes av USA, tjänade IS cirka 3 miljoner dollar (2,4 miljoner euro) i intäkter per dag genom olja. Men sedan attackerna började har oljepumpningen på fälten under deras kontroll i stort sett upphört. Den USA-ledda koalitionen riktade sig mot olika Daech positioner. 

Till exempel den 25 september attackerade den USA-ledda koalitionen 12 Daech-kontrollerade oljeraffinaderier i östra Syrien. 

Den 29 september bombade koalitionen staden Tal Abyad, ockuperad av Daech, i Raqqa-provinsen och slog till mot Tabqa-flygplatsen åtta gånger, en tidigare regimbas som Daech-soldater tog över i augusti.

Den USA-ledda koalitionen har ändå sedan början av sin verksamhet riktat sig inte bara Daech utan också mot Jabhat al Nusra (officiell al Qaida-filial i Syrien), den anslutna Khorasan Group i Idlib och Aleppo-provinser och salafistgruppen Ahrar al-Sham i Aleppo, samt mot civila och civil infrastruktur. 

Den USA-ledda flygbombningar har dödat minst 233 personer, däribland 211 jihadister och 22 civila, enligt Observatoriet under den första veckans bombning. 

Den 29 september slog koalitionens krigsflygplan enligt uppgift till mot staden Manbij, ockuperad av Daech, i nordöstra delen av staden Aleppo och en av attackerna kan ha misstagit ett område med kvarnar och och sädesmagasin för en IS-bas, enligt det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Attackerna i Manbij tycks ha dödade bara civila, arbetarnas vid silorna. Förstörelsen av stadens sädesmagasin kommer förmodligen att framkalla en humanitär katastrof, enligt den pro-oppositionella Aleppo Media Center.

Enligt lokala aktivister i Hasakah anföll den internationella koalitionen IS-hållna Ash-Shaddadi och städerna Margada och al-Hol och de omgivande byarna på landsbygden i Hasakah den 28 september, framkallade massflykt bland civila efter det oväntade angreppet. Koalitionens flyganfall riktade sig också mot byn al-Fadgami (nära staden Margada) och dödade sex civila och skadade andra men inga IS-medlemmar var närvarande. [1]

Den 28 september slog koalitionens krigsflygplan till mot Daech-kontrollerade Conoco gasanläggning i staden Deir Zor, vilken enligt en aktivist, är mycket viktigt, eftersom den försörjer flera elproduktionsstationer i landet som producerar el för cirka en fjärdedel av Syrien [2]. En razzia slog också mot Kuniko gasanläggning, som försörjer ett kraftverk i Homs som ger flera provinser el och kraft åt oljefältsgeneratorer. 

Den 23 september i byn Kafr Deryan i norra Idlib dödade missiler (Tomahawk kryssningsmissiler, som finns i USA:s arsenal) minst två män, två kvinnor och fem barn. Det finns obekräftade uppgifter om att de två männen kan ha varit medlemmar i Jabhat al-Nusra. 

Än en gång är civila och civil infrastruktur målen för de USA-ledda insatserna.

Fortsättning följer. En översättning från International Viewpoint. Ursprungligen från Syria Freedom Forever.


Inga kommentarer: