fredag 14 november 2014

Ubåtscirkusen fortsätter

...militaristiska motiv ligger bakom

Med allvarsam min och röst uppträder nu överhetens män och försöker övertyga oss om påstådda ubåtsintrång, ryska kränkningar och behovet av militär upprustning. "Det råder inga tvivel" och "alla andra förklaringar är uteslutna" påstår Försvarsmakten, men hemligstämplar genast alla "bevis".

– Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt uppträdande. Observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad ubåt, säger ÖB Sverker Göranson i Högkvarterets uttalande

I samma uttalande säger man att "försvarsmakten kommer inte redovisa detaljer om denna observation då det kan röja information om svensk förmåga och kapacitet. Omständigheterna kring observationen är kvalificerat hemliga. Analysen kan inte fastställa inkräktarens nationalitet".

Med tanke på alla möjliga ljud som under årens lopp bedömts som ubåtar så måste vi nog klassificera det här som fria fantasier tills motsatsen är bevisad. Trots "kraven för den högsta bedömningsnivån". Det är svårt att avhålla sig från muntert skrockande när man tar del av detta.

Utöver den "avgörande observationen" har man analyserat den bild som cirkulerat i media och som sägs komma från en privatperson och som visar skum på ytan. Den kan naturligtvis föreställa vad som helst och rätt troligt en vattenskoteråkare, men försvarsmakten har nu kommit fram till att svallvågorna i själva verket är vatten som "trycks ut genom ventiler i toppen på en ubåt". 

Hur man kan se detta uppges dock inte. Det lär dock vara möjligt genom "analys" av försvarsmaktens skarpa hjärnor.

Ytterligare en observation på den "näst högsta klassificeringsnivån" är det som kallas för bildbevis och sägs föreställa "färska spår på botten". Hur "färska" får vi inte veta, inte heller om dessa spår kan ha uppstått på något annat sätt. 

Sammantaget måste det hela bedömas som en fortsättning på en politisk kampanj från militärernas och borgerlighetens sida. I borgerlig media har från början pumpats ut alla möjliga fantasier och påståenden om "kodade ryska meddelanden", "skadad ubåt", "ryskt moderfartyg", ryska grodmän osv. Jan Björklund (fp) behöver inga bevis, han pekar idag ut Ryssland som skyldigt. Dagens Nyheter gör naturligtvis samma sak.

Det här är en fortsättning på kampanjen som syftar till militär upprustning och svenskt närmande till Nato. Den socialdemokratiska regeringen spelar med i högerkampanjen och stödpartierna Mp och V tiger som muren.
12 kommentarer:

Alexander sa...

Ronny

Det är intressant att du ALLTID vet ALLTING. Tiggeriet är inte organiserat av kriminella, bränder är anlagda och hatbrott, Sverigedemokraterna har en dold agenda och inga ubåtar har kränkt Sverige. Hur får du all denna kunskap?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Jag förstår att du är förvånad, men jag ska förklara. Det är nämligen lätt.
Jag vet naturligtvis inte allting, även om du uppfattar det så, men det jag alltid gör är att försöka förhålla mig kritiskt.
Det hjälper rätt mycket bara genom att undvika högerfördomar och extremhögerfördomar, dvs förutfattade meningar om hur saker och ting ligger till.
Det annan sak jag försöker göra är att kräva fakta, att påståenden ska grundas på substans och inte lösa boliner eller att man drar långtgående slutsatser utifrån lösryckta fakta.
Slutligen inser jag att vi lever i ett klassamhälle där olika aktörer har sina bestämda klassintressen, som de naturligtvis inte vill skylta med, men som har betydelse för deras agerande.

Alexander sa...

"dvs förutfattade meningar om hur saker och ting ligger till"

Det är ju precis det du har om de bränder som uppstått i tiggarlägren, eller har du fakta?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Nej, inte alls. Jag har inte uttalat mig om dessa bränder, men fakta i saken är att polisen i Malmö misstänker brott och anlagd brand när det gäller branden i lägret vid Mobilia nyligen.

Alexander sa...

"polisen misstänker brott och anlagd brand"

Och det är starka misstankar om en ubåtskränkning,fast det sätter du inget värde på. Dessutom behöver en anlagd brand inte vara ett verk av rasister som du tvärsäkert påstod, utan det kan lika gärna vara någon annan. Eller hur? Sedan brukar ju du inte ta polisens åsikter på så stort allvar, varför gör du det den här gången?

Ronny Åkerberg sa...

...till Alexander:
Problemet med dig är att du sällan vet när du ska stoppa utan driver saker in absurdum.
Ibland är misstankar välgrundade och ibland är de det inte. Man kan inte bara köpa alla slags "misstankar" från alla slags myndigheter över en kam, oavsett omständigheter.
Det är rätt stor skillnad på Malmöpolisens argumentation i det här fallet och Försvarets hantering av de så kallade ubåtarna.
Jag har inte påstått någonting alls om branden. Det du hänvisar till är en annons för en solidaritetsmanifestation.
Men jag tror att de har helt rätt när de skriver att det inte handlar om en enskild, slumpmässig händelse.
Det finns nämligen nu en lång rad av trakasserier, hot, misshandel och bränder som riktar mot eu-migranter. Det finns en grund av hat bakom detta.

Ronny Åkerberg sa...

Om det är någon mer som vill diskutera eller kommentera "ubåtsfrågan" så står tråden fortfarande öppne.
Alexander får inte fler inlägg för han vill bara diskutera ett antal andra frågor, extremhögerfrågor.

Mr_Si sa...

vid 3:19 på presskonferensen uppges att föremålet bedöms ha en fart på ca. 1 knop genom vattnet.... när såg du senast en vattenskoter som drog upp bogsvall när den åkte i 1 knopp?

Ronny Åkerberg sa...

Det där är ju en observation som är byggd på hörsägen från en privatperson, en person som inte framträtt offentligt.
Vi vet ingenting om denne person och hans förmåga att bedöma sådana här observationer och föremåls hastighet.
Vi vet inte ens om det verkligen är en privatperson.

Ronny Åkerberg sa...

På presskonferensen sa ÖB: ”Vi ser en ubåt som trycker ut vatten ur tankarna - sedan dyker den.”
Detta måste ju vara helt feltänkt. När en ubåt ska dyka gör den precis tvärtom.

Anonym sa...

Vore intressant om du granska dina egna slutsater ur ett perspektiv av kritiskt tänkande. Men det är väl att hoppas på för mycket.

Ronny Åkerberg sa...

...till anonym:
Om du menar att jag missat något så är du välkommen att presentera dina synpunkter...