lördag 25 oktober 2014

Ubåtsjakt kostade tjugo miljoner

...för att hitta ingenting
Det håller inte att bara "tro" på främmande farkoster

"Vi hittade ingenting", uppger försvaret nu och blåser av letandet. Ändå påstår man att någonting (dock inte en ubåt eftersom djupet inte tillåter det) "troligen" har varit där. Och detta kostade skattebetalarna tjugo miljoner kronor. En fars i den högre skolan.

Svenska journalister ställer inga besvärande frågor. Militären har inte gjort några egna observationer utan litat till allmänhetens. Man tror att någonting har varit inne på svenskt vatten, men man vet inte vad. Likväl hävdar man nu bestämt att "det" (vad det nu än var) har lämnat svenskt vatten.

Rena tramset. Man skulle kunna tro att de driver med oss. Anledningen till att denna absurda teater över huvud taget är möjlig är just frånvaron av kritisk granskning. Massmedia fungerar som militärens megafon med enda uppgift att förmedla galenskapen som om den vore värd att tas på allvar.

Man kunde ju tro att när olika "experter" kopplade till försvaret mystifierande pratar om "indikationer" på "främmande undervattensverksamhet" så kunde journalisterna åtminstone ställa frågan "Vilka indikationer menar du?" Men icke ens det...

Hela cirkusen drogs igång när en "trovärdig" uppgiftslämnare kom med ett suddigt fotografi som lika gärna kan föreställa en vattenskoter-åkare. Det hela rullade sen vidare på precis lika lösa boliner. Ingenting med någon som helst substans har kunnat visas upp.

Redan från början drog krigspsykosen igång i massmedia. Först ut var Svenska Dagbladet som på fullt allvar uppgav att "Sveriges signalspaning" uppfångat en "krypterad rysk nödsignal" från en "skadad rysk ubåt". Andra förde det vidare och fyllde på med en helt uppdiktad historia om en rysk oljetanker som påstods fungera som "moderfartyg" för ubåten.

Fullständigt okritiskt har svensk television, radio och stora tidningar spelat med i krigsspelet och militärens hejdlösa inblandning i politiken. Bakom ligger naturligtvis högerintressen som vill öka försvarsanlagen och föra Sverige in i ett kallt krig och in i militäralliansen Nato. Något som skulle starkt öka osäkerheten för vårt land.

Även om man bortser från de mest fantasifulla påståendena så kvarstår en i mina ögon ytterst underdånig hållning från media till militärens sätt att resonera. När militärer påstår att man "tror" att det förekommer "främmande undervattensverksamhet" då borde de naturligtvis avkrävas någon slags rimlig grund för denna "tro".


Inga kommentarer: