tisdag 7 oktober 2014

Välfärden: Frågetecken kring överenskommelse

...kryphål för privata vinsterna

"En seger för välfärden", kallar Jonas Sjöstedt (v) överenskommelsen med S och Mp om vinsterna i välfärden. Men det kan finnas anledning att dämpa euforin kring detta. För det första handlar det om en utredning som under två år får bort frågan från dagordningen. För det andra finns det gott om kryphål för de privata vinstintressena i välfärden.

Skrivningarna i överenskommelsen och riktlinjerna för den kommande utredningen följer i stort den linje som tidigare utmejslats av den socialdemokratiska partikongressen och av LO-ledningen. LO-ledningen tolkade sin egen kongress beslut om non-profit som mindre profit, men att detta skulle kunna ändras av kommuner som vill teckna avtal med vinstdrivande aktiebolag.

Den socialdemokratiska partiledningens förslag, som man fick med kongressen på, gick ut på att "avsevärt begränsa vinsterna" medan man avvisade vänsteroppositionens krav på vinstförbud. Partiledningen förde också fram förslag liknande LO-ledningens.

I överenskommelsen mellan S, Mp och V återkommer LO:s tidigare förslag om så kallade SVB-bolag, "eller andra nya bolagsformer". Här finns många kryphål. En koncern kan driva ett SVB-bolag som driftsbolag, men ha ett bemanningsföretag som hyr ut personalen mot en högre vinstnivå. Det går också att ha externa bolag som fakturerar skolan (för datorer, diverse tjänster etc) i syfte att flytta vinster från verksamheten. Dyra lån kan tas eller lokaler hyras hos ett annat bolag inom samma koncern, och så vidare.

Än så länge handlar det om vackra ord. Det är lång väg innan en utredning blir klar och innan de tre partierna enats kring konkreta förslag. Så här långt fungerar det hela mest som en öppnare för Vänsterpartiets roll som stödparti åt regeringen.

V: Överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse

Bloggat: Svensson

SkD SkD2 DN

5 kommentarer:

Alexander sa...

Ska de som städar i skolorna få göra vinst? De som bygger skolorna? Hur är det med de som säljer material?

Ronny Åkerberg sa...

Som socialist vill jag naturligtvis socialisera rubbet, men inser att det inte är gjort i en handvändning. Det innebär inte att jag går med på utbredning av privata vinster i välfärden. Tvärtom måste detta profiterande pressas tillbaka så mycket som möjligt. Men i det långa loppet ska alla varor och tjänster, ja hela ekonomin, ställas under demokratisk kontroll.

Anonym sa...

Kapitalägarna kvider för minsta lilla pip av kritik mot deras välfärdsvinster. Det är inte detsamma som att det nu blir slut på vinster i välfärden.
S och Mp går inte att lita på och V kompromissar gärna ner sig.
Slut på vinsterna i välfärden tror jag på först när jag ser det

Alexander sa...

Ronny

Så om Peab bygger en skola och gör vinst på den blir du arg?Likaså om "Städbolaget AB" tjänar pengar på att städa dagis?

Off topic, ska man få tjäna pengar på att tippa på t ex fotbollsmatcher?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Nej, jag går inte runt och är arg för varje kapitalist som gör vinst. Jag vet hur systemet fungerar, kapitalismens profitjakt leder till ständiga kriser och arbetslöshet och nu också förstörelse av de ekologiska systemen på jordklotet.
Ett sådant system måste ersättas av ett bättre där vi har demokratisk kontroll över ekonomin och kan låta den styras av alla människors behov och inte av en minoritets vinstbegär.
Privat vinst i välfärden gillar jag inte för det innebär att skattepengar går rakt ner i fickorna på enskilda istället för att användas för elevernas och de gamlas bästa.