fredag 14 november 2014

Anställda i välfärden sliter ut sig

...medan de rika smiter från skatten

Barnen är för många och personalstyrkan för liten - nu har samtliga i den ordinarie personalen på en förskoleavdelning i Göteborg sjukskrivit sig med stressymtom. Föräldrarna anser att situationen är akut. Förskolans personal går sönder av stress.

Samtidigt uppger nästan hälften av lärarna under 40 år att de kan komma att byta jobb på grund av den stora arbetsbelastningen.

Hur det ser ut inom sjukvård och äldreomsorg har vi fått många larmrapporter om. Sjuksköterskor gör uppror. Hela välfärdssektorn befinner sig i ett katastrofalt tillstånd.

Till leda har vi fått höra om "brist på resurser", men det stämmer inte alls. Vårt land har aldrig  varit rikare, eller rättare sagt, de rika och välbärgade har aldrig haft större resurser till sitt förfogande.

Ändå är de ovilliga att bidra till det gemensamma bästa. Riskkapitalisten Conni Jonsson på Wallenbergbolaget EQT tjänade 67 miljoner år 2012 – men skattade bara 14 procent i Sverige. Trots att riskkapitalisterna tjänar hundratals miljoner skattar många mindre än vanliga lönearbetare, procentuellt sett. Så skattesmiter Sveriges rikaste riskkapitalister.

Hemliga skatteupplägg med skatt som närmar sig noll. Svenska storföretag smiter undan skatt.

En verklig omfördelning av samhällets resurser är nödvändiga på ett jordklot där nu en procent äger nästan halva världen. I en rapport från storbanken Credit Suisse sägs att Sverige är ett "land där de tio rikaste procenten har nära 70 procent av förmögenheten och med många dollarmiljonärer i förhållande till storleken på befolkningen".

Dags att de rika får börja bidra till samhället efter sin bärkraft.

Bloggar om politik, välfärd  Intressant


Inga kommentarer: